Μάθημα… αμετροέπειας

01/07/2012 - 05:56
Σε έξαλλη κατάσταση έφερε τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου το ύφος της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Αναστασίας Τσολερίδου, η οποία κατηγορήθηκε από αρκετούς συμβούλους για προσβλητική και αρκούντως απαξιωτική προς το όργανο συμπεριφορά.
Προκάλεσε αντιδράσεις η παρέμβαση της διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Σε έξαλλη κατάσταση έφερε τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου το ύφος της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Αναστασίας Τσολερίδου, η οποία κατηγορήθηκε από αρκετούς συμβούλους για προσβλητική και αρκούντως απαξιωτική προς το όργανο συμπεριφορά. Η κ. Τσολερίδου ζήτησε να μιλήσει στο Συμβούλιο με αφορμή τη συζήτηση για τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και την εκλογή νέου προέδρου. Στην πράξη, η παρέμβασή της σε ένα θέμα στο οποίο δεν έχει ρόλο θεσμικά, έγινε όπως φάνηκε για να επιρρίψει δημοσίως ευθύνες για παραλείψεις στον απερχόμενο πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, Κώστα Φραγκόπουλο, που αναφανδόν όμως στήριξαν οι περισσότεροι σύμβουλοι που πήραν το λόγο.

Δίχως να προσκληθεί στη συνεδρίαση, η κ. Τσολερίδου, και μάλιστα παρουσία και δύο διευθυντών σχολείων που την συνόδευαν, αλλά δεν έμειναν έως την παρέμβασή της, παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Όπως μετέφερε ο Παντελής Πατερέλλης, η κ. Τσολερίδου επικοινώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης μαζί του και τον ρώτησε για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν, ανακοινώνοντάς του, όπως είπε, πως θα συμμετάσχει και θα μιλήσει.
Όταν λοιπόν εκλέχτηκε με πρόταση του Δημήτρη Βουνάτσου πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, που ως γνωστόν προεδρεύει και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συζητήθηκε ο απολογισμός των Επιτροπών και κατανεμήθηκαν πιστώσεις που αφορούν στα σχολεία και τα λειτουργικά τους έξοδα που διαχειρίζονται οι δύο Σχολικές Επιτροπές.

Θράσος
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η κ. Τσολερίδου, που ξεκίνησε να μιλάει με τη «διαλυτική δήλωση» προς τους συμβούλους: «Πολλοί εδώ μέσα δε γνωρίζουν τις αρμοδιότητες της σχολικής επιτροπής σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (σ.σ.: «Καλλικράτης»)…» Συνέχισε λοιπόν, διαβάζοντας το κείμενό της, να απαριθμεί τι αρμοδιότητες έχει η αυτοδιοίκηση για τα σχολεία, διακοπτόμενη από συμβούλους που δήλωναν εντόνως προσβεβλημένοι, είτε απ’ το ύφος της, όπως ο Σταύρος Πολίτης που φώναξε «τι ύφος είναι αυτό, κυρία μου, σε ποιους μιλάτε έτσι;», είτε απ’ την ακρίβεια των λόγων της, όπως ο Στρατής Κυρατζής που εξήγησε ότι σε θέμα σχετικά με το Νηπιαγωγείο Σιγρίου η ευθύνη ήταν αποκλειστικά δική της γιατί δεν είχε ορίσει διευθύντρια, κι όχι της Σχολικής Επιτροπής.
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο κι ενώ απαριθμούσε η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας τι δεν έκανε κατά την άποψή της καλά η Σχολική Επιτροπή του Δήμου, ανέφερε και ότι δεν την ευχαρίστησε δημοσίως η δημοτική αρχή για τη βοήθεια που προσέφερε. Απαντώντας ο Γιάννης Βατός ανέδειξε την τεράστια διάσταση που υπήρξε στη συνεργασία μαζί της, λέγοντας «πώς να συνεργαστούμε μαζί σας όταν πήρατε ένα πιστόλι και μας πυροβολείτε αδιακρίτως;».

Εμπάθεια για Λισβόρι
Από πολλούς συμβούλους τονίστηκε, σε αντιδιαστολή με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πόσο καλή συνεργασία υπήρξε μεταξύ Σχολικής Επιτροπής Δήμου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεργασία που απέδωσε λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων.
«Καταπέλτης» κατά της κ. Τσολερίδου ήταν ο Νίκος Κατράνης, που μεταφέροντας την 25χρονη εμπειρία του από διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση και στη διοίκησή της, ανέφερε πως δεν έχει ξαναδεί τέτοιο ύφος από εκπαιδευτικό, «αλλά και τόση εμπάθεια να κλείσει σχολεία, όπως έκανε πέρυσι με το Δημοτικό του Λισβορίου, που ενώ θα μπορούσε να το κρατήσει, καταδίκασε ολόκληρο το χωριό κάνοντας προσπάθειες για να το αφήσει οπωσδήποτε χωρίς σχολείο. Με τον ίδιο τρόπο όπως και στο Σχολείο του Λισβορίου, φέρθηκε στον Κώστα Φραγκόπουλο. Δεν του έδινε μια ώρα ελεύθερη - παρ’ ότι δεν αμειβόταν ως πρόεδρος της Επιτροπής - απ’ τα καθήκοντα του δασκάλου, για να ασχοληθεί με τα σχολεία.».
Ένας ακόμη εκπαιδευτικός, ο Λευτέρης Βογιατζής, την κατακεραύνωσε για το προσβλητικό και επιθετικό της ύφος, καθώς και για την έπαρσή της να δείξει πως ήξερε το νομοθέτημα του «Καλλικράτη» καλύτερα απ’ τους αυτοδιοικητικούς.
Υπήρξαν όμως και πιο μετριοπαθείς τοποθετήσεις, όπως του Γιώργου Αλεξίου, που εξήρε τη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο Απόστολος Πατέστος ανέφερε πως τον Παναγιώτη Ζαφειρίου βρέθηκαν να τον βοηθήσουν δυο διευθυντές ενεργά, την ώρα που ο Κώστας Φραγκόπουλος τα έκανε όλα μόνος του για όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του νησιού, γυρνώντας όλη μέρα για να τα προλάβει. Ο κ. Πατέστος ανέφερε ακόμη ότι μεγάλη ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή που δεν υποστήριξε τον κ. Φραγκόπουλο με προσωπικό, αλλά ούτε κατένειμε εγκαίρως τις πιστώσεις που δόθηκαν για τα σχολεία, ενώ ζήτησε να κατέβουν απ’ όλους οι τόνοι για να λειτουργήσει η Σχολική Επιτροπή.

55% λιγότερα

Η Αναστασία Αντωνέλλη αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κ. Φραγκόπουλος από δύσπιστους διευθυντές σχολείων που δε συνεργάστηκαν μαζί του και επιδοκίμασε τη δουλειά του στην καταγραφή όλων των σχολείων και των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως και στην εξεύρεση λύσεων για πολλά θέματα μέσα σε μικρό διάστημα.
Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι τι μέσα δίνει η κεντρική εξουσία στην αυτοδιοίκηση για τα σχολεία, ενώ ο Αριστείδης Ταξείδης διευκρίνισε ότι η Σχολική Επιτροπή ελέγχεται απ’ το Δήμο κι όχι απ’ την κ. Τσολερίδου. Ο Γιώργος Πάλλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δε λύθηκαν, με κυριότερο τη μη πληρωμή των καθαριστριών, ενώ κλείνοντας τη συζήτηση και στηρίζοντας τον κ. Φραγκόπουλο, ο Δημήτρης Βουνάτσος υπογράμμισε ότι πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν απ’ το ότι οι πιστώσεις για τα σχολεία ήταν συγκριτικά με το 2010 λιγότερες κατά 55%. «Νομίζει ότι είμαστε υπό τις διαταγές της, αλλά δεν είμαστε», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι η κ. Τσολερίδου παρερμήνευσε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί μαζί της ως αδυναμία.
Στην τοποθέτησή του, ο παραιτηθείς πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στην όλη κατάσταση και στα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, σε πολλά εκ των οποίων η στάση της κ. Τσολερίδου προκάλεσε - όπως είπε - πρόσθετα εμπόδια. Υποστήριξε, όμως, ο κ. Φραγκόπουλος ότι ούτε ένα σχολείο δεν έμεινε κλειστό ελλείψει πετρελαίου και δήλωσε ότι ξεπερνά κάθε όριο δεοντολογίας «να παίρνουμε μαθήματα για την αυτοδιοίκηση απ’ τη διευθύντρια της Εκπαίδευσης».
Ήταν τέτοια η ένταση που προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Τσολερίδου, που δεν τέθηκε καν υπό συζήτηση το αίτημά της να δευτερολογήσει.


ΕΠΩΝΥΜΩΣ


Καλάμω αφιππεύσατε, κ. «Επιθεωρήτρια»

Μίλησε για αρκετή ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου. Και κακώς μίλησε, διότι θεσμικά ουδεμία σχέση έχει με το νομικό πρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο είναι αυτοδιοικητικό κι όχι διορισμένο όργανο απ’ το Υπουργείο Παιδείας, όπως η κ. Διευθύντρια. Οπότε και δεν είχε λόγο στον απολογισμό.
Η κ. Τσολερίδου δεν είχε λόγο να κάνει δημοσίως υποδείξεις και να παρεμβαίνει στο έργο της Επιτροπής. Άλλωστε, ούτε ο Βασίλης Κοντάρας παρέστη για να κρίνει τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ομοίως συζητήθηκε.
Αντί όμως να αντιληφθεί τη διάθεση του οργάνου να τη φιλοξενήσει ώστε να ακούσει τις απόψεις της για τον απερχόμενο πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής (γιατί για αυτό ήρθε, για να πει τι δεν έκανε καλό ο Κώστας Φραγκόπουλος), η κ. Τσολερίδου υπερέβη τα εσκαμμένα. Φανερή η απολυταρχική αντίληψή της ότι κατέχει το αλάθητο του Πάπα στα θέματα εκπαίδευσης και αυτοδιοίκησης, θαρρείς και έκανε… χάρη στους συμβούλους που μοιράστηκε την άποψή της μαζί τους.
Στο πρώτο λεπτό της ομιλίας της, μόνο και μόνο με το ύφος της η κ. Τσολερίδου είχε καταφέρει να συσπειρώσει αντανακλαστικά όλο το συμβούλιο υπέρ του κ. Φραγκόπουλου, κάνοντας συμβούλους και της αντιπολίτευσης - με πρώτο τον προεδρεύοντα Στρατή Κυρατζή - να εκδηλώσουν ποικιλοτρόπως την υποστήριξή τους στο συνάδελφό τους.

Ως μη έχουσα απολύτως κανένα δικαίωμα, η κ. Διευθύντρια μάλωσε τους αιρετούς ότι αγνοούν τι προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τις σχολικές επιτροπές. Στη συνέχεια αφιέρωσε σ’ αυτόν ολόκληρο μάθημα, που μέσω γραπτού τετρασέλιδου κειμένου τούς παρέδωσε. Αυτό το ύφος της, το έλλειμμα σεβασμού στους συμβούλους, η έπαρση του παντογνώστη, οι κακοί της τρόποι σε συνδυασμό με μια διάχυτη ανασφάλεια να αποδείξει αγωνιωδώς ότι έχει δίκιο, πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ’ το επιδιωκόμενο.
Δικαίωσε κατά κράτος τον Κώστα Φραγκόπουλο. Τον υφιστάμενό της δάσκαλο, που τόλμησε ως δημοτικός σύμβουλος και εκλεγμένος απ’ το λεσβιακό λαό να μην της εκχωρήσει την απόλυτη εξουσία στη λειτουργία της Επιτροπής. Γιατί αυτό ήταν το διακύβευμα για την κ. Τσολερίδου. Να έχει τον απόλυτο έλεγχο της αυτοδιοικητικής επιτροπής για τα σχολεία. Ως μη έπρεπε, όμως, ακόμη και αν θεωρούσε ότι ο κ. Φραγκόπουλος δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν.
Κι όπως επεσήμανε ο Απόστολος Πατέστος, η αδιαφορία της δημοτικής αρχής να στηρίξει με κάθε μέσο απ’ την αρχή (π.χ. η κατανομή της δ΄ δόσης τού 2011 των πιστώσεων για τα σχολεία έγινε μόλις προχθές) τον κ. Φραγκόπουλο, υποβοήθησε έμμεσα την επιδίωξή της. Τον άφησαν χωρίς προσωπικό και πόρους απέναντι σε έναν τεράστιο όγκο έργου, απέναντι στις επιδιώξεις της κ. Τσολερίδου, για αυτό και αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Κυρία Διευθύντρια, μετά την αποκαλυπτική σας τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε ο καιρός να λειτουργήσετε επιτέλους κατά πώς πρέπει. Οι «επιθεωρητές» είναι παρελθόν. Οι αυτοδιοικητικοί, οι δημοσιογράφοι, οι πολίτες αυτού του τόπου δεν είναι υποτακτικοί σας, ούτε καν δάσκαλοι υφιστάμενοί σας (αν και ούτε τούτο πρέπει) για να υπακούουν από υποχρέωση και φόβο, απαρέγκλιτα στις όποιες εντολές σας. Επιτρέψτε τους να έχουν γνώμη και να την υποστηρίζουν, σεβαστείτε τους, έστω και αν διαφωνούν μαζί σας. Έστω κι αν τα κίνητρά σας να κάνετε καθολικά κουμάντο πηγάζουν μόνο από ενδιαφέρον για τα σχολεία, δεν είστε πολιτικό πρόσωπο και δε δικαιούστε τίποτε περισσότερο απ’ το ρόλο της υπαλλήλου για τον οποίο σας διόρισαν και σας πληρώνουμε.
Και επιτέλους, σταματήστε να μπαίνετε στα χωράφια των δημάρχων. Όπως επιχειρήσατε υποδεικνύοντας στο Δημήτρη Βουνάτσο ποιον θα βάλει πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, ή όπως κάνατε τις προάλλες όταν για να προλάβετε τον Αντώνη Χατζηδιαμαντή, κλείσατε τα σχολεία της Λήμνου επειδή χιόνιζε στη Μυτιλήνη!

Μαρίνα Πολλάτου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey