Εγκαταστάθηκε ο πρώτος οικίσκος του νέου Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στο οικόπεδο της Ουτζάς και μετά το Πάσχα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι εργασίες
Ο πρώτος οικίσκος που τοποθετήθηκε στην Ουτζά
«Σάρκα και οστά» παίρνει το νέο πρότυπο «κέντρο καταγραφής και διαχείρισης μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών», που η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να δημιουργηθεί στη Λέσβο. Δυο περίπου μήνες μετά την υπογραφή της παραχώρησής του από το Στρατό, ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση των προκάτ κτηρίων για τη λειτουργία του. Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο, βρέθηκε στη Μυτιλήνη, ειδική σύμβουλος του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια, η οποία και είχε σχετική συνεργασία με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγο κ. Χρήστο Δεσποτέλλη.
Ας σημειωθεί εδώ πως δεδομένων των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην ενοικίαση ξενοδοχείου για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και ενόψει της θερινής περιόδου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επίσπευσε τη δημιουργία του νέου Κέντρου με στόχο το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Έτοιμος ο πρώτος…
Ήδη αυτές τις ημέρες, στο πάνω μέρος του οικοπέδου 80 στρεμμάτων, στην Ουτζά, εγκαταστάθηκε ο οικίσκος όπου θα στεγαστεί η διοίκηση του Κέντρου, ενώ μετά τις γιορτές του Πάσχα, θ’ αρχίσουν οι εργασίες διαμόρφωσης των βάσεων για την εγκατάσταση και των άλλων οικίσκων, που, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, θα είναι 100 ελαφράς μορφής οικίσκοι, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενηθούν αστυνομικοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο «Ε», τόνισαν ότι πολύ σύντομα το νέο πρότυπο Κέντρο Υποδοχής θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. «Δεδομένου ότι από εδώ και πέρα, κάθε μέρα που περνάει, αυξάνεται η μεταναστευτική κίνηση από τα απέναντι τουρκικά παράλια και ότι δεν έχει προχωρήσει η προσωρινή λύση της ενοικίασης ξενοδοχείου που είχαμε προτάξει, κινηθήκαμε με περισσότερο γρήγορους ρυθμούς ώστε να λειτουργήσει το νέο “κέντρο καταγραφής και διαχείρισης μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών” μια ώρα αρχύτερα. Μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, οι οικίσκοι είναι έτοιμοι για να σταλούν, οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου έχουν ολοκληρωθεί, άρα δεν μένει παρά να δουλέψουμε εντατικά, για να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».
Οι αντιδράσεις
Ας σημειωθεί εδώ ότι από μέρους των ίδιων στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχολιάστηκαν αντιδράσεις επαγγελματιών και ιδιοκτητών οικοπέδων της περιοχής για τη λειτουργία του Κέντρου. Οι οποίοι μάλιστα έχουν στείλει και κείμενο διαμαρτυρίας με πάνω από 50 υπογραφές στο Υπουργείο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, όμως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας του νησιού, έχει σταθεί δίπλα στο πρόβλημα, αναγνωρίζει την ανάγκη η Πολιτεία να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές για το μεγάλο πρόβλημα των καιρών μας, που είναι η μετανάστευση, και υποστηρίζει τις ενέργειές μας», ειπώθηκε από μέρους των στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ικανοποιημένος από την έναρξη των εργασιών για το νέο Κέντρο Υποδοχής, δήλωσε μιλώντας στο «Ε», ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που είχε προτείνει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου για το σκοπό αυτό. «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ήδη η σύμβαση με το κτήριο της Παγανής, έχει λήξει τέλη Μαρτίου για το κάτω κτήριο το οποίο παραδίδουμε, ενώ και τους πάνω χώρους για τους οποίους έχουμε υπογράψει χωριστή σύμβαση, θα μπορέσουμε να τους λειτουργούμε μέχρι τον Ιούνιο. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση γιατί δεν υπήρχε άλλο περιθώριο αναμονής. Έπρεπε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει το νέο Κέντρο, για να μην φθάσουμε και πάλι το καλοκαίρι όταν το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι έντονο, να ψάχνουμε να βρούμε χώρους για τη φιλοξενία και την καταγραφή των μεταναστών».