Δεν είναι οι οφειλές σε συμβασιούχους και προμηθευτές τα μόνα χρέη που κληροδοτούνται στο νέο Δήμο Λέσβου, ο οποίος θα παραλάβει και χρέη απ’ τα δημοτικά έργα που δεν πληρώθηκαν. Όσο για την αιτία που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα είναι οι περικοπές στη ΣΑΤΑ και στο «Θησέας».
Δεν είναι οι οφειλές σε συμβασιούχους και προμηθευτές τα μόνα χρέη που κληροδοτούνται στο νέο Δήμο Λέσβου, ο οποίος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εργολήπτες δημοσίων έργων, θα παραλάβει και χρέη που ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, απ’ τα δημοτικά έργα που δεν πληρώθηκαν. Πολλά απ’ αυτά τα έργα διεκόπησαν, ενώ κάποια άλλα έχουν ολοκληρωθεί. Όσο για την αιτία που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα, τα οποία και εξήγησε ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ν. Λέσβου στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο Λέσβου, είναι οι περικοπές στη ΣΑΤΑ και στο «Θησέας». Ως αποτέλεσμα του χρέους που έχει δημιουργηθεί, είναι ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, απ’ το οποίο και εξαρτώνται οικονομικά περίπου πεντακόσιες οικογένειες σε όλο το νησί, να βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργοληπτών Ν. Λέσβου συναντήθηκε την Τρίτη με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις για φλέγοντα θέματα που αφορούν στην κατάσταση τόσο των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της Λέσβου, όσο και των έργων. Οι Εργολήπτες, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, εξέθεσαν στον κ. Βουνάτσο το τεράστιο πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών εκτελεσμένων έργων, τόσο από πιστώσεις ΣΑΤΑ των δήμων που καταργούνται όσο και από προγράμματα που καρκινοβατούν (π.χ. «Θησέας»). «Στη συνάντηση», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο γραμματέας του Συνδέσμου, Χρύσανθος Μαντζάρης, «δόθηκε η πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης των χρεών, που δεν αφορούν μόνο συμβασιούχους και προμηθευτές, αλλά και τα εργοληπτικά γραφεία.»
Χωρίς πιστώσεις…
Στη συνάντηση με τον κ. Βουνάτσο τέθηκε το θέμα των έργων που είναι σε εξέλιξη και έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης πιστώσεων, γεγονός που οδηγεί - όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση - «στην ανεργία και στην απελπισία τόσο το τεχνικό προσωπικό των εργοληπτικών γραφείων, όσο και τους εργατοτεχνίτες που απασχολούνται σε αυτά. Πολλοί από αυτούς (όπως και οι συμβασιούχοι) θα μείνουν απλήρωτοι τις γιορτές αν δεν εξοφληθούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις των δήμων προς τους εργολήπτες.»
Σύμφωνα με τον κ. Μαντζάρη, τα 55 μέλη του Συνδέσμου έχουν να λαμβάνουν, βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα «να έχει δημιουργηθεί μια τραγική κατάσταση, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε εμάς τους εργολήπτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή των έργων, μηχανικούς, εργάτες, προμηθευτές, λατομεία κ.λπ.».
Ο κ. Μαντζάρης αναφέρθηκε και στη νησιωτικότητα, τονίζοντας πως συνάδελφοί του στην ηπειρωτική χώρα έχουν τη δυνατότητα να μετακινήσουν τα συνεργεία τους σε όμορους νομούς, ανάλογα με το πού έχει δουλειά, ενώ αντιθέτως οι εργολήπτες της Λέσβου εξαρτώνται αποκλειστικά απ’ τα έργα που προγραμματίζονται και υλοποιούνται στο νησί. «Ο κ. Βουνάτσος, κατανοώντας την κατάσταση, δεσμεύτηκε να προσπαθήσει από τους διαθέσιμους πόρους που θα έχει στη διάθεσή του από την Πολιτεία να προχωρήσει πρώτα στη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του Δήμου προς τους εργολήπτες και μετά σε νέες δημοπρατήσεις έργων (από εξασφαλισμένες σύμφωνα με το νόμο πιστώσεις)», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες, μάλλον τη Δευτέρα, να έχει συνάντηση και με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή.
«Ό,τι μπορούμε…»
Απ’ την πλευρά του, ο κ. Βουνάτσος, χαρακτηρίζοντας την οικονομική κατάσταση «απελπιστική», υπογράμμισε πως για να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα θα πρέπει κατ’ αρχάς να υπάρξει συγκεκριμένη κατάσταση με τις οφειλές που υπάρχουν σε όλους τους εργολήπτες, απ’ όλους τους δήμους. Σε δεύτερο στάδιο - όπως συνέχισε ο ίδιος - «θα μάθω τι χρήματα θα έχω για τέτοιες υποχρεώσεις και στη συνέχεια υπόσχομαι να φροντίσω ό,τι κομμάτι μπορώ απ’ το χρέος αυτό να το ξεπληρώσω».
Οι Εργολήπτες είπαν στον κ. Βουνάτσο ότι δε θα προσέλθουν σε δημοπρατήσεις έργων αν δεν υπάρξουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη χρηματοδότησή τους.
Θυμίζουμε ότι εκτός της διακοπής τού «Θησέας», το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δημοτικά έργα δημιουργήθηκε απ’ την περικοπή, που αποδίδεται στην οικονομική κρίση της χώρας, των δύο απ’ τις τέσσερις δόσεις τής ΣΑΤΑ τού 2010. Οι δήμοι είχαν προγραμματίσει και ξεκινήσει έργα με τα δεδομένα τής ΣΑΤΑ της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, αφενός η μείωση του ύψους της για το 2010 σε σχέση με το 2009, όπως και η αποστολή της μισής ΣΑΤΑ, ήταν επόμενο να «φεσώσει» όποιον είχε αναλάβει δημοτικά έργα.