Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί το για λίγες μέρες ακόμα Δήμο Μυτιλήνης νέα απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη δυο δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε συμβασιούχους υπαλλήλους και προμηθευτές.
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγεί το για λίγες μέρες ακόμα Δήμο Μυτιλήνης νέα απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη δυο δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε συμβασιούχους υπαλλήλους και προμηθευτές, αλλά και να καλυφθεί η οφειλή προηγούμενου δανείου με μορφή overdraft, που σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καλείται ο Δήμος άμεσα να κλείσει. Η ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας «υποθηκεύει» και το μέλλον του νέου ενιαίου Δήμου Λέσβου, καθώς μαζί με έναν κυκεώνα προβλημάτων που θ’ αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, θα «κληρονομήσει» και τις ασφυκτικές οικονομικές υποχρεώσεις του τέως Δήμου Μυτιλήνης, στις οποίες θα πρέπει να βρει άμεσες λύσεις. Ταυτοχρόνως, δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τόσο σε εργαζομένους όσο και σε επιχειρηματίες, που κυριολεκτικά δεν έχουν «πού την κεφαλή κλίνη» σε συνθήκες σοβαρής οικονομική κρίσης.
Σα βόμβα έπεσε χθες στις υπηρεσίες του Δήμου η νέα ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε παρθεί τέλη Σεπτεμβρίου για τη λήψη δυο δανείων, το ένα ύψους 1,49 εκατ. ευρώ (για την κάλυψη οφειλών σε μισθούς συμβασιούχων και προμηθευτές) και το άλλο ύψους 1,75 εκατ. ευρώ για την κάλυψη προηγούμενου δανείου με μορφή overdraft, που είχε συναφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Χατζηκομνηνού, και καλείται ο Δήμος, με βάση το νέο Κώδικα, να «κλείσει» άμεσα.
Μετά την πρώτη ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας, που ζητούσε αυξημένη πλειοψηφία για το δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ - που αρχικά είχε προτείνει να λάβει -, σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε το δάνειο αυτό να μειωθεί κατά 10.000 ευρώ (1,49 εκατ. ευρώ), προκειμένου να ξεπεράσει τα τυπικά εμπόδια του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και της Περιφέρειας, που απαιτούν πλειοψηφία 2/3 για δάνεια από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω.
Τι λέει η Περιφέρεια
Με νέα απόφασή της, όμως, η Περιφέρεια, απόφαση που στάλθηκε χθες το πρωί στο Δήμο, απέρριψε και τη δεύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτοντας διάφορα τυπικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η σχετική απόφαση τονίζει ότι:
- θα έπρεπε να είχε προηγηθεί εισηγητική απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής,
- διαφωνεί με τη λήψη δανείου για την κάλυψη του overdraft, «το οποίο δε συγκροτεί αναγκαίως την έννοια του δανείου και συνεπώς δεν πρόκειται για αναχρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, αλλά για μια οφειλή του δήμου προς την Τράπεζα».
- Επισημαίνει επίσης ότι αθροιζομένης της οφειλής τού overdraft μαζί με το δάνειο ύψους 1.490.000 ευρώ απαιτείται λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, «η οποία εν προκειμένω δεν υπάρχει».
Καταλήγοντας, η ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας κάνει λόγο για «αόριστη και αναιτιολόγητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, δεδομένου ότι δεν εξειδικεύεται ο σκοπός και δεν αναγράφονται σε αυτή τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, τα οποία συνηγορούν στην αναγκαιότητα λήψης των αναφερόμενων δανείων».
Πολλά προβλήματα στις τελευταίες μέρες της θητείας του Νάσου Γιακαλή, αλλά προπάντων στην τοπική κοινωνία, προκαλεί η απόφαση της κ. Θεολογίτου
Προσφυγή του Δήμου
Έντονα ενοχλημένος είναι ο Δήμος Μυτιλήνης για τη νέα ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας. Προτίθεται, μάλιστα, άμεσα να προσφύγει στην επιτροπή του Άρθρου 152 κατά της απόφασης της Περιφέρειας, την οποία θεωρεί άδικη. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, βρισκόταν χθες στην Αθήνα και είχε επαφές και για το θέμα αυτό με αρμόδιους φορείς και υπουργεία. Αναμένεται, μάλιστα, σήμερα να κάνει δηλώσεις για το θέμα.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, μιλώντας στο «Ε», άσκησε κριτική στη Γενική Γραμματέα, ενώ σχολιάζει ότι με τη γενικότερη λειτουργία της δε στέκεται αρωγός σε θέματα που αφορούν το Δήμο.
«Η τακτική που ακολουθεί η κ. Περιφερειάρχης, δε βοηθάει ούτε το Δήμο ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια πρέπει να είναι αρωγός και όχι με σκοπιμότητες να προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια. Τη νομιμότητα πρώτοι εμείς τη θέλουμε, αλλά όχι στα στενά πλαίσια που εκείνη θέτει. Θα περιμέναμε από την κ. Περιφερειάρχη να έχει ευρύτητα πολιτικής σκέψης, όπως είχαν οι προηγούμενοι, και όχι μονίμως να δημιουργεί προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αμετακίνητη από την πλευρά της φάνηκε, μιλώντας στο «Ε», η περιφερειάρχης κ. Σοφία Θεολογίτου. «Δουλειά μου είναι υπηρετώ τη νομιμότητα και αυτό κάνω και θα κάνω», τόνισε με νόημα.
«Ο ρόλος και η αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή έπασχε όσον αφορά τη νομιμότητα και για το λόγο αυτό ακυρώθηκε. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεολογίτου.