Στο χαμηλότερο ποσοστό της, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, κατρακύλησε η Ν.Δ. στο νομό Λέσβου, βουλιάζοντας 11 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004 αλλά και τις προπέρσινες βουλευτικές. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του.
Στο χαμηλότερο ποσοστό της, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, κατρακύλησε η Ν.Δ. στο νομό Λέσβου, βουλιάζοντας 11 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004 αλλά και τις προπέρσινες βουλευτικές. Παρά ταύτα όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό, δείχνει σαφέστατα ένα δεξιόστροφο προσανατολισμό του εκλογικού σώματος. Το ΠΑΣΟΚ που αύξησε τη δύναμή του, αλλά και τα κόμματα της αριστεράς, δεν μπόρεσαν αναλογικά να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια των εκλογέων, που καρπώθηκε ο ΛΑΟΣ και φυσικά οι… παραλίες, ενώ δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητοι οι 215 ψήφοι στη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή». Αξιοπρόσεκτη είναι η δυναμική των Οικολόγων-Πρασίνων, που επταπλασίασαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, ενώ όλα τα μικρά κόμματα μαζί, συγκέντρωσαν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 5,13%.
Σε ό,τι αφορά την αποχή, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ψήφισαν 12% λιγότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004 και 25% λιγότεροι σε σχέση με τις βουλευτικές του 2007.
Και οι πεθαμένοι…
Πριν οποιαδήποτε αναφορά στα αποτελέσματα, χρειάζεται να σταθούμε στο ποσοστό της αποχής, που βάσει των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ανέρχεται τυπικά στο 57% (!!!) και κατατάσσει το νομό Λέσβου στην τέταρτη σειρά των νομών με τη μεγαλύτερη αποχή. Είναι όμως πραγματικός ο αριθμός των εγγεγραμμένων, που φτάνει τους 137.031 κατοίκους σε ένα νομό με πληθυσμό, βάσει της απογραφής του 2001, περίπου 108.000 κατοίκων;
Μέχρι και το 2000, τελευταία χρονιά που στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς ψήφισαν με εκλογικό βιβλιάριο, οι εγγεγραμμένοι στο νομό Λέσβου, κυμαίνονταν μεταξύ 110 και 115 χιλιάδων. Έως ότου ξαφνικά με την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, το 2002, διαδικασία κατά την οποία θα έπρεπε να εμφανίζονται όλοι ανεξαιρέτως οι εγγεγραμμένοι ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές δίχως εκλογικό βιβλιάριο, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν. Κι έφτασαν στις εκλογές του 2004, στις 143.249!
Κατά τη διαδικασία της ανασύνταξης, εκτιμούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, πολλοί δήμοι του νομού, παρέλειψαν να κάνουν ουσιαστική εκκαθάριση των εκλιπόντων, κυρίως υπό το φόβο μην διαγραφούν απ’ τους καταλόγους και δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, ζωντανοί ψηφοφόροι. Έτσι ενώ περιλήφθηκαν όλοι οι νέοι εκλογείς της περιόδου 2000-2002, ξεχάστηκαν στους καταλόγους νεκροί. Έκτοτε, και με δεδομένο ότι σε ετήσια βάση γίνεται εκκαθάριση των «καινούργιων» νεκρών, ξανάρχισε σταδιακά η μείωση των εγγεγραμμένων εκλογέων. Όπως μας μεταφέρθηκε, σε εκλογικό τμήμα χωριού της Λέσβου, την Κυριακή, έγινε μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι μαζί με όλους τους υπόλοιπους εκλογείς, ήταν στον κατάλογο κι αρκετοί γεννηθέντες το 1904, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντικειμενικότητα της βάσης που λαμβάνεται υπόψη, για να εκτιμήσει κανείς το ποσοστό της αποχής.
Για να προσεγγίζει λοιπόν στην πραγματικότητα, κάθε σχόλιο σε σχέση με τη μαζικότητα των προχθεσινών εκλογών, πρέπει να σημειώσουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2007, ψήφισαν στο νομό Λέσβου 77.941 ψηφοφόροι, στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισαν 66.511 και στις Ευρωεκλογές του 2009, ψήφισαν συνολικά 58.680. Δηλαδή 12% λιγότεροι απ’ το 2004 και 25% λιγότεροι απ’ τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Σε σχέση με την αποχή, χρειάζεται να σημειώσουμε, ότι στις Ευρωεκλογές δεν είχαμε τις μεγάλες μετακινήσεις ετεροδημοτών που συνήθως έχουμε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν ψήφισαν στη Λέσβο και οι περισσότεροι των φοιτητών της, κατά προσέγγιση κοντά 2.000 ψηφοφόροι, που λόγω της επικείμενης εξεταστικής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν ήρθαν στο νησί αλλά έμειναν στις περιοχές που σπουδάζουν.
Το χαμηλότερο ποσοστό της!
Με 8.000 περίπου λιγότερους ψηφοφόρους απ’ ό,τι στις Ευρωεκλογές του 2004, η Ν.Δ. πήρε 9.305 λιγότερες ψήφους ενώ ποσοστιαία μείωσε τη δύναμή της σε επίπεδο νομού κατά 11% (από 39,33% σε 28,33%).
Το ίδιο ποσοστό είναι το χαμηλότερο που έχει πάρει τα τελευταία 15 χρόνια, το κυβερνών κόμμα στο νομό Λέσβου. Το ποσοστό που πήρε η Ν.Δ. στις βουλευτικές του 2004, όπου για μία και μοναδική φορά έσπασε το φράγμα του 40%, παίρνοντας 41,47%, υπολείπεται ποσοστιαία πάνω από 13 μονάδες.
Πέραν της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, επιμέρους για το νομό, θα πρέπει να επισημάνουμε τη λάθος τακτική που ακολουθήθηκε την τελευταία περίοδο, και στη Λέσβο και στη Λήμνο. Στη Λέσβο, ιεραρχήθηκε ως μείζον ζήτημα, το θέμα του Εφετείου, που ποσώς άγγιξε την ίδια την κομματική βάση της Ν.Δ., ενώ ξεχάστηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες ψηφοφόρους της. Στη Λήμνο, έπαιξε κυρίαρχα αρνητικό ρόλο, το θέμα του ακτοπλοϊκού ενώ ζήμιωσαν το κόμμα, και οι «αυθαιρεσίες» τοπικών στελεχών, που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία.
Είναι αξιοπρόσεκτο πως σε επίπεδο Λέσβου, πρώτη δύναμη η Ν.Δ. δεν βγήκε παρά μόνο στους δήμους Αγίας Παρασκευής και Μανταμάδου, χάνοντας ακόμη και το δήμο Μυτιλήνης, όπου παραδοσιακά έβγαινε πρώτη και με διαφορά απ’ το ΠΑΣΟΚ.
Ξανά πρώτο κόμμα
Το ΠΑΣΟΚ, που έφτασε στο σημείο να αναδειχθεί πρώτη δύναμη ακόμη και στην Αγιάσο, στη Γέρα και στην Πέτρα, αναδεικνύεται μετά από πολλές εκλογικές μάχες, ξανά ο νικητής των εκλογών στο νομό Λέσβου. Η αύξηση του ποσοστού του όμως, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, σε επίπεδο νομού, η οποία φτάνει το 3,61%, παρότι είναι μεγαλύτερη απ’ τη διαφορά των ποσοστών του σε πανελλαδικό επίπεδο, σίγουρα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεγάλη.
Όπως φάνηκε στους άλλους νομούς του βορείου Αιγαίου, και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα, και γενικότερα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αντίστοιχα με αυτά του αγροτικού κόσμου του νομού, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε σαφώς περισσότερο κι αυτό θα περίμενε κανείς δεδομένης και της κινητικότητας που υπήρξε απ’ την κομματική του οργάνωση στη Λέσβο και το πλήθος των εκδηλώσεων που έκανε.
Δεδομένης βέβαια της μεγάλης πτώσης της Ν.Δ., η διαφορά ΠΑΣΟΚ με Ν.Δ. είναι ποσοστιαία κοντά οκτώ μονάδες, διαφορά ρεκόρ υπέρ του ΠΑΣΟΚ κι αντίστοιχη αυτής που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1996.
Σταθερή δύναμη
Για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση, σε επίπεδο νομού Λέσβου, και με ένα απ’ τα μεγαλύτερα ποσοστά που λαμβάνει πανελλαδικά, το ΚΚΕ είναι και στις Ευρωεκλογές του 2009, τρίτο ποσοστιαία κόμμα στο νομό Λέσβου με 15,04%. Αν και συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2004, το ΚΚΕ έπεσε κοντά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και δύο χιλιάδες ψήφους, σε γενικές γραμμές διατήρησε τη δύναμή του. Η οποία ποσοστιαία είναι περίπου τριπλάσια απ’ τη δύναμη του ΛΑΟΣ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
…κι η έκπληξη
Η μεγάλη έκπληξη απ’ τις κάλπες του νομού, ήταν αυτή που αφορά το ΛΑΟΣ, κόμμα που ουσιαστικά δεν έχει απολύτως καμία παρουσία στα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι η μία και μοναδική συγκέντρωση που έκανε προεκλογικά στη Μυτιλήνη, στην ισόγεια αίθουσα του ξενοδοχείου «Blue Sea», με ομιλητή τον απερχόμενο ευρωβουλευτή Γεώργιο Γεωργίου, είχε περίπου το μισό ακροατήριο απ’ την αντίστοιχη εκδήλωση της «Δράσης» με το Στέφανο Μάνο στο θέατρο του ΦΟΜ, που δεν ξεπερνούσε τα 50 άτομα.
Παρά ταύτα όμως, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, ο ΛΑΟΣ διπλασίασε το ποσοστό του (από 2,78% ας 5,28%) αυξάνοντας και με τη συγκεκριμένη αποχή, σε απόλυτους αριθμούς, κατά 1.200 τις ψήφους του. Είναι προφανές ότι οι ψήφοι αυτοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ψήφοι διαμαρτυρίας Νεοδημοκρατών, που επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο, να εκφράσουν τα παράπονά τους.
Ακόμη πιο δεξιά πάντως, κι ενώ δεν υφίσταται κάποιος πυρήνας στη Λέσβο -αν και έπεσαν φέιγ βολάν παραμονές των εκλογών στην πόλη και στα χωριά της Μυτιλήνης- βρίσκεται η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», που πήρε 215 ψήφους, περισσότερες δηλαδή και από συνδυασμούς με έντονη πολιτική παρουσία, όπως η «υπαρκτή» οργανωτικά ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. που έλαβε 211 ψήφους, ή πολύ κοντά στη «Δράση», που συγκέντρωσε 244 ψήφους.
Χαμηλότερα των προσδοκιών
Τυπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τη δύναμή του σε ποσοστό, κατά μισή περίπου μονάδα σε σχέση με το ποσοστό των Ευρωεκλογών του ΣΥΝ το 2004. Παρά ταύτα όμως, το κάτι λιγότερο από 5% που πήρε στο νομό Λέσβου, δεν απηχεί τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλαγε απ’ την πλατεία Σαπφούς, για την προσπάθεια να στείλει η κάλπη και τρίτο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στους μεγάλους νικητές των εκλογών, είναι, και για το νομό Λέσβου, οι Οικολόγοι Πράσινοι, που εξαργύρωσαν την παρουσία τους με επταπλασιασμό της δύναμής τους σε σχέση με το 2004. Το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων στο νομό Λέσβου, ήταν λίγο χαμηλότερο απ’ το αντίστοιχο πανελλαδικό, αν και υπήρχαν δήμοι, όπως της Μύρινας, που ξεπέρασαν και το 4%.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα μικρά κόμματα, που συνολικά συγκέντρωσαν 3.825 ψήφους ή το 5,13% των ψήφων του νομού Λέσβου, δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ’ το πανελλαδικό αποτέλεσμα.