Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Μιχάλη Καϊτατζή, με τίτλο «Ατμοπλοΐα Αιγαίου Π. Μ. Κουρτζή & ΣΙΑ», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου.
Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Μιχάλη Καϊτατζή, με τίτλο «Ατμοπλοΐα Αιγαίου Π. Μ. Κουρτζή & ΣΙΑ», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λέσβου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου και τον εκδοτικό οίκο «Το δόντι».
Το νέο βιβλίο του Μιχάλη Καϊτατζή αποτελεί προϊόν πολύχρονων προσπαθειών του συγγραφέα για τη συγκέντρωση και τη μελέτη ιστορικού υλικού σχετικά με τους «Κουρτζήδες», αλλά και την οικονομία της Μυτιλήνης κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα γενικότερα. Η έκδοση έγινε από τον προαναφερόμενο εκδοτικό οίκο της Πάτρας, ενώ να σημειωθεί ότι αποτελείται από 116 σελίδες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η «Ατμοπλοΐα Αιγαίου» υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ναυσιπλοΐας στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, η οποία βρισκόταν σε άμεσο ανταγωνισμό με την αυστριακή Lloyd και τη γαλλική Frassinet. Απέκτησε τουλάχιστον 14 ιδιόκτητα ατμόπλοια και ίδρυσε περί τα 70 γνωστά πρακτορεία στην Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Μεσόγειο, τα οποία λειτουργούσαν και ως υποκαταστήματα της Τράπεζας Μυτιλήνης, διακινώντας και εμπορεύματα. Από το 1884 είχε συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος για τη μεταφορά της αλληλογραφίας με τα πλοία της, που έγινε νόμος του κράτους, ενώ παρόμοια σύμβαση είχε συνάψει επίσης με την κυβέρνηση της Ρουμανίας.
Ποιος είναι…
Ο Μιχάλης Α. Καϊτατζής γεννήθηκε το 1940 στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο το 1958. Σπούδασε μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο της Καρλσρούης στη Γερμανία και αργότερα ειδικεύτηκε στην αεροναυπηγική. Διατέλεσε διευθυντής της γερμανικής αεροναυπηγικής εταιρείας DORNIER στα Χανιά Κρήτης. Από το έτος 2000 είναι συνταξιούχος και Επίτιμος Πρόξενος Γερμανίας για τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Σήμερα κατοικεί στα Χανιά Κρήτης.
Διατηρεί τους δεσμούς του με τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί από το 1983 στο περιοδικό «Φιλοτελική Λέσβος» μέσω του οποίου καθιέρωσε βραβείο στη μνήμη του γνωστού συλλέκτη και μελετητή Χαριλή Μπίνου, για εργασίες σχετικές με την ταχυδρομική ιστορία της γενέτειράς του Λέσβου.
Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε διάφορα φιλοτελικά περιοδικά και κυρίως στη «Φιλοτελική Λέσβο» για τις Μεγάλες Κεφαλές του Ερμή και την ταχυδρομική και οικονομική ιστορία της Μυτιλήνης, όπως για την «Ατμοπλοΐα Αιγαίου Π. Μ. Κουρτζή και ΣΙΑ», την «Τράπεζα Μυτιλήνης» κλπ. Έχει μεταφράσει επίσης στα ελληνικά, πολλές αξιόλογες φιλοτελικές μελέτες σχετικές με τις Μεγάλες Κεφαλές του Ερμή, όπως του Γερμανού μελετητή Hans-Dieter Behrens και του Ελληνοαμερικανού μελετητή Louis Basel.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου εξέδωσε το 1984, τα δύο εγχειρίδια του, «Σφάλματα πλακών μεγάλων κεφαλών Ερμού» και «Διαγράμματα κατατάξεως μεγάλων κεφαλών Ερμή».