Για «ρεσιτάλ ανακριβειών και υπεκφυγών» σχετικά με το θέμα του Κάστρου του Σιγρίου κατηγορεί τον υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Νικητιάδη, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Για «ρεσιτάλ ανακριβειών και υπεκφυγών» σχετικά με το θέμα του Κάστρου του Σιγρίου κατηγορεί τον υφυπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Νικητιάδη, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής, μετά από ερώτηση που είχε υποβάλει ο κ. Γαληνός στον υπουργό Πολιτισμού σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση των ζημιών του μνημείου. Από τη συζήτηση που εξελίχθηκε μεταξύ του κ. Γαληνού και του κ. Νικητιάδη προέκυψαν διαφωνίες σε καίρια ζητήματα, ειδικά ως προς το ποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα του Κάστρου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Γαληνός τόνισε τόσο πως τα κλειστά μνημεία και μουσεία αποτελούν έργα δυσφήμησης για κάθε τόπο, όσο και τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου μνημείου της Λέσβου, ερωτώντας για άλλη μια φορά τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση χρηματοδότηση των εργασιών στερέωσης που επείγουν.
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή, ο υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως το Κάστρο του Σιγρίου (έργο που έχει κατασκευαστεί μετά το 1750) δε θεωρήθηκε μνημείο που θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο και διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και πως, για το λόγο αυτό, ο Δήμος Λέσβου είναι ο υπεύθυνος φορέας για την οποιαδήποτε εργασία σε αυτό.
Η απάντηση του υφυπουργού έφερε την αντίδραση του κ. Γαληνού που, αναφερόμενος και στις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής για το θέμα τόσο από άλλους βουλευτές, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά Μ.Μ.Ε., υποστήριξε πως η αρμοδιότητα του μνημείου ανήκει στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ποσό των 15.000 ευρώ, με το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την υπηρεσία το Υπουργείο.
«Το Κάστρο του Σιγρίου είναι ένα στολίδι για τη Λέσβο. Είναι ένα μνημείο που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε ερείπια, όπως σε ερείπια αφήνετε να μετατραπούν και άλλα μνημεία του νησιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.
«Εάν ο Δήμος δεν το θέλει…»
Η συζήτηση δε σταμάτησε εκεί, αφού η αντιπαράθεση ως προς το ποιος είναι αρμόδιος για το Κάστρο Σιγρίου - ο Δήμος Λέσβου ή το Υπουργείο Πολιτισμού - συνεχίστηκε. Ο κ. Νικητιάδης αμφισβήτησε το εάν το Κάστρο παραμένει όντως κλειστό, τόνισε μάλιστα πως το ποσό των 15.000 ευρώ δόθηκε σε συνεννόηση με το Δήμο που - σύμφωνα με τον ίδιο - «έβαλε τρεις εργάτες, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται και να αρχίσει να λειτουργεί στοιχειωδώς το φρούριο». «Τι άλλο, δηλαδή, θα έπρεπε να κάνουμε; Βάλαμε αυτό το κονδύλι, είμαστε δίπλα. Θέλουμε, όμως, πάνω απ’ όλα να εξασφαλίσουμε ότι δε θα θρηνήσουμε κάποια ανθρώπινη ζωή εξ αιτίας του ότι υπάρχουν προβλήματα με τη στατικότητα», τόνισε ο υφυπουργός.
Και προσέθεσε, τονίζοντας την αρμοδιότητα του Δήμου Λέσβου: «Εάν ο Δήμος δεν το θέλει - δε νομίζω ότι είναι έτσι - μπορεί να έρθει να το συζητήσουμε. Ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο αυτό το φρούριο. Είμαστε δίπλα για να βοηθήσουμε. Κάναμε τη μελέτη. Δώσαμε ένα ποσό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο.»
«Ο υφυπουργός προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του», υποστηρίζει σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Γαληνός, τονίζοντας πως ο Δήμος Λέσβου θεωρεί ότι το ποσό των 15.000 δεν είναι επαρκές για τις εργασίες που απαιτούνται.
Περιμένουν την εκταμίευση
Μπορεί το ανωτέρω ποσό να έχει εγκριθεί για τη 14η ΕΒΑ από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα όμως με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι να εκταμιευτεί. Η ίδια υποστηρίζει πως διαχειριστής του μνημείου είναι ο Δήμος και πως το Υπουργείο Πολιτισμού είναι επιστημονικά υπεύθυνο, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά της για το ότι η Κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη, όπως λέει, να συμβάλει στις εργασίες ούτε καν διαθέτοντας δωμάτια για να μείνουν οι εργάτες.
Απαντώντας στο τελευταίο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιγρίου, Παύλος Τσίκνας, είπε στο «Ε»: «Μας ζητήθηκε χώρος, αλλά είναι δύσκολο να διαθέσουμε αυτούς που έχουμε αυτήν τη περίοδο, που είναι τουριστική σαιζόν. Ίσως μπορούμε να βρούμε κάποια άλλη λύση.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το ποσό των 15.000 ευρώ που έχει δώσει στη 14η ΕΒΑ το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι πάρα πολύ μικρό για να επαρκέσει για το σύνολο των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο Κάστρο του Σιγρίου.