Ο νεαρότερος του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Καπάρας, μιλά στο «Ε» για εκείνο που τον έκανε να διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του.
Γραμματέας στην ΠΑΣΠ για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και στη συνέχεια για έξι χρόνια γραμματέας στη νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, ο οικονομολόγος και στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Καπάρας, είναι απ’ την Πέμπτη το μεσημέρι κι επισήμως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου.
Για την υποψηφιότητά του, ο 39χρονος και νεαρότερος του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ μιλά στο «Ε», λέγοντας τι ήταν εκείνο που τον έκανε να διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του, τονίζοντας πως στόχος του είναι να φανεί χρήσιμος στον τόπο του.
Να ξεκινήσουμε απ’ την πιο ξεκάθαρη ερώτηση. Γιατί υποψήφιος βουλευτής;
«Ήταν μία απόφαση η οποία πάρθηκε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αλλά με περίσσεια ευθύνης. Μετά από αρκετά χρόνια που προσέφερα τις υπηρεσίες μου στο κόμμα, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να κάνω ένα ακόμη βήμα που θα βοηθούσε να γίνει πράξη ο στόχος μου να είμαι χρήσιμος στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι.»
Το είχατε αποφασίσει εδώ και καιρό να θέσετε υποψηφιότητα ή προέκυψε μετά την προκήρυξη των εκλογών;
«Όταν αποχώρησα απ’ τη Γραμματεία της νομαρχιακής επιτροπής δε σας κρύβω ότι τα συναισθήματά μου απέναντι στην πολιτική ήταν ανάμικτα. Απ’ τη μια πλευρά υπήρχε η έλλειψη των φίλων και των συντρόφων με τους οποίους συναναστράφηκα πολλά χρόνια και δώσαμε μια σειρά από μικρούς και μεγάλους αγώνες, και απ’ την άλλη η επιθυμία μου να δω τη ζωή με ένα διαφορετικό βλέμμα, μακριά απ’ την πολιτική και τις δυσκολίες της.
Όμως μια σειρά από εξελίξεις που συνέβησαν στην προσωπική μου ζωή με έκαναν να σκεφτώ τελικά ότι οι πραγματικοί μου φίλοι ήταν αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα μου σε δύσκολες στιγμές. Αισθάνομαι τυχερός γιατί έχω φίλους που με στήριξαν και με στηρίζουν.»
Εννοείτε πως μετά το θάνατο του πατέρα σας, αν καταλάβαμε καλά, αναθεωρήσατε κάποια δεδομένα; Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε εν τέλει εκ νέου στον πολιτικό στίβο;
«Ο πατέρας μου ήταν ένας βαθιά δημοκρατικός, πολιτικοποιημένος άνθρωπος, ο οποίος μου μετέδωσε ιδανικά και αξίες και με έμαθε πρώτα απ’ όλα να αγαπώ τους ανθρώπους. Όταν άλλοι μού έλεγαν “να μην εμπιστεύεσαι όσα σου λένε”, εκείνος επέμενε πάντα πως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Και με ενθάρρυνε να μάθω να τους ξεχωρίζω. Όταν εκείνος έφυγε πριν δυο μήνες κι είδα τη συμπαράσταση του κόσμου απέναντί μου, ένιωσα ότι μπορώ κι εγώ με τον τρόπο μου να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Προσφέροντας από όποιο μετερίζι μπορώ.»
Τι νομίζετε πως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια;
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο χρόνος, ο ελάχιστος χρόνος που έχω μπροστά μου για να δω όλους όσοι γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μην ξεχάσω κάποιον ο οποίος θα με περιμένει να τον πάρω τηλέφωνο, να επικοινωνήσω μαζί του.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω το κάθε λεπτό, να συναντήσω όσους γίνεται περισσότερους, να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προβλήματα που ξέρω από πρώτο χέρι αλλά χρειάζεται να συζητήσω, να ακούσω την προσέγγιση του κόσμου, τις προτάσεις του για το πώς θα επιλυθούν.»
Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
Ξέροντας τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, αλλά γνωρίζοντας και τα οργανωμένα μέλη και μη του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι όπως είπατε δε θα έχετε άνεση χρόνου να απευθυνθείτε στον κόσμο, τι θα χαρακτηρίζατε ως πλεονέκτημά σας στη διεκδίκηση της ψήφου και τι ως μειονέκτημα;
«Πλεονέκτημα πιστεύω ότι είναι το γεγονός πως το αντικείμενο της εργασίας μου, που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του τόπου, με βοηθά να γνωρίζω πολύ καλά ποιες είναι οι δυνατότητες των νησιών μας, αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη προοπτική στο μέλλον.
Για παράδειγμα, πιστεύω βαθιά ότι η ανάπτυξη αυτού του τόπου δεν έχει να κάνει μόνο με τους δρόμους, που δυστυχώς μετά από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, αλλά με τον παράγοντα άνθρωπο, ο οποίος λόγω λανθασμένων πολιτικών επιλογών του παρελθόντος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα.
Το μειονέκτημά μου είναι ότι δε θα μπορέσω να μείνω το χρόνο που θα ήθελα την προεκλογική περίοδο στη Λήμνο και στον Άι-Στράτη.»
Για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά για σας, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
«Για το ΠΑΣΟΚ η μεγάλη πρόκληση αυτών των εκλογών είναι να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είμαστε διαφορετικοί από αυτό που ο κόσμος γνώρισε ως πολιτική τα τελευταία χρόνια. Να κάνει, δηλαδή, τους Έλληνες να εμπιστευτούν ξανά τους πολιτικούς και να μην αντιμετωπίζουν την πολιτική ως κάτι βρόμικο που προκαλεί απέχθεια, αλλά ως μια δημιουργική συμμετοχή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να εκπληρώσει όνειρα και προσδοκίες όλων των γενεών.
Για μένα το προσωπικό μου διακύβευμα είναι να νιώσω ότι ο λαός του νομού μας, οι συντοπίτες μας, με εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσω στον ανώτερο δημοκρατικό θεσμό.»
Λόγω της κομματικής σας ιδιότητας, απευθύνεστε επιλεγμένα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή θα διεκδικήσετε ψήφο και από άτομα από άλλους χώρους;
«Απ’ την πρώτη μέρα που κατέθεσα την υποψηφιότητά μου και μέχρι σήμερα, με χαρά διαπίστωσα ότι άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους ήρθαν κοντά μου, επικοινώνησαν μαζί μου για να με συγχαρούν και να μου δηλώσουν την υποστήριξή τους. Ειλικρινά αυτό δε με εξέπληξε, γιατί πάντα, ακόμη και τότε που είχα σκληρή αντιπαράθεση με τους αντιπάλους μου, αυτό που έβαζα ως προτεραιότητα ήταν το συμφέρον του τόπου και την ανάδειξη των προβλημάτων που βιώνουμε εδώ στην παραμεθόριο. Το σίγουρο είναι πως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, είναι κοινά σε όλους, όλοι μαζί τα ζούμε και όλοι θέλουμε να τα λύσουμε. Η ουσία είναι στο να έχεις την εμπειρία να εντοπίζεις τα θέματα που απασχολούν και να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις προκειμένου να προτείνεις τις καταλληλότερες λύσεις.»
Κι η αυτοδιοίκηση;
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, παρά το νεαρό της ηλικίας σας, δε σας είδαμε να εκτίθεστε ως υποψήφιος της αυτοδιοίκησης, η οποία, κατά μία έννοια, εισάγει πολλούς στον πολιτικό στίβο;
«Εκτιμώ αφάνταστα το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι είναι από τις πιο δύσκολες ενασχολήσεις με τα κοινά. Έχεις καθημερινή και άμεση επαφή με τον κόσμο και δυστυχώς τα μέσα που διαθέτει σήμερα η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι πενιχρά, σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και καλείται να αντιμετωπίσει.
Ωστόσο, νομίζω ότι στον καθένα από εμάς κάτι του ταιριάζει περισσότερο και κάτι λιγότερο. Κάπου μπορεί να αποδώσει καλύτερα, να προσφέρει περισσότερα.
Αυτό, λοιπόν, που θεωρώ ότι μου ταιριάζει σαφώς καλύτερα, είναι αυτό που κάνω αυτήν τη στιγμή, θέτοντας υποψηφιότητα για βουλευτής.
Θα ήθελα, όμως, να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης και να συμβάλω στη βελτίωση των συνθηκών μέσα απ’ τις οποίες δραστηριοποιείται η αυτοδιοίκηση.»
Ως οικονομολόγος έχετε, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του κόμματός σας, διαμορφώσει μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση, την οποία και θα επιδιώξετε να προωθήσετε όχι μόνο στις ομιλίες σας την προεκλογική περίοδο, αλλά και στη συνέχεια, σε πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προς εφαρμογή;
«Τα νησιά μας πρέπει άμεσα να γυρίσουν σελίδα. Πρέπει να τελειώνουμε με τα έργα υποδομής και να αρχίσουμε να ρίχνουμε το βάρος μας σε δραστηριότητες οι οποίες θα τονώσουν την οικονομική ζωή. Αν πούμε σε κάποιον ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει βασικά συγκοινωνιακά έργα, όπως π.χ. λιμάνια ή αεροδρόμια, μπορεί και να μη μας πιστέψει. Αυτή όμως, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα.
Χρειάζεται, επομένως, να τελειώνουμε με αυτά. Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα έχει πλέον μια Εγνατία, ή έναν ΠΑΘΕ, εμείς πού βρισκόμαστε; Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ζητήματα που πλέον τίθενται, έχουν να κάνουν με την προώθηση της καινοτομίας, με την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, με τη διασύνδεση με καλούς όρους με τα γειτονικά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε άλλο πίσω.
Ακόμη και σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά, έχουμε υστερήσει σε βασικούς τομείς.
Με το ΕΣΠΑ είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ανταγωνιστούμε κοινωνίες που αυτήν τη στιγμή φαντάζουν πιο ανεπτυγμένες και αναρωτιέμαι τι μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Επιβάλλεται, λοιπόν, μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη, που θα μας βγάλει απ’ την απομόνωση και θα μας βοηθήσει να ρίξουμε μεγαλύτερο βάρος στους τομείς αυτούς που η Λέσβος και η Λήμνος έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα νησιά μας έχουν μεγάλες δυνατότητες, στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε.»
Μετά τα αναπτυξιακά, ας έρθουμε στην πραγματικότητα των εκλογών. Το κόμμα σας θεωρείτε ότι έχει ξεπεράσει πλέον ζητήματα που αφορούσαν στην ενότητά του σε τοπικό επίπεδο; Θα είναι αυτές οι εκλογές του Οκτώβρη δίχως εσωκομματικές τριβές και αντιπαραθέσεις;
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός κι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις. Σαφέστατα υπάρχουν κι ανταγωνισμοί. Ωστόσο, πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε όλοι να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν. Άλλωστε, αν δεν το κάνουμε αυτό, ο κόσμος θα μας γυρίσει την πλάτη. Και εμείς αυτό που θέλουμε τώρα είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι διαφέρουμε, ότι είμαστε ώριμοι, ότι μάθαμε απ’ τα λάθη μας, ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην επαναληφθούν αστοχίες που κόστισαν στο κόμμα, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.»
Τι είστε διατεθειμένος να εισφέρετε σε αυτές τις εκλογές;
«Ως γνωστόν, η οικονομική μου κατάσταση δε μου επιτρέπει μια πολυτελή προεκλογική εκστρατεία, αλλά μία κατά το δυνατόν μικρού κόστους σοβαρή παρουσία, που θα στηρίζεται περισσότερο στην αγάπη των φίλων και στην ανιδιοτελή προσφορά προς το πρόσωπό μου. Σας είπα, έχω φίλους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την προσπάθειά μου. Σε χρόνο εννοείται πως για το επόμενο διάστημα αφοσιώνομαι εξ ολοκλήρου στον αγώνα.»