Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης

01/07/2012 - 05:56
Ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων (1788 - 1822) αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα κυρίαρχη φυσιογνωμία της Ελληνικής Ιστορίας. Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας.
Έκδοση - Σχολιασμός - Ευρετήρια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος με τη συνεργασία των Δημήτρη Δημητρόπουλου και Παναγιώτη Μιχαηλάρη
Τόμος Α΄ 1747 - 1808, σελ. 807
Τόμος Β΄ 1809-1817, σελ. 922
Τόμος Γ΄ 1818-1821, σελ. 708
Τόμος Δ΄ σελ. 718
Έκδοση Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών


Ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων (1788 - 1822) αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα κυρίαρχη φυσιογνωμία της Ελληνικής Ιστορίας. Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο και ειδικότερα για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας. Η τελευταία, μέσω της ανάδειξης Αλβανών πασάδων στα πασαλίκια της ευρύτερης περιοχής Αλβανίας και Ηπείρου και ιδιαίτερα του Αλή πασά στα Γιάννενα, βλέπει την αναβάθμιση της αλβανικής παρουσίας στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης και κάποιες πρόδρομες μορφές αλβανικής εθνικής αφύπνισης. Η γειτονιά του πασαλικίου των Ιωαννίνων με τα διεθνοποιημένα Επτάνησα, που στα χρόνια του Αλή πασά είδαν να εναλλάσσονται τέσσερις ξένες κυριαρχίες (Βενετική, Γαλλική, Ρωσική, Αγγλική), έδωσε αφορμή σε μια εντυπωσιακή σειρά ξένων συγγραφέων, της εποχής του αλλά και μεταγενεστέρων, να ασχοληθούν με το πρόσωπό του και κάποια άλλα επιτεύγματά του, τη βάρβαρη συμπεριφορά του και τα εγκλήματά του. Μερικά δημοσιευμένα έγγραφα που ο ίδιος έχει στείλει σε τρίτους, ή προέρχονται από διπλωματικές πηγές, δε διαψεύδουν την αντιφατική εικόνα που ξεπηδάει μέσα από τις μαρτυρίες των αφηγηματικών έργων. Ωστόσο, έλλειπε ως τώρα η μεγάλη αυθεντική πηγή πληροφοριών, δηλαδή το προσωπικό του αρχείο, που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την επικρατούσα - ευρωπαϊκή και ελληνική - αντίληψη για το άτομο και τις πράξεις του. Αυτό το προσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα το τμήμα του που έχει διασωθεί μέσα από δαιδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 περίπου ελληνικά έγγραφα) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση. Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, το συστηματικό υπομνηματισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.), διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας που το συνοδεύει. Η έκδοση του αρχείου του Αλή πασά ρίχνει έναν ισχυρό φωτισμό σε μια από τις σπουδαιότερες περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας.
Ο πρώτος τόμος καλύπτει την περίοδο 1747 - 1808, ο δεύτερος την περίοδο 1809 - 1817, ο τρίτος την περίοδο 1818 - 1821 και ο τέταρτος στεγάζει πλούσιο πληροφοριακό υλικό, απαραίτητο για την κατανόηση του συνολικού έργου. Συγκεκριμένα, περιέχεται ένα δοκίμιο για τον Αλή πασά και ένα κεφάλαιο για τα αρχειονομικά και εκδοτικά ζητήματα, βιβλιογραφία, γλωσσάρι, ευρετήρια.
Στον τέταρτο τόμο ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος κάνει εκτενή και λεπτομερή αναφορά στην προσφορά και τη συμβολή του συμπατριώτη μας ερευνητή Παναγιώτη Μιχαηλάρη σ’ αυτόν τον πραγματικό εκδοτικό άθλο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey