Μέσα από πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται οι ελληνικές παροικίες της νότιας Ρωσίας που άκμασαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Σταύρος Χρήστου
Εκδόσεις University Studio Press
Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 170
Μέσα από πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται οι ελληνικές παροικίες της νότιας Ρωσίας που άκμασαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οδησσός, Μαριούπολη, Ταϊγάνιον, Ροστόβ και άλλες πόλεις αναπτύσσονται ιδιαίτερα, κυρίως με το εμπόριο σιτηρών και την ίδρυση ισχυρών εμποροναυτιλιακών οίκων. Από την άλλη, εξυπηρετείται το γενικότερο σχέδιο της Ρωσίας για εποικισμό της περιοχής, η οποία δημιούργησε ένα φιλικό, φιλόξενο περιβάλλον προστασίας και παραχώρησης δικαιωμάτων προς τους Έλληνες.
Στους Έλληνες, που αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στη νότια Ρωσία μετά τα Ορλωφικά, ιδιαίτερα από την Πελοπόννησο και τα νησιά, επηρεασμένους από αυτά τα γεγονότα, αλλά και από το όλο φιλικό περιβάλλον της Ρωσίας, δημιουργήθηκε ένα έντονο πατριωτικό αίσθημα. Αυτό συνετέλεσε στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και στην οργάνωση της εξέγερσης των Ελλήνων της Μολδοβλαχίας.