Το Νοέμβριο του 2009, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου φιλοξένησε στη Μυτιλήνη το 36ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που είχε ως θέμα του τη «Θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Οι εισηγήσεις αυτού του Συνεδρίου κυκλοφόρησαν πρόσφατα σ’ έναν τόμο.
Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων - Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου
Επιμέλεια: Χριστίνα Αργυροπούλου - Παναγιώτης Σκορδάς
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Αθήνα 2010, σελ. 415
Το Νοέμβριο του 2009 (12 - 14 Νοεμβρίου) ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου φιλοξένησε στη Μυτιλήνη το 36ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που είχε ως θέμα του τη «Θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Οι εισηγήσεις αυτού του Συνεδρίου κυκλοφόρησαν πρόσφατα σ’ έναν τόμο με την επιμέλεια της Χριστίνας Αργυροπούλου και του Παναγιώτη Σκορδά.
Στις 415 σελίδες του περιέχονται οι 38 εισηγήσεις του Συνεδρίου, μοιρασμένες σε τέσσερις ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Η ιστορία του μαθήματος της Λογοτεχνίας (προγράμματα σπουδών, διδακτικά βιβλία κ.ά.), Η θεωρία της Λογοτεχνίας και η διδακτική του μαθήματος, Εναλλακτικές διδακτικές προτάσεις, Λογοτεχνία και άλλα διδακτικά αντικείμενα.
Μερικά από τα ονόματα των συγγραφέων του τόμου είναι: Γιάννης Παπακώστας, Χριστίνα Βέικου, Τασούλα Καραγεωργίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Χριστίνα Αργυροπούλου, Αλεξάνδρα Λαμπράκη - Παγανού, Χρυσάνθη Κουμπάρου, Λίνα Κουντουρά, Γεώργιος Παγανός, Μαρία Πεσκετζή, Αγάθη Γεωργιάδου, Ανθούλα Δανιήλ, Ζωή Μπέλλα, Κώστας Ακρίβος, Ζωή Κατσιαμπούρα κ.ά..
Ανάμεσα στις εισηγήσεις, και δύο με ιδιαίτερο λεσβιακό ενδιαφέρον: Παναγιώτης Σκορδάς, «Μια συζήτηση στο περιοδικό “Λόγος” της Μυτιλήνης (1953) για τους νέους, τη λογοτεχνία και την εκπαίδευση» και Στρατής Αναγνώστου, «Ανέκδοτες επιστολές και ποιήματα του Στράτη Μυριβήλη από το μακεδονικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Πρωτόλειο υλικό για τη Ζωή εν Τάφω. Μια πρώτη προσέγγιση και ένα παράδειγμα διδακτικής αξιοποίησης».
Στις εισαγωγικές σελίδες του τόμου δημοσιεύονται η εισαγωγική ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, κ. Αναστάσιου Στέφου, και ο χαιρετισμός της προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων - Κυπρίων Φιλολόγων, κ. Γεωργίας Κούμα.
Στο τέλος δημοσιεύεται η συνόψιση των εργασιών του Συνεδρίου από τη γενική γραμματέα της Π.Ε.Φ., κ. Γεωργία Χαριτίδου.
Από τη συνόψιση αυτή παραθέτουμε ένα απόσπασμα: «Ακούστηκαν πολλές απόψεις για το ρόλο της Λογοτεχνίας στο σχολείο παλαιότερα και κυρίως σήμερα, για τους στόχους του μαθήματος και την ταυτότητά του, για το ρόλο του φιλολόγου και τη σημασία της ερμηνείας των λογοτεχνικών κειμένων για την προσωπική συγκίνηση των μαθητών, καθώς και η άποψη να διατηρηθεί η ελπίδα της ζωής μέσω της ποίησης. Οι εισηγητές υπερασπίστηκαν το μάθημα της Λογοτεχνίας, είδαν ωστόσο με έντονο προβληματισμό τη θέση του σήμερα στο σχολείο, θέση μάλλον περιθωριακή: έκαναν διαπιστώσεις, διατύπωσαν ενστάσεις και γενικότερα στάθηκαν κριτικά απέναντι στα νέα βιβλία νεοελληνικής λογοτεχνίας και ειδικότερα σχολίασαν την επιλογή των κειμένων που ανθολογούνται, τη διαθεματικότητα στη διδασκαλία της λογοτεχνίας, τη διαπολιτισμική διάσταση βιβλίων, καθώς και την πληθώρα των κειμένων της ξένης λογοτεχνίας. Αυτός ο προβληματισμός των εισηγητών τροφοδότησε ένα γόνιμο διάλογο με τους συνέδρους.»