Ένας ερασιτέχνης ξυλογλύπτης της Γέρας μάς παρουσιάζει τις δημιουργίες του, ο οποίος εδώ και χρόνια κατασκευάζει εντυπωσιακά γλυπτά από ξύλο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές μόνο τη φαντασία του
Ένας ερασιτέχνης ξυλογλύπτης της Γέρας μάς παρουσιάζει τις δημιουργίες του
Η θάλασσα συχνά βγάζει στην ακτή δώρα πολύ πιο χρήσιμα απ’ ό,τι φαίνονται με την πρώτη ματιά. Αυτό μάλλον το έχει καταλάβει ο 28χρονος Προκόπης Θεοδώρου από το Πέραμα της Γέρας, ο οποίος εδώ και χρόνια κατασκευάζει εντυπωσιακά γλυπτά από ξύλο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές μόνο τη φαντασία του που πλάθει εικόνες τόσο από τα ξύλα που βγαίνουν στην ακτή, όσο και πάνω σε άλλα αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τη θάλασσα.
Η ενασχόληση του Προκόπη Θεοδώρου με την ξυλογλυπτική ξεκίνησε όταν πήγαινε ακόμη στο δημοτικό, όταν παρακολούθησε ένα αντίστοιχο εξάμηνο σεμινάριο που είχε διοργανώσει η Κοινότητα Παλαιοκήπου. Εστιάζοντας κυρίως στην κατασκευή ξυλόγλυπτων εικόνων και με έντονο ενδιαφέρον, ο ίδιος συνέχισε να τις κατασκευάζει και στη συνέχεια πουλώντας - μάλιστα - ή δωρίζοντας σε συγχωριανούς του πολλές από αυτές.
Στα 18 του έφυγε για σπουδές στην Πάτρα, όπου λόγω των υποχρεώσεών του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά μόνο με τη ζωγραφική. Έτσι, όταν επέστρεψε στη Λέσβο το 2004, δούλεψε για ένα χρόνο περίπου ως βοηθός στο ατελιέ της ζωγράφου Μιρέλλας Κουντουρά, που τότε βρισκόταν στο Ντίπι. Εκεί ήταν που άρχισε να ασχολείται περισσότερο με τα χρώματα.
Συμμετοχή και σε εκθέσεις
Παράλληλα άρχισε και πάλι την ξυλογλυπτική, κατασκευάζοντας έργα που άλλες φορές αποτελούν μεγάλα καράβια - σύνθεση ξύλων που βρίσκει στην παραλία με ύφασμα που ο ίδιος ράβει ώστε να σχηματίσει τα πανιά τους -, άλλες φορές εντυπωσιακά μεγάλα, ξύλινα σκαλιστά κηροπήγια ή φωτιστικά και άλλες φορές εικόνες από τη θάλασσα, ζωγραφισμένες πάνω σε κομμάτι ξύλου ή σε ένα κουπί.
Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στον ανεμόμυλο του Περάματος όσο και μέσα στο χωριό και στις οποίες είχαν πάρει μέρος, εκτός από ερασιτέχνες, και επαγγελματίες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους η Σαπφώ από το Σκόπελο, η Μιρέλλα Κουντουρά κ.λπ..
Αρκετές από αυτές τις κατασκευές βρίσκονται στην ταβέρνα-εστιατόριο, που ο ίδιος και η οικογένειά του άνοιξαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, στο δρόμο μεταξύ Ευρειακής και Περάματος. Εκεί βρίσκεται και μία από τις ελάχιστες σκαλιστές εικόνες που έχει κρατήσει ο ίδιος, αφού όλες τις υπόλοιπες τις έχει είτε δωρίσει, είτε πουλήσει.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η ξυλογλυπτική είναι μόνο το χόμπυ του αυτήν τη στιγμή, κάτι που κάνει στον ελεύθερό του χρόνο. Δουλεύοντας ως καθηγητής Πληροφορικής σε σχολεία και λειτουργώντας μαζί με τον αδελφό του και ένα internet-café στο Ίππειος, ο χρόνος που του μένει δεν είναι πολύς.
«Οι πελάτες μας προσέχουν τις κατασκευές και με ρωτάνε γιατί δεν ασχολούμαι περισσότερο. Η αλήθεια είναι πως με ενδιέφερε πολύ να ασχοληθώ πιο εντατικά με την ξυλογλυπτική και τη ζωγραφική, αλλά είναι ασχολίες που χρειάζονται χρόνο, τον οποίο δύσκολα βρίσκεις όταν εργάζεσαι παράλληλα», εξηγεί ο ίδιος.
Και μενού… τουριστικοί οδηγοί
Η φαντασία του 28χρονου, όμως, δε σταματά εδώ. Την έχει διοχετεύσει ακόμη και στους καταλόγους του εστιατορίου της οικογένειάς του, αφού χρησιμοποιώντας μικρά σχολικά τετράδια ορθογραφίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει, πέρα από το μενού του καταστήματος, μικρούς τουριστικούς οδηγούς της Γέρας και της Λέσβου που περιλαμβάνουν όχι μόνο στοιχεία για την περιοχή, αλλά και για τα προϊόντα της και για τα ήθη και έθιμα που ακόμη τηρούνται. Οι κατάλογοι είναι τυπωμένοι στα ελληνικά και στα αγγλικά και, όπως λέει, γίνονται ανάρπαστοι από ξένους επισκέπτες, που βρίσκουν σε αυτούς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την παραμονή τους στη Λέσβο και ένα ενθύμιο από το νησί. Τα σχέδια και τους χάρτες έχει επιμεληθεί, φυσικά, ο ίδιος…