Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας και λογοτέχνης Π. Μ. Σωτήρχος με τα διάφορα κείμενά του, μάς μιλά, μας εξηγεί και μας οδηγεί στο δρόμο όπου αρχίζει και συνεχίζεται η «Ορθόδοξη οδοιπορία» προς την αιωνιότητα της εν Χριστώ ζωής.
ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Π. Μ. Σωτήρχος
Πώς αρχίζει και πώς τελειώνει εντός της Εκκλησίας
Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»
Θεσσαλονίκη 2009, σελ. 263
Ο συμπατριώτης μας συγγραφέας και λογοτέχνης Π. Μ. Σωτήρχος, όπως είναι γνωστό χρόνια τώρα, με δεκάδες βιβλία του εργάζεται και μοχθεί να αναλύσει την ορθόδοξη πνευματικότητα. Δύο είναι οι αναβάσεις για κάθε αληθινό Χριστιανό, διδάσκει η Εκκλησία. Πρώτη είναι η ανάβαση της Μετανοίας, με την οποίαν ο πιστός δυναμώνεται και ισχυροποιείται, ώστε να κάνει τη δεύτερη ανάβαση στο Γολγοθά του κόσμου τούτου και έτσι να κερδίσει την αιώνια Ανάσταση και να εισέλθει στη «χαρά του Κυρίου». Με τα διάφορα κείμενά του ο συγγραφέας μάς μιλά, μας εξηγεί και μας οδηγεί στο δρόμο όπου αρχίζει και συνεχίζεται η «Ορθόδοξη οδοιπορία» προς την αιωνιότητα της εν Χριστώ ζωής.
Γράφει ο Π. Μ. Σωτήρχος στον πρόλογό του: «Τα τριάντα κείμενα, που συναπαρτίζουν αυτό το βιβλίο, δεν είναι κείμενα εγχειριδίου και οδηγού μετανοίας, αλλά οδοδείκτες και επισημάνσεις του ορθού προσανατολισμού μας, ώστε η ζωή μας να κατευθύνεται στην μετάνοια, την συνεχή μετάνοια και η πίστη μας να γίνεται πράξη, πρωτίστως πνευματική, δηλαδή πράξη καθάρσεως και φωτισμού και αγιασμού, που εκδηλώνεται και προς τα έξω με καθαρόν βίον, κατά την διδασκαλίαν του Ευαγγελίου ότι το καλόν δέντρον κάνει καλούς καρπούς. Είναι ανάγκη λοιπόν, να αλλάξουμε την εσωτερική και εξωτερική ζωή μας, να μεταμορφώσουμε ολόκληροι, κατά τον λόγον της Μητρός Εκκλησίας, η οποία σε κάθε Θ. Λειτουργία φωνάζει και συνιστά σε όλους μας και στον καθένα ξεχωριστά: “Εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα.” Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.»
Μερικοί απ’ τους τίτλους των κεφαλαίων είναι: Το παράπονον του Χριστού, Ο τριαδικός τρόπος των Αγίων, Ποια είναι τα δικά μας όπλα, Ποιον Χριστόν γυρεύουμε; Ο μισθός της ταπεινοφροσύνης, Ανάγκη να ξαναθυμηθούμε κ.ά..