Πρωτοφανές σκάνδαλο «έδειξε» το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που φέρνει μηνύσεις και αγωγές. Έλεγχος και στο κυρίως ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Η κατηγορούμενη υπάλληλος μιλά στο «Ε».
Πρωτοφανές σκάνδαλο «έδειξε» το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που φέρνει μηνύσεις και αγωγές
Έλεγχος και στο κυρίως ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου
Σε μάχη μέχρις εσχάτων φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα του οικονομικού σκανδάλου που απασχολεί το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών φέρεται να «έδειξε» έλλειμμα που σοκάρει, ύψους 1.250.000 ευρώ, στον έλεγχο πενταετίας του επίμαχου Λογαριασμού Κοινοπραξίας Συμβολαίων. Η διοίκηση του Συλλόγου στρέφεται κατά της υπαλλήλου που διαχειριζόταν το λογαριασμό, όμως η ίδια από την πλευρά της συνεχίζει ν’ αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος της και δηλώνοντας αποφασισμένη ν’ αποδείξει την αθωότητά της.
Η «μαύρη τρύπα» στο ταμείο των Δικηγόρων ύψους 1.250.000 ευρώ που διαπίστωσαν οι ορκωτοί λογιστές, προσδίδει πολύ μεγάλες διαστάσεις στο οικονομικό σκάνδαλο που απασχολεί από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης. Δημιουργεί δε, πολλά ερωτηματικά για το πώς έφθασε να έχει δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα χωρίς μέχρι τώρα κανείς να έχει αντιληφθεί κάτι. Γιατί ανατέθηκε στην υπάλληλο του ΛΕΑΔΜ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης) η διαχείριση του συγκεκριμένου λογαριασμού του Δικηγορικού Συλλόγου και γιατί δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τις διοικήσεις του Συλλόγου; Τα ερωτήματα αρχίζουν να πέφτουν «βροχή» και φυσικά απαιτούν απαντήσεις, αφού αφορούν ένα σημαντικό επιστημονικό φορέα του κύρους του Δικηγορικού Συλλόγου, στον οποίο όμως φαίνεται πως λογιστικά γινόταν κακοδιαχείριση και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσά.
Θυμίζουμε ότι σε αυτό τον κοινό λογαριασμό κατατίθεται το 55% από τις αμοιβές συμβολαίων των δικηγόρων, ενώ το υπόλοιπο 45% το λαμβάνει ο κάθε δικηγόρος ως μέρισμα. Η διανομή του μερίσματος που προκύπτει από τον κοινό λογαριασμό, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι.
Πώς διαπιστώθηκε…
Για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι το ποσό που υπήρχε στον κοινό λογαριασμό ήταν αρκετά μικρότερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Στον πρώτο έλεγχο που έγινε σε όλες τις διπλότυπες αποδείξεις που είχαν κοπεί για το τετράμηνο από 15 Απριλίου μέχρι 15 Αυγούστου, διαπιστώθηκε έλλειμμα 35.000 ευρώ περίπου. Η υπάλληλος φέρεται τότε ν’ αναγνώρισε το «λάθος» και επέστρεψε άμεσα τα χρήματα. Ο έλεγχος, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και στο πρώτο τετράμηνο του 2011, ενώ έγινε κι ένας συνολικός, πιο ειδικός έλεγχος της διαχείρισης του συγκεκριμένου ταμείου, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα.
Ο έλεγχος αυτός έδειξε νέο έλλειμμα 38.000 ευρώ περίπου στο πρώτο τετράμηνο, κι έτσι το συνολικό έλλειμμα - μαζί με τα χρήματα που επιστράφηκαν - έφθασε τα 73.000 ευρώ περίπου για το 2011.
Όταν το θέμα τέθηκε στη γενική συνέλευση, αποφασίστηκε ν’ ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές ο έλεγχος πενταετίας του ταμείου. Το πόρισμα που έλαβε αυτές τις ημέρες η διοίκηση του Συλλόγου, «έδειξε» - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - έλλειμμα 1.250.000 ευρώ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δικηγορικός Σύλλογος κατέθεσε μήνυση σε βάρος της υπαλλήλου, ενώ παράλληλα της κοινοποίησε και καταγγελία της σύμβασής της. Ας σημειωθεί πως έχουν ήδη κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της.
Και άλλος έλεγχος
Ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όμως, ως προς το κυρίως ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε έλλειμμα και σε αυτό το ταμείο, ύψους 146.000 ευρώ. Την πληροφορία αυτή, πάντως, διαψεύδει επισήμως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καλλίας, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» χθες είπε ότι «ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί και πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για έλλειμμα».
Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να βρέθηκε και άλλο έλλειμμα, τότε είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα και πληθαίνουν τα ερωτηματικά στην υπόθεση.
Η κατηγορούμενη για το έλλειμμα υπάλληλος μιλά στο «Ε»
«Διεκδικώ τη δουλειά μου και την αθωότητά μου»
Η υπάλληλος, πάντως, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για την υπόθεση, επιμένει ότι το ποσό που της καταλογίζεται δεν είναι πραγματικό. Υποστηρίζει ότι έχει γίνει μηχανογραφικό λάθος και τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ τονίζει ότι η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει αναλήψεις και δεν μπορούσε να πάρει χρήματα από τους λογαριασμούς του Δικηγορικού Συλλόγου. Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι η ίδια είχε αποφασίσει πριν από λίγο καιρό να παραιτηθεί, τώρα τονίζει ότι παραμένει και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα, και ενάντια στην απόφαση απόλυσης που της στάλθηκε.
«Δεν έχουν δικαίωμα να με απολύσουν από τη δουλειά μου. Προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη πάνω μου και δε θα τους κάνω τη χάρη. Δεν έχω κάνει ούτε αγορά ακινήτου, ούτε καταθέσεις έχω σε τράπεζες και στο εξωτερικό. Έχουν ψάξει, αλήθεια, τις καταθέσεις και τα ακίνητα μελών του Συμβουλίου;», διερωτάται η ίδια. Τονίζει επίσης ότι θα στραφεί και εκείνη με μήνυση και αγωγή κατά του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη δουλειά της. Ας σημειώσουμε πως η εν λόγω υπάλληλος με αναρρωτικές άδειες όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται μακριά από την εργασία της, αφού όπως λέει αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξ αιτίας της πίεσης που δέχεται για την όλη υπόθεση.