Απλήρωτες οι καθαρίστριες με σύμβαση στα σχολεία

01/07/2012 - 05:56
Απλήρωτες παραμένουν από το Σεπτέμβριο και για εννιά μήνες περίπου οι καθαρίστριες με σύμβαση στα σχολεία, καθώς η αλλαγή στο καθεστώς πληρωμής τους - όταν η αρμοδιότητα «πέρασε» από το υπουργείο Παιδείας στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) - φαίνεται να δημιουργεί μόνο προβλήματα.
Απλήρωτες παραμένουν από το Σεπτέμβριο και για εννιά μήνες περίπου οι καθαρίστριες με σύμβαση στα σχολεία, καθώς η αλλαγή στο καθεστώς πληρωμής τους - όταν η αρμοδιότητα «πέρασε» από το υπουργείο Παιδείας στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) - φαίνεται να δημιουργεί μόνο προβλήματα. Οι συμβασιούχες στην καθαριότητα των σχολείων, σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις, εμφανίζονται να εργάζονται «με μίσθωση έργου», ενώ εργοδότες τους φαίνεται να είναι οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, με τον ΟΣΚ να έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τις απαραίτητες χρηματοδότησης.

Λίγο μετά το Πάσχα, οι σχολικές επιτροπές - παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν από τους δήμους - υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις, προκειμένου να καταβληθούν τα οφειλόμενα στις καθαρίστριες που έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όμως η πληρωμή τους δεν ήρθε ποτέ, αφού οι συμβάσεις αυτές ακυρώθηκαν από τον ΟΣΚ και στάλθηκαν νέες πριν από ένα μήνα περίπου. Κάποιες σχολικές επιτροπές έχουν υπογράψει και έχουν στείλει στον ΟΣΚ και τις νέες συμβάσεις που στάλθηκαν, όμως οι πληρωμές δεν έχουν φθάσει ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η νέα σύμβαση είναι σε ισχύ, γιατί δεν έχει υπογραφεί απ’ όλους τους φορείς.
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 6.500 εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση. Στο νομό Λέσβου υπολογίζονται γύρω στις 100, ενώ στο δήμο Μυτιλήνης υπάρχουν 27 εργαζόμενες. Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Λένα Πετρέλλη, μιλώντας στο «Ε», εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι κινήσεις από τον ΟΣΚ δεν είναι τίποτα άλλο παρά γραφειοκρατικά τερτίπια για να καθυστερήσει την πληρωμή τους.

«Διαφωνούσαμε αλλά…»

«Εμείς από την αρχή διαφωνούσαμε με το γεγονός ότι ξαφνικά εμφανίσθηκαν οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών να παίζουν το ρόλο των εργοδοτών και ν’ αλλάζουν το σύστημα πληρωμής, τη στιγμή που τόσα χρόνια είχαν την αρμοδιότητα αυτή οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», λέει στο «Ε» η αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Λένα Πετρέλλη. Η ίδια τόνισε μάλιστα, ότι σε έγγραφο που στάλθηκε από την ΚΕΔΚΕ με βάση εισήγηση του νομικού συμβούλου της, οι νέες συμβάσεις είναι παράνομες. «Καλούνται οι σχολικές επιτροπές να πληρώνουν το ΙΚΑ των εργαζομένων τη στιγμή που προσλαμβάνονται με μίσθωση έργου. Θεωρώ απαράδεκτη όλη αυτήν τη γραφειοκρατία και τα τερτίπια που έχουν αφήσει απλήρωτες τις καθαρίστριες με ευθύνη αποκλειστικά του ΟΣΚ», δήλωσε η κ. Πετρέλλη. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εργαζόμενες που έχουν βρεθεί σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση, διεκδικούν καθημερινά τα χρήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς κανείς να μπορεί να τους δώσει απάντηση για το πότε θα πληρωθούν.
Πάντως, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτης Σάλτας, μιλώντας στο «Ε» είπε ότι είναι ζήτημα ημερών να καταβληθούν τα οφειλόμενα: «Το υπουργείο Παιδείας ανέθεσε στον ΟΣΚ το θέμα, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του θέματος και έτσι θα έπρεπε να είναι από την αρχή. Επιπλέον, από τη στιγμή που οι καθαρίστριες προσλαμβάνονται από τις σχολικές επιτροπές, θα πρέπει και οι πρόεδροι των επιτροπών να έχουν συμμετοχή στην αρμοδιότητα αυτή. Γι’ αυτό έγιναν όλες αυτές οι αλλαγές. Πιστεύω ότι σε κάθε ξεκίνημα παρουσιάζονται κάποια εμπόδια, όμως τα χρήματα υπάρχουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλτας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey