Ξεκινώντας από τους αρχαίους πολιτισμούς, τις μονοθεϊστικές θρησκείες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και φτάνοντας στα κελεύσματα του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος για επιστροφή στη φύση, ο συγγραφέας τοποθετεί τις αντιλήψεις των ανθρώπων για το περιβάλλον τους στην ιστορική τους διάσταση.
Ιωσήφ Μποτετζάγιας
Απόψεις για το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας
Πρόλογος: Ευθύμης Παπαδημητρίου
Εκδόσεις Κριτική
Αθήνα 2010, σελ. 259
Ξεκινώντας από τους αρχαίους πολιτισμούς, τις μονοθεϊστικές θρησκείες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και φτάνοντας στα κελεύσματα του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος για επιστροφή στη φύση, ο συγγραφέας τοποθετεί τις αντιλήψεις των ανθρώπων για το περιβάλλον τους στην ιστορική τους διάσταση. Με γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει τις μεσαιωνικές κοσμολογίες περί «ζωντανής» φύσης, το μηχανιστικό μοντέλο των Νέων Χρόνων, στον ευρωπαϊκό ρομαντισμό και τον αμερικανό υπερβατισμό, αλλά και τη δαρβινική θεώρηση της φύσης ως πεδίου μάχης - αντιλήψεις που δε συνιστούν απλά προϊόν μιας απεικόνισης της φυσικής «πραγματικότητας», αλλά, κυρίως, κοινωνική κατασκευή. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τη φύση και τη σχέση του ανθρώπου μαζί της, εμπλουτισμένη με πλήθος παραθεμάτων από την παγκόσμια γραμματεία, ενδιαφέρον εικονογραφικό υλικό και ενημερωμένη βιβλιογραφία. Προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευθύμης Παπαδημητρίου.
Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας διδάσκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Κοινωνιολογίας, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Νέων Κοινωνικών Κινημάτων.