Η άλλη άποψη για ένα έργο

01/07/2012 - 05:56
Στην αντεπίθεση περνά ο αρχιτέκτονας του έργου της ανάπλασης της Μύρινας, Κώστας Δαμιανίδης, μετά τις καταγγελίες της «Ανεμόεσσας», του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου.
Στην αντεπίθεση περνά ο αρχιτέκτονας του έργου της ανάπλασης της Μύρινας, Κώστας Δαμιανίδης, μετά τις καταγγελίες της «Ανεμόεσσας», του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου. Ο κ. Δαμιανίδης, με επιστολή του προς την «Ανεμόεσσα», κατηγορεί τα μέλη της για επιλεκτική παρέμβαση, καθώς «στα δύο χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου η μόνη παρέμβαση που φαίνεται να αναλαμβάνεται ως προς το δομημένο περιβάλλον του νησιού είναι η κριτική στο έργο της Αγοράς».

«Το απογοητευτικό κύμα ακαλαίσθητης ανοικοδόμησης σε όλη τη Λήμνο», συνεχίζει ο κ. Δαμιανίδης, «που προσβάλλει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του νησιού φαίνεται ότι δεν απασχολεί την “Ανεμόεσσα”. Κατασκευάζονται τεράστιες κακόγουστες επαύλεις και κτήρια που αλλοιώνουν το περιβάλλον και καταστρατηγούν αισθητικούς κανόνες, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία (όπως τα ύψη των κτηρίων) που διέπουν το σύνολο της παραδοσιακής λημνιακής αρχιτεκτονικής.»
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανίδη, η «Ανεμόεσσα» δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για όλα αυτά, καθώς - όπως τονίζει στην τελευταία επικοινωνία που είχαν - «προτάθηκε να αναλάβουν, και με τη δική μου βοήθεια», τονίζει ο κ. Δαμιανίδης, «ορισμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτής της απαράδεκτης τσιμεντοποίησης του νησιού. Λυπάμαι αν η ευαισθησία σας για το περιβάλλον της Λήμνου εξαντλείται στο αν οι πλαστικές τέντες των καταστημάτων θα αντικατασταθούν από μεταλλικά στέγαστρα και πέργκολες». Ο αρχιτέκτονας σπεύδει επίσης να σχολιάσει ότι «η “Ανεμόεσσα” αγνοεί επιδεικτικά τις προτεραιότητες για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου».
Διατυπώνοντας την άποψη του για το έργο της ανάπλασης, ο κ. Δαμιανίδης τονίζει πως «η δημοτική αρχή προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα που παρουσίαζε η Αγορά και να περιορίσει τις αλλοιώσεις που δημιουργούσαν οι παρεμβάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια», ενώ σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφέρει ότι «η μελέτη εκπονήθηκε με μια εξαντλητικά ανοικτή διαδικασία και με γραπτή συμφωνία των ιδιοκτητών και ενοικιαστών που δέχτηκαν να συνεργαστούν. Επίσης εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Νήσων του ΥΠΠΟ και από την Πολεοδομία Λήμνου.».

Για τις πέργκολες
Σχετικά με την τοποθέτηση των μεταλλικών περγκόλων, ο κ. Διαμιανίδης ανέφερε ότι αυτή η λύση δόθηκε ύστερα από επανειλημμένες συζητήσεις με τους άμεσα ενδιαφερομένους, όπου αποφασίστηκε από το δήμο η κατάργηση των τεντών στην Αγορά και η επίλυση του προβλήματος του ήλιου με άλλους τρόπους, πιο συμβατικούς με το δομημένο περιβάλλον της Αγοράς.
Η αρχική πρόταση της μελετητικής ομάδας, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Δαμιανίδης, ήταν η χρησιμοποίηση παραδοσιακών στεγάστρων που θα δημιουργούσαν σκίαση στις όψεις των καταστημάτων. Μετά από διάφορες προτάσεις, επιλέχθηκε η λύση των μεταλλικών περγκόλων που θα βρίσκονται σε μεγάλο ύψος για να μην ενοχλούν τη διάβαση των απορριμματοφόρων και να σκιάζουν με αναρριχόμενα φυτά τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Αρκετοί από τους καταστηματάρχες προτίμησαν τη λύση της πέργολας από αυτή του μεταλλικού στεγάστρου. Υπήρχε μάλιστα το παράδειγμα μιας μεταλλικής υφιστάμενης πέργολας σε κάποιο σημείο στο μέσον της Αγοράς, που οι περισσότεροι το θεωρούσαν ως την ιδανική λύση. Συμπληρωματικά, επίσης, συμπεριλήφθηκε στις εργασίες και η τοποθέτηση διαφανούς ειδικής μεμβράνης στα κρύσταλλα των βιτρινών, που αποτρέπει την ανεπιθύμητη ακτινοβολία από τον ήλιο.
«Το μέγεθος που έχουν οι μεταλλικές πέργκολες - σύμφωνα με τον κ. Διαμιανίδη - έχει προκύψει από τη χρήση τους για τη σκίαση των καταστημάτων και από τη λειτουργικότητά τους ως προς την ανεμπόδιστη κυκλοφορία από κάτω τους. Η κλίμακά τους ως προς τα κτήρια έχει ελεγχθεί στην πράξη με τη μεταλλική πέργολα που υπάρχει εδώ και χρόνια κάπου στη μέση της Αγοράς και η οποία έχει το ίδιο μέγεθος με τις κατασκευαζόμενες από το έργο. Οι πέργκολες δεν έρχονται σε επαφή με κανένα διατηρητέο ή παραδοσιακό κτήριο, ούτε με κανένα άλλο παραδοσιακό στοιχείο. Έχουν μάλιστα σχεδιαστεί σε θέσεις που δεν παρεμποδίζουν ούτε τη θέαση των αξιόλογων κτηρίων της αγοράς και πολύ περισσότερο ούτε τη θέα του Κάστρου από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.»
Ως προς τις πιθανές κακοτεχνίες, όπως αναφέρει ο κ. Δαμιανίδης, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ «ό,τι κακότεχνο εντοπίζεται, αποκαθίσταται ή προγραμματίζεται για να αποκατασταθεί από την εργολαβία».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey