Με τις αιτήσεις των πολιτών που βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση να ξεπερνούν τις 200, συνεδρίασε χθες η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Υγείας Ν. Λέσβου. Κι αυτό παρά το ότι ουσιαστικά η υπηρεσία είναι «στον αέρα» καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ποια υπηρεσία θα υπάγεται.
Με τις αιτήσεις των πολιτών που βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση να ξεπερνούν τις 200, συνεδρίασε χθες η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Υγείας Ν. Λέσβου. Κι αυτό παρά το ότι ουσιαστικά η υπηρεσία είναι «στον αέρα», μια και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ποια υπηρεσία θα υπάγεται. Οι αντιδράσεις του κόσμου, που περιμένει σε ορισμένες περιπτώσεις και από τον περασμένο Οκτώβριο για να εξεταστούν αιτήσεις που εκκρεμούν για αναπηρικές συντάξεις της Πρόνοιας, πιστοποιητικά υγείας για διορισμό, αναρρωτικές άδειες κ.ά., είναι έντονες. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η μεγάλη αναμονή οφείλεται στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων.
Σε δημοσίευμά του πριν από μια εβδομάδα, το «Ε» είχε παρουσιάσει τις αντιδράσεις πολιτών για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Υγείας. Αρκετοί καταγγέλλουν ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με τις συχνές αναβολές στις συνεδριάσεις από τους γιατρούς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, γιατρός κ. Χαράλαμπος Ανιτσάκης, τονίζει ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες. «Κανονικά δε θα έπρεπε να συνεδριάσουμε σήμερα (σ.σ. χθες) γιατί ουσιαστικά δε γνωρίζουμε πού υπαγόμαστε μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Όμως δε γινόταν διαφορετικά, ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγάλος και ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μέσα στην προηγούμενη χρονιά είναι ζήτημα αν αναβλήθηκαν δυο με τρεις συνεδριάσεις κι ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με το μεγάλο αριθμό αιτήσεων. «Μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουμε και 100 αιτήσεις την εβδομάδα. Από αυτές, τουλάχιστον οι 40 αφορούν αναπηρικές συντάξεις της Πρόνοιας. Είναι πραγματικά πάρα πολλές οι αιτήσεις και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε.»
Οι αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις
Ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε βδομάδα αφορούν σε αναπηρικές συντάξεις της Πρόνοιας. Δικαίωμα για χορήγηση αυτού του επιδόματος έχουν άτομα με αναπηρία, καρκινοπαθείς, ασθενείς με καρδιοαγγειακά προβλήματα, ψυχικά ασθενείς κ.ά..
Ουσιαστικά πρόκειται για επιδόματα της Πρόνοιας, αφού θα πρέπει οι ασθενείς μετά από ένα με δυο χρόνια κατά περίπτωση να υποβάλλουν νέα αίτηση για επανεξέταση, προκειμένου ν’ ανανεώσουν τη χορήγησή τους.
Από τις 40 περίπου αιτήσεις που εξετάζονται για αναπηρικές συντάξεις κάθε βδομάδα, περίπου τα δύο τρίτα εγκρίνει η Επιτροπή. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Υγείας σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, πάντως, θεωρεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων για αναπηρικές συντάξεις δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Πάντα είχαμε μεγάλο αριθμό τέτοιων αιτήσεων και πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα η Επιτροπή λόγω του συνολικά μεγάλου αριθμού αιτήσεων που καλείται κάθε εβδομάδα να εξετάσει. Απλά συνήθως τις γιορτές, λόγω των αδειών, δημιουργείται παραπάνω αναμονή», είπε.
Ο κ. Ανιτσάκης αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη προσωπικού στη Γραμματεία της Επιτροπής, αφού καλείται μια και μόνη υπάλληλος να κάνει όλη τη γραφειοκρατική δουλειά και πολλές φορές χρειάζεται να εργάζεται και εκτός ωραρίου.
«Μια υπάλληλος καλείται να γράψει τις 100 αποφάσεις που παίρνουμε κάθε βδομάδα, να ετοιμάσει άλλες 100 αιτήσεις για εξέταση και να ειδοποιήσει και όλους τους ενδιαφερομένους για να παραστούν στη συνεδρίαση. Πολλές φορές εργάζεται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα για να προλάβει να γίνει η δουλειά», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Ζητούμενο είναι να ξεκαθαριστεί άμεσα η υπηρεσία στην οποία θα υπάγεται η Επιτροπή, καθώς οι αιτήσεις που υποβάλλονται δεν μπορούν να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου ούτε μπορούν να υπογραφούν και να σφραγιστούν οι αποφάσεις, καθόσον η Επιτροπή είναι ουσιαστικά μετέωρη.