Στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1920, με πρωτοβουλία 78 γυναικών, δημιουργήθηκε στην Καλλονή ο γυναικείος φιλανθρωπικός και πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής “Η Ευποιία”».
Αναφορά στο Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής Λέσβου «Η Ευποιία»,
Έρευνα, κείμενα, επιμέλεια έκδοσης: Ραλλού Κράλλη - Κωνσταντέλλη
Μυτιλήνη 2009, σελ. 91
Στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1920, με πρωτοβουλία 78 γυναικών, δημιουργήθηκε στην Καλλονή ο γυναικείος φιλανθρωπικός και πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Καλλονής “Η Ευποιία”» με σκοπούς α) την ανάπτυξιν των μελών αυτού, β) την ηθικήν και υλικήν υποστήριξην της σπουδαζούσης νεολαίας και γ) την υποστήριξην των απόρων οικογενειών της κοινότητας Καλλονής.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων ζωής και πολύπλευρης δράσης του ιστορικού αυτού σωματείου, αποφασίστηκε η έκδοση ενός λευκώματος με υλικό που συγκεντρώθηκε ύστερα από επίπονη έρευνα, αφού μια καταστροφική πυρκαγιά στα γραφεία πριν 10 χρόνια «πήρε» μαζί της πολύτιμες γραπτές μαρτυρίες χρόνων.
«Με αυτή την έκδοση θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων των γυναικών που ξεκίνησαν σε δύσκολους καιρούς αυτήν τη δραστηριότητα. Πρωτοπόρες, οργανωτικές, μεθοδικές, γενναιόδωρες, έκαναν τα αδύνατα δυνατά και έδωσαν μαθήματα και πρότυπα για τις γενιές που ακολούθησαν», σημειώνει στον πρόλογό της η πρόεδρος Μαριάνθη Κεφάλα - Ατσικμπάση.
Η Ραλλού Κράλλη - Κωνσταντέλλη στο πολύ ωραίο, τεκμηριωμένο και κατατοπιστικό κείμενό της που έχει τον τίτλο «Από τον ρομαντισμό της ιδιώτευσης στην γοητεία της συλλογικής δράσης», αφού τοποθετεί τη δημιουργία του Συλλόγου μέσα στο ιστορικό περίγραμμα της εποχής και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, παραθέτει τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε η «Ευποιία», καθώς και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν όλα αυτά τα χρόνια. «Η “Ευποιία”, ένας σύλλογος που κλείνει σε λίγο 90 χρόνια δράσης, μπορεί και πρέπει, προσαρμόζοντας τις προτεραιότητες και τους σκοπούς του στις αλλαγές των καιρών, να συνεχίσει να σκορπίζει την ευεργετική του αύρα, σ’ αυτούς που πάντοτε θα βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής - υπηρετώντας το βαθύ διαχρονικό πρόσταγμα: “Τα της ευποιίας και κοινωνίας μη επιλανθάνεσθε…”», επισημαίνει στον επίλογο του κειμένου της.
Το αρχειακό φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει τη σφραγίδα, το μητρώο των μελών, πορτραίτα μελών του πρώτου Δ.Σ., πρακτικά, δημοσιεύματα εφημερίδων, φωτογραφίες από δραστηριότητες του Συλλόγου κ.ά.. Χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες: Η ίδρυση της «Ευποιίας», Η δράση: Φιλανθρωπία - Κοινωνική πρόνοια, Η δράση: Έθνος - Εκπαίδευση - Εκκλησία, Η δράση: Πολιτισμός - Ψυχαγωγία.
Το σχεδιασμό και το δημιουργικό της έκδοσης είχε η Χαρίκλεια Μαντζουράνη και η παραγωγή-εκτύπωση έγινε από την «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.».
Χορηγοί ήταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και ο δήμος Καλλονής. Προλογίζουν ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής, και ο δήμαρχος Καλλονής, κ. Δημήτρης Φαναραδέλλης.