Βιβλία που έλαβα
Ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής είναι ένας δραστήριος άνθρωπος, με ήθος και ευγένεια, τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα.
Βιβλία που έλαβα
Ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής είναι ένας δραστήριος άνθρωπος, με ήθος και ευγένεια, τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα. Είναι υπάλληλος του Δήμου Αγιάσου αλλά πέρα απ’ την επαγγελματική του ενασχόληση, καταπιάνεται με πλείστες όσες πνευματικές δραστηριότητες της γενέτειρας του, που αγγίζουν την ιστορία, λαογραφία, κοινωνική ζωή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Το αγιασώτικο καρναβάλι - οι ρίζες του και η πορεία του στο διάβα του χρόνου. Τόμος πρώτος». Είναι αξιόλογο έργο 815 σελίδων, που αξίζει τον κόπο να το παρουσιάσω με λεπτομέρειες στη στήλη «Γράμματα» του «Εμπρός». Παναγιώτη σ’ ευχαριστώ πολύ, που με θυμάσαι και με τιμάς. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
Το δούναι και λαβείν με τους Γερμανούς
Οι αριθμοί δεν διαψεύδονται ούτε τροποποιούνται κατά το δοκούν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι απόλυτοι εφόσον τους σέβεσαι! Αποδίδουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και το ύψος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πάρτε μια γεύση.
Τα νούμερα που παραθέτουμε προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτή τη φορά είναι σωστά! Η Ελλάδα εξάγει στη Γερμανία, φρούτα, λαχανικά, καρπούς, φαρμακευτικά προϊόντα, ενδύματα, πλεκτά, συμπληρώματα του ενδύματος, αξίας 559.385,920 ευρώ. Από τη Γερμανία εισάγουμε οχήματα, φάρμακα, γραφική ύλη, παιχνίδια, ζωοτροφές, κινητήρες, τσιγάρα, ανταλλακτικά οχημάτων, πάνες για μωρά, τυριά, αλλαντικά, λάπτοπ, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια, γάλα πλήρες και ημίπαχο, όργανα ιατρικής, καλλυντικές κρέμες, αντηλιακά, κ.λπ., κ.λπ., αξίας 2 δις 24 εκατ. 317 χιλ. 158 ευρώ (2.024.317,158 ευρώ).
Συγκρίνετε τις εξαγωγές μας με τις εισαγωγές μας και βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Τίποτα άλλο.
Εκκλησία και Πολιτεία
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών και κλήρου. Ας δούμε τι γίνεται αλλού και κατόπιν ερχόμαστε και στα δικά μας.
Η καθολική εκκλησία έχει τους περισσότερους πιστούς από όλες τις εκκλησίες του κόσμου. Δεν φορολογείται για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της. Εκτιμάται ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν στο ιταλικό Δημόσιο 1.300.000,000 ευρώ. Φορολογείται με 50% για όλες τις επιχειρήσεις, ήτοι ιδιωτικά νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία κ.λπ. και πληρώνει η καθολική εκκλησία τους κληρικούς όλων των βαθμίδων.
Στην Ιταλία υπάρχει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Στην Ελλάδα, η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται από το κράτος. Οσάκις συμφωνήθηκε μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας κάποιος φόρος, ποτέ δεν αποδόθηκε. Η Πολιτεία δαπανά κάθε χρόνο 315 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των κληρικών. Επιπλέον επιχορηγείται η Εκκλησία με το ποσόν των 8 εκατ. ευρώ. Επιτέλους έχει υποχρέωση και η Εκκλησία να καταβάλλει φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως γίνεται με όλες τις εκκλησίες της Ευρώπης ή να διαχωριστεί η Εκκλησία από την Πολιτεία και να αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών της, όπως γινόταν παλαιότερα.
Δήμος Μυτιλήνης
Το έχω γράψει και άλλη φορά ότι η πόλη της Μυτιλήνης είναι από τις πλέον ακάθαρτες μαζί με την Κοζάνη, πόλεις της Ελλάδας. Το άσχημο αυτό φαινόμενο δεν βαραίνει μόνο το Δήμο Μυτιλήνης αλλά και τους δημότες αυτής της πόλης. Όχι βέβαια όλους αλλά ένα μεγάλο μέρος. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, αποφάσεις «αστυνομικού» ανακοινωθέντος, για πρόστιμα για όσους ρίχνουν στους κάδους απορριμμάτων, απαγορευμένα αντικείμενα. Ας πούμε ότι και αυτά χρειάζονται για τους «ορισμένους». Το ερώτημα είναι ποιός θα παρακολουθεί την εκτέλεση των απαγορεύσεων! Μάλλον προς το «θεαθήναι» η απαγόρευση.
Δήμος Γέρας
Πέρυσι φτιάξατε ένα θαυμάσιο αγροτικό δρόμο προς το «πεδίο βολής» και δυτικά, στην περιοχή «Λακαρνού» του Δ.Δ. Σκοπέλου. Παρέλειψε ο οδηγός του γκρέιντερ, να κατασκευάσει ρείθρα και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Πηγαίνετε να δείτε τα έργα σας.
«Δάσος Παπαμιχάλη», Σκόπελος
Εφόσον σκέπτεστε να αξιοποιήσετε το «Δάσος Παπαμιχάλη», να απαγορεύσετε τη βόσκηση των ζώων.
Παπάδος 30-3-2010