Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γένους θηλυκού

01/07/2012 - 05:56
Η Μυτιληνιά Αντιόπη Φραντζή, με σπουδές στα Νομικά και Παιδαγωγικά, διευθύντρια σήμερα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο της με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τίτλος του, «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γένους θηλυκού».
Αντιόπη Φραντζή
Εκδόσεις Χρήστος Δαρδανός
Αθήνα 2010, σελ. 144


Η Αντιόπη Φραντζή γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Νομικά και Παιδαγωγικά. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο University of Strathclyde σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και της Εκπαίδευσης. Σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και ασχολείται με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ήταν από τις πρώτες υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: 1991 - 1994 στη Νομαρχία Πειραιά και 1994 - 1997 στην Α΄ Διεύθυνση Νομαρχίας Αθηνών. Αρθρογραφεί γύρω από εκπαιδευτικά θέματα και ειδικότερα γύρω από την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε εκπαιδευτικά περιοδικά και συμμετέχει με ανακοινώσεις της σε ανάλογα συνέδρια. Επίσης, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή εννέα εκπαιδευτικών βιβλίων.
Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τίτλος του, «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γένους θηλυκού» και υπότιτλος, «Από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφορία και την Κοινωνική Συμμετοχή: Η διαδρομή, οι θεσμοί, η μεθοδολογία. Φύλο και περιβαλλοντικοί προβληματισμοί: Θεωρίες και βιώματα από τον χώρο της εκπαίδευσης».

Η μελέτη χωρίζεται σε 11 κεφάλαια. Αρχικά στο θεωρητικό μέρος: Εισαγωγή, Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, Κοινωνική συμμετοχή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Κοινωνικές θεωρίες για το φύλο και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, Μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και σχολική κοινότητα: μια σχέση αλληλεπίδρασης, Γυναίκες στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Ακολουθεί η παρουσίαση της έρευνας που περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο και συνεντεύξεις.
«Με το βιβλίο αυτό θέλησα να καταθέσω την άποψή μου για τις αυθόρμητες, βιωματικές και μη καθοδηγούμενες συνδέσεις ανάμεσα στο γυναικείο λόγο και στο οικολογικό κίνημα μέσα, κυρίως, από την περίπτωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δυο αγάπες μου που καλά κρατούν εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως θέλησα να δώσω το λόγο στις γυναίκες εκπαιδευτικούς με την πεποίθηση ότι ο βιωματικός λόγος όχι μόνο αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της κοινωνικοποίησής μας, αλλά και επιτρέπει τη γνωριμία με τον εαυτό μέσα από τα διαδοχικά είδωλα που καθημερινά προβάλλονται από παντού ως ζωή μας», σημειώνει η συγγραφέας στον πρόλογό της.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους και όσες ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Καινοτόμα Προγράμματα στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, με τις γυναικείες σπουδές, με ζητήματα κοινωνικών ταυτοτήτων και με την εκπαιδευτική έρευνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey