ΕΓΚΑΙΝΙΑ... μετά από αγώνες 88 χρόνων

01/07/2012 - 05:56
Πάνω από 80 χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων δικαιώθηκαν με την ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, που εγκαινιάστηκε χθες σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ανώτατων δικαστικών αρχών.
Παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπων της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, εγκαινιάστηκε το Εφετείο Βορείου Αιγαίου

Πάνω από 80 χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων δικαιώθηκαν με την ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, που εγκαινιάστηκε χθες σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Πεταλωτή, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ανώτατων δικαστικών αρχών. «Δικαστήριο της καρδιάς μας» χαρακτήρισε το Εφετείο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας, ενώ τόσο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες υπογράμμισαν ότι αν έπρεπε να δημιουργηθεί ένα εφετείο, αυτό ήταν της Μυτιλήνης. Εμπόδια στο ξεκίνημα του νέου Εφετείου αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και το κτηριακό, για τα οποία όμως ο υφυπουργός δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς υποσχέσεις για την επίλυσή τους.

Στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που δημιουργούσε η έλλειψη εφετείου στη Μυτιλήνη όσον αφορά στην απονομή δικαιοσύνης και την ταλαιπωρία των διαδίκων και των δικηγόρων να ταξιδεύουν μέχρι τη Σύρο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καλλίας. Ο ίδιος έκανε και μια αναδρομή σε όλες τις προσπάθειες και τους αγώνες που προηγήθηκαν μέχρι την ίδρυση του Εφετείου. «Καμμιά λογική δε δικαιολογούσε την πολυετή αδράνεια και τις καθυστερήσεις για ικανοποίηση του αιτήματός μας», είπε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος υπέγραψε την ίδρυση του Εφετείου, αλλά και το σημερινό υπουργό, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να ξεπεραστούν ζητήματα που υπήρχαν ως προς τη λειτουργία του. Ευχαρίστησε, επίσης, για την πολύτιμη συμβολή τους τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Με ελλείψεις
Ο κ. Καλλίας δεν παρέλειψε, όμως, ν’ αναφερθεί και στην ανάγκη στήριξης του Εφετείου για την εύρυθμη λειτουργία του, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ενίσχυσή του με δικαστικό και υπαλληλικό προσωπικό, καθώς και υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις. Επεσήμανε, μάλιστα, τις μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργεί στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης το καθεστώς εφεδρείας και οι μετακινήσεις προσωπικού. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είπε ότι ο Σύλλογος έχει προτάσεις να καταθέσει ως προς το θέμα του προσωπικού, αφού υπογράμμισε ότι η στήριξη και η ομαλή λειτουργία του είναι προτεραιότητα του νομικού κόσμου του νησιού. Και κατέληξε: «Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου δεν είναι ένα ακόμη δικαστήριο, είναι το δικαστήριο της καρδιάς μας, το δικαστήριο των αγώνων μας.»
Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός, στον οποίο χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης κ.κ. Ιάκωβος και Χρυσόστομος. Μετά την τελετή, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης ανέφερε ότι η ίδρυση εφετείου ήταν πόθος πολλών δεκαετιών για το νησί και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου αυτού.



Γιώργος Πεταλωτής:
«Κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας το Εφετείο»

Την αναγκαιότητα ίδρυσης του Εφετείου Αιγαίου υπογράμμισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής. «Η προσωπική πολιτική μου άποψη είναι αντίθετη με τη δημιουργία πολλών εφετείων. Το μοναδικό εφετείο, όμως, για το οποίο δεν είχα καμμιά ένσταση να δημιουργηθεί, ήταν το Εφετείο της Μυτιλήνης. Ήταν μια κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας το γεγονός ότι προσπάθειες τόσων δεκαετιών δικαιώθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Εφετείου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι μόνο θέμα των υπουργών, οι οποίοι έρχονται και παρέχονται, αλλά χρειάζεται στήριξη και σύμπραξη όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.
Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νέο Εφετείο αναφορικά με τις υποδομές, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού, είπε ωστόσο: «Δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, μας το απαγορεύει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Θα προσπαθήσουμε, όμως, με μετατάξεις να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.» Ευχήθηκε, τέλος, «γρήγορες και καλές αποφάσεις».

Ιωάννης Τέντες:
«Αναγκαιότητα το Εφετείο Β. Αιγαίου»

Μεγάλη μέρα για την ιστορική πόλη της Μυτιλήνης και το Βόρειο Αιγαίο γενικότερα χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο ίδιος τόνισε ότι η ίδρυση εφετείου αποτελεί παλαιό χρέος της Πολιτείας προς τον τόπο, αλλά και πραγματική ανάγκη, αφού αίρεται ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. «Αν μπορούσε να ιδρυθεί ένα μόνο εφετείο, αυτό θα έπρεπε να είναι το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, για πολλούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τέντες επεσήμανε την προσφορά του νησιού στο δικαστικό σώμα, αφού διακεκριμένοι αρεοπαγίτες, ανώτατοι δικαστικοί, κατάγονται από το νησί, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στον κ. Μαρκή, αλλά και τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, υπογραμμίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο του τελευταίου στην ίδρυση του Εφετείου. Ο κ. Τέντες υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση στην οργάνωση και στελέχωση του νέου Εφετείου.

Χαράλαμπος Αθανασίου:
«Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες»

Ο Λέσβιος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ήταν ο άνθρωπος τον οποίο μνημόνευσαν στις τοποθετήσεις τους σχεδόν όλοι οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του Εφετείου Μυτιλήνης. Είναι ο άνθρωπος που στήριξε και πάλεψε μαζί με τους τοπικούς φορείς για την ίδρυση του Εφετείου. Ο ίδιος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια ξεχωριστή μέρα. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τους αγώνες 88 χρόνων της Λέσβου για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, ενώ υπογράμμισε ιδιαιτέρως το ρόλο του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάζαρου Γεωργιάδη στην όλη προσπάθεια. «Δε θυμάμαι πόσες φορές ανεβοκατέβηκα τα σκαλιά του Αρείου Πάγου μαζί του», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αθανασίου μνημόνευσε επίσης τη συμβολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αλλά και των υπουργών Χ. Καστανίδη και Μ. Παπαϊωάννου, όπως και του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, για την επίτευξη του στόχου. Δεν παρέλειψε, τέλος, ν’ αναφερθεί με θερμά λόγια στον πρόεδρο του Εφετείου Β. Αιγαίου, Ιωάννη Μπαλιτσάρη, και τον εισαγγελέα Εφετών, Παντελή Στραγάλη, που από την πρώτη στιγμή ήρθαν στο νησί και στήριξαν τη λειτουργία του Εφετείου.

Δημήτρης Βουνάτσος:
«Έχω τη λύση για τη στέγαση του Εφετείου»

Τη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Εφετείου παρουσίασε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. «Θα κερδίσουμε το δικαστικό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει για τη διεκδίκηση του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας, γιατί μας ανήκει, και μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια τούτος ο χώρος θα είναι η αίθουσα συνεδριάσεων του Εφετείου», είπε χαρακτηριστικά.

Λάζαρος Γεωργιάδης:
«Την ώρα των σκαλιών»

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάζαρος Γεωργιάδης, στο πρόσωπο που οποίου έγιναν πολλές αναφορές για τη συμβολή του στην προσπάθεια ίδρυσης του Εφετείου. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Αθανασίου, στη στήριξη όλης της προσπάθειας, ενώ συμπληρώνοντας αυτό που ο κ. Αθανασίου είχε πει προηγουμένως, ότι ανέβηκαν πολλές φορές μαζί τα σκαλιά του Αρείου Πάγου, είπε αναφερόμενος σ’ εκείνον: «Αν δεν ήταν δίπλα μας τις ώρες που ανεβαίναμε τα σκαλιά, Εφετείο δε θα υπήρχε.»

Δημήτρης Χαλκιώτης:
«Άρση αδικίας»

Με την ευκαιρία των χθεσινών εγκαινίων του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χαλκιώτης δήλωσε: «Τα εγκαίνια σηματοδοτούν την άρση μίας αδικίας, και μάλιστα μακροχρόνιας, για το Βόρειο Αιγαίο, που σήμαινε την ανισότητα στην πρόσβαση της Δικαιοσύνης. Υπήρχε μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος οικονομικό, τόσο για τους πολίτες και τους δικηγόρους, όσο και για τους μάρτυρες.»


Δικαιοσύνη και πολιτική
Στη χθεσινή τελετή εγκαινίων του Εφετείου Μυτιλήνης, τόσο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ζητήματα που έχουν σχέση με την πολιτική και την απονομή δικαιοσύνης. «Γίνεται πολύς λόγος για ατιμωρησία των πολιτικών τελευταία, όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αν δε δώσει άδεια η Βουλή, οι δικαστές σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. Αναφέρθηκε όμως και στα μη πολιτικά πρόσωπα, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν μπορεί να διακυβεύονται υπολείψεις με ατελή στοιχεία.
Στα προβλήματα που υπάρχουν ως προς τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο υφυπουργός κ. Πεταλωτής. Ο ίδιος τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε όλη την Ευρώπη, όπως διαπίστωσε με αφορμή συνέδριο στο οποίο συμμετείχε στις Βρυξέλλες, συμπλήρωσε όμως ότι παρά τα προβλήματα, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που λειτουργεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey