Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Δρ. Α. Κελεπερτζής, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει τη γεωλογική δομή της πληγείσας περιοχής, με βάση τις γεωλογικές - γεωχημικές έρευνες του.
Αναλυτικά:
Σε Πολιχνίτο - Βρίσα απαντούν οι κάτωθι γεωλογικοί σχηματισμοί από νότο προς βορρά:
Η διαφορετικότητα της ορυκτολογίας, της γεωχημείας, της τεκτονικής, της συνοχής των κόκκων και της εξαλλοίωσης, αντανακλά διαφορετικότητα γεωτεχνικών συνθηκών και συμπεριφοράς σε σεισμούς. Με βάση τα ανωτέρω, το βάθος του επικέντρου του σεισμού και την απόσταση της Βρίσας από το επίκεντρο, επιχειρείται μία ερμηνεία της καταστροφικότητας.
Η κοινότητα της Βρίσας υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές λόγω της σχετικής χαλαρότητας των γεωλογικών σχηματισμών «2» και «3», πάνω στους οποίους είναι δομημένη, της γειτονίας προς το επίκεντρο, δεχθείσα τη μεγαλύτερη ένταση των εγκάρσιων και οριζόντιων κυμάτων.
Αντίθετα, οι γεωλογικοί σχηματισμοί «4» βόρεια της Βρίσας, σχηματίζοντας γεωμορφολογικά ένα γεωλογικό φραγμό και λόγω της συμπαγούς δομής και της χαμηλής διαρρηξιμότητας, συνέβαλαν στην απορρόφηση σημαντικής ενέργειας και προστάτευσαν Πολιχνίτο, Λισβόρι και Βασιλικά από επικίνδυνες καταστροφές.
Επιπροσθέτως, τα σπίτια και τα σχολεία στον Πολιχνίτο είναι κτισμένα πάνω στα πετρώματα «4», τα οποία είναι συμπαγή, με μικρή διαρρηκτικότητα και εξαλλοίωση.