Τρίτη ημέρα των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ισόγειο του Τμήματος Γεωγραφίας, όπου αυτές θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, έσφυζε από νέους φοιτητές και από γονείς, που τους συνόδευαν στον καινούργιο τόπο κατοικίας τους.
Τρίτη ημέρα των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ισόγειο του Τμήματος Γεωγραφίας, όπου αυτές θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, έσφυζε από νέους φοιτητές και από γονείς, που τους συνόδευαν στον καινούργιο τόπο κατοικίας τους. Από τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησαν οι εγγραφές, περίπου 200 καινούργιοι φοιτητές προστέθηκαν στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου, με τους μισούς από αυτούς να έχουν καταφτάσει ήδη από νωρίς το πρωί της πρώτης μέρας και με τις προσελεύσεις στα μεσιτικά γραφεία να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Όπως λένε, πάντως, οι μεσίτες, οι φοιτητές… ζητούν πολλά από τα μελλοντικά τους σπίτια.
Η διαδικασία εγγραφής ακολουθεί τέσσερα διαφορετικά στάδια, κατά τα οποία οι καινούργιοι φοιτητές οδηγούνται βήμα προς βήμα μέχρι την τελική παράδοση των δικαιολογητικών τους. Το πρώτο στάδιο είναι και το πρώτο καλωσόρισμα στους πάγκους των εγγραφών, στο ισόγειο του Τμήματος Γεωγραφίας, όπου παίρνουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακολουθεί μια παρουσίαση ενός 15λέπτου περίπου στο αμφιθέατρο του Τμήματος, ενώ όσοι θέλουν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών τους. Το τρίτο στάδιο της εγγραφής περιλαμβάνει την παράδοση των τελευταίων στο αρμόδιο προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ για όσους θέλουν να ενημερωθούν την ημέρα της εγγραφής τους πιο αναλυτικά για τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και σίτισης και να καταθέσουν τα αντίστοιχα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχει στον ίδιο χώρο και εκπρόσωπος της Φοιτητικής Μέριμνας.
Σύμφωνα με το διοικητικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τις εγγραφές και υποδέχεται τους πρωτοετείς, οι τελευταίοι ενδιαφέρονται περισσότερο να μάθουν πού μπορούν να νοικιάσουν σπίτι και τις τιμές των σπιτιών στη Μυτιλήνη και λιγότερο για τις ίδιες τις σπουδές τους. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, πάρα πολλοί φοιτητές φτάνουν στη Μυτιλήνη για πρώτη φορά την ημέρα της εγγραφής τους και δεν έχουν προλάβει ακόμη να ψάξουν για σπίτι, ενώ αρκετοί κάνουν την εγγραφή τους και σκέφτονται… μετεγγραφή. Οι περισσότεροι, πάντως, ενδιαφέρονται να βρουν σπίτι σχετικά κοντά στο Πανεπιστήμιο, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ενδιαφέρονται για φοιτητική εστία και συμπληρώνουν τα ανάλογα δικαιολογητικά, έχοντας ενημερωθεί τηλεφωνικά ήδη πριν φτάσουν στο νησί.
Περίπου 200 φοιτητές έχουν περάσει από τη Δευτέρα για να εγγραφούν
Ζητούν πολλά…
Η προσέλευση, πάντως, φοιτητών στα μεσιτικά γραφεία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες με την έναρξη των εγγραφών, αφού με εξαίρεση όσων ήταν σίγουροι για το Τμήμα όπου πέρασαν και είχαν ήδη «προνοήσει» να ψάξουν για σπίτι μέσα στο καλοκαίρι, ήδη από τα τέλη Ιουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία τους προσπαθεί να συνδυάσει την εγγραφή τους με αναζήτηση σπιτιού.
Όπως έλεγε πριν από λίγες μέρες στο «Ε» ο κτηματομεσίτης Πέτρος Πιτσιλαδής, τόσο η ζήτηση στα φοιτητικά σπίτια όσο και οι τιμές των τελευταίων κυμαίνονταν φέτος πριν αρχίσουν οι εγγραφές στα ίδια περίπου επίπεδα με τις άλλες χρονιές, έχοντας αρχίσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου. Οι περισσότεροι φοιτητές που αναζήτησαν σπίτι πριν το «κύμα» των συναδέλφων τους που καταφτάνει στο νησί αυτές τις μέρες, αναζητούσαν καινούργια δίχωρα και επιπλωμένα σπίτια, από 30 έως 50 τ.μ., ενώ προτιμούσαν να μείνουν μόνοι τους χωρίς να έχουν πρόβλημα να διαθέσουν έως και 450 ευρώ, οι περιοχές δε που υπερίσχυαν ήταν γύρω από το κέντρο της Μυτιλήνης, κοντά στο Τμήμα του καθενός, εφόσον είχαν περάσει σε ένα από τα τρία Τμήματα που μέχρι τώρα στεγάζονται μέσα στην πόλη. Ο κ. Πιτσιλαδής προέβλεπε, μάλιστα, ότι θα υπήρχε έλλειμμα στα καινούργια σπίτια σε σχέση με τη ζήτηση των φοιτητών - που σύμφωνα με τον ίδιο συχνά είχαν υπερβολικές απαιτήσεις -, καθώς και ότι όσοι θα έρχονταν μετά την έναρξη των εγγραφών θα έπρεπε να συμβιβαστούν με παλιότερα σπίτια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 280 έως 380 ευρώ.
Το ότι οι απαιτήσεις των νέων φοιτητών σε σχέση με τα σπίτια είναι υπερβολικές υποστηρίζει σήμερα και το μεσιτικό γραφείο του Κώστα Αγιασωτέλλη. «Οι συνθήκες της δουλειάς μας έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες και σε αυτό νομίζω εκφράζω και τους υπολοίπους. Οι απαιτήσεις των φοιτητών είναι πάρα πολλές, θέλουν να δουν όσο περισσότερα σπίτια γίνεται και συνήθως χωρίς αποτέλεσμα. Επειδή υπάρχει αρκετή προσφορά, ζητούν όλο και πιο καινούργια, όλο και πιο κεντρικά σπίτια, κάτι που είναι δύσκολο, αφού τα σπίτια του κέντρου είναι και τα πιο παλιά», λέει ο ίδιος. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως οι περισσότεροι φοβούνται να συγκατοικήσουν, κάτι που αποφεύγουν και οι γονείς, για να μην έχουν προβλήματα αργότερα.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από κάποιο διάστημα, πάντως, η είδηση για μεταφορά όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Λόφο «Ξενία» έχει επηρεάσει όπως φαίνεται τις προτιμήσεις τους όσον αφορά στην περιοχή που ψάχνουν, αφού, σύμφωνα με τον κ. Αγιασωτέλλη, το πρώτο μέλημα για τους φοιτητές που θα σπούδαζαν μέσα στην πόλη, που ήταν η Επάνω Σκάλα και η Ερμού, έχει μετατοπιστεί πιο πολύ από το κέντρο προς το Πανεπιστήμιο. Το κέντρο της Μυτιλήνης και η μικρή απόσταση από τις επιλογές διασκέδασης εξακολουθεί, πάντως, να είναι προτεραιότητά τους, λόγω και της δυνατότητας για εύκολη πρόσβαση στο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στο Λόφο.
Οι πρώτες εντυπώσεις
Θωμαή Τσιαμπέλα από τα Φάρσαλα
νέα φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας
«Έφτασα σήμερα στη Μυτιλήνη και μου άρεσε πολύ το νησί. Δεν έχω ψάξει ακόμη για σπίτι, αφού έχω κάνει τα χαρτιά μου για εστία και μέχρι τότε θα φιλοξενούμαι σε φιλικό σπίτι. Αν χρειαστεί, σκέφτομαι πάντως να ψάξω κοντά στο Πανεπιστήμιο.»
Χρήστος Καρδαμπίκης από το Ναύπλιο
νέος φοιτητής Τμήματος Γεωγραφίας
«Μόλις έφτασα και το συναίσθημα είναι ταυτόχρονα περίεργο, αλλά και ωραίο, το ότι ξεκινάει κάτι διαφορετικό. Η διαδικασία της εγγραφής ήταν λίγο αγχωτική, αλλά το κλίμα φαίνεται πολύ ζεστό και ο χώρος με έχει εντυπωσιάσει. Μάλλον δικαιούμαι φοιτητική εστία, οπότε ακόμη δε σκοπεύω να ψάξω για σπίτι.»
Αθηνά Καμπουράκη από την Αλεξανδρούπολη
νέα φοιτήτρια Τμήματος Γεωγραφίας
«Η πρώτη μου εντύπωση από τη Μυτιλήνη είναι πολύ καλή, ενώ η πολύ καλή υποδοχή που μας έγινε από το Πανεπιστήμιο με καθησύχασε. Ακόμη δεν ξέρω καθόλου πού θα μείνω, αφού μόλις έφτασα.»
Οδηγός για φοιτητές, από το «Ε» - Μην τον χάσετε!
Όλα είναι καινούργια και άγνωστα για εσάς τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό, το «Ε» φρόντισε να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με τη νέα σας πόλη και τη σχέση της με το Πανεπιστήμιο, εκδίδοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον καθιερωμένο πλέον φοιτητικό οδηγό «Μυτιλήνη Enter» σε 10.000 αντίτυπα, ενώ για πρώτη φορά κυκλοφορεί φέτος σε 1.500 αντίτυπα και ο αντίστοιχος οδηγός «Σου κάνει κλικ!», για τους φοιτητές της Μύρινας Λήμνου.
Στην είσοδο του Τμήματος Γεωγραφίας, αλλά και σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης...
Τόσο οι καινούργιοι, όσο και οι παλαιότεροι από εσάς, μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν τον οδηγό της Μυτιλήνης στους χώρους και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικά στο Τμήμα Γεωγραφίας, όπου συνεργάτιδές μας φροντίζουν να φτάσει στα χέρια σας, αλλά και από πολλά εμπορικά καταστήματα της προκυμαίας της Μυτιλήνης, όπως και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΥΑΜ, τα ΚΕΠ κ.α., ενώ τον οδηγό της Λήμνου σε καφέ και μπαρ της Μύρινας και στα κτήρια του Πανεπιστημίου. Οι δύο οδηγοί, είναι ανηρτημένοι σε μορφή PDF και στην ιστοσελίδα μας www.emprosnet.gr/, καθώς και στην ιστοσελίδα http://mitilini.foititelia.gr/.
...μοιράζεται δωρεάν ο φοιτητικός οδηγός του «Ε» (αριστερά). Ο οδηγός που εκδόθηκε από το «Ε» για τη Λήμνο (δεξιά)
Μέσα σε αυτούς θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να γνωρίσετε καλύτερα τις δύο νέες πόλεις που σας υποδέχονται, αλλά και όλες τις δυνατότητες που έχετε για διασκέδαση, ψυχαγωγία, φαγητό, αποδράσεις κ.λπ. παράλληλα με τις σπουδές σας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα τηλέφωνα που θα χρειαστείτε. Το «Ε» έχει φροντίσει, μάλιστα, να σας υποδεχτεί μέσω παλαιότερων φοιτητών, που μιλούν μέσα από τις σελίδες των δύο οδηγών και σας εξηγούν πώς έχουν τα πράγματα και πόσο χρησίμευσε στους ίδιους ο οδηγός μας.
Καλή άφιξη και καλή αρχή σε όλους και όλες!