Κάνουν καλό (γενικώς)

01/07/2012 - 05:56
Kάναμε μια έρευνα στις μονάδες που παρέχουν ιαματικό τουρισμό στη Λέσβο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα πράγματα γι’ αυτό το είδος τουρισμού του νησιού βαίνουν καλώς
Σε «ευεργετική» μορφή τουρισμού αναδεικνύει τα ιαματικά λουτρά δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αφού παρουσιάζοντας ως παράδειγμα αυτού του ιαματικού τουρισμού το Άγκιστρο του νομού Σερρών, κάνει λόγο για κατακόρυφη μείωση της ανεργίας και αύξηση ολοένα των επισκεπτών - παρά την «οικονομική κρίση» -, μέσω της αξιοποίησης, τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου, των θερμών πηγών της περιοχής. Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό, κάναμε μια έρευνα στις μονάδες που παρέχουν ιαματικό τουρισμό στη Λέσβο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα πράγματα γι’ αυτό το είδος τουρισμού του νησιού βαίνουν καλώς - καλύτερα, τουλάχιστον, από τις συμβατικές μορφές τουρισμού, που παρουσιάζουν πτώση.

«Η ύφεση δε μας άγγιξε, ούτε θα μας αγγίξει», φαίνεται να λένε οι κάτοικοι στο Άγκιστρο των Σερρών, που ζουν πλέον από τον ιαματικό τουρισμό. Στη Λέσβο, μπορεί να μη φέρουμε πολλές ομοιότητες με τη «λουτρόπολη» που έχει δημιουργηθεί εκεί, ωστόσο η εικόνα που μας παρουσίασαν οι περισσότεροι διαχειριστές των ιαματικών λουτρών του νησιού, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον τους…

Στην Εφταλού

Όχι μόνο προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο τα λουτρά της Εφταλούς, αλλά φέτος θα είναι και η πρώτη χρονιά που θα παραμείνουν ανοικτά και το χειμώνα, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη.
Όπως υποστηρίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Μήθυμνας, κ. Μαρία Βαμβούκου, αλλά και η υπάλληλος των λουτρών κ. Ελευθερία Βαμβούκου, πρόθεση είναι τόσο να εξυπηρετηθούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες του τουρισμού, που το καλοκαίρι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τα μπάνια τους, όσο και να φυλάσσονται τα λουτρά, που άλλες χρονιές έμεναν απλά εκτεθειμένα.
«Το καλοκαίρι λειτούργησαν πολύ καλά, μάλιστα κάθε χρόνο υπάρχει διαφορά προς το καλύτερο», υποστηρίζουν. «Έρχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα, αλλά και πακέτα με ξένους τουρίστες. Η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού εδώ χαλαρώνουν από το στρες της καθημερινότητας, αλλά και επωφελούνται από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού για διάφορες παθήσεις τους.»
Μάλιστα, όπως λένε, τα σχόλια που ακούνε από όλους είναι εξαιρετικά θετικά. Να σημειωθεί ότι τα λουτρά της Εφταλούς το καλοκαίρι απασχολούν τρεις υπαλλήλους και το χειμώνα έναν, όλοι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται, εξάλλου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, για μια επιχείρηση πολύ καλή και κερδοφόρα για το δήμο, αλλά και για επιχειρηματίες της περιοχής, που επωφελούνται από την προσέλευση του κόσμου.

Στα «Θέρμα»

Καλύτερα από άλλες χρονιές, αλλά και καλύτερα από χρονιά σε χρονιά, φαίνεται πως πηγαίνουν και τα ιαματικά λουτρά της Γέρας - που αυτήν τη στιγμή απασχολούν δύο υπαλλήλους - σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο για τη λειτουργία τους. «Φέτος είχαμε καλύτερη προσέλευση από άλλες χρονιές, κυρίως κόσμου από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, που έφευγε ενθουσιασμένος», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Μάλιστα, ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται ακόμη και τώρα, το χειμώνα, παρ’ όλο που άλλες χρονιές η ροή μειωνόταν και παρ’ όλο που υπάρχει κρίση. Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει πλέον καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ενώ είναι σημαντικές και οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, υπάρχει τουρισμός που έρχεται στο νησί ειδικά για το σκοπό αυτό.

«Υπάρχει κόσμος που έρχεται στη Λέσβο μόνο για ιαματικό τουρισμό», υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος για τη λειτουργία των λουτρών Γέρας, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Στο Λισβόρι
Αν και φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν υπό καθεστώς «αποχώρησης», λόγω των επεμβάσεων ανάπλασης από το δήμο Πολιχνίτου, ο κόσμος που επισκέπτεται τα ιαματικά λουτρά του Λισβορίου φαίνεται να είναι επίσης περισσότερος κάθε χρόνο.
«Φέτος ήμασταν λίγο πιο κάτω, γιατί ήταν ιδιόμορφες οι συνθήκες και δεν είχαμε κάνει διαφήμιση», εξηγεί ο κ. Λάζαρος Ιωαννίδης, διαχειριστής των λουτρών. «Ωστόσο, γενικά πάμε κάθε χρόνο και καλύτερα, αφού ο ιαματικός τουρισμός είναι εξειδικευμένος και πολλοί επισκέπτες μπορεί να έρχονται ειδικά γι’ αυτόν. Έχουμε κόσμο από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έρχονται ντόπιοι, φοιτητές, στρατιωτικοί κ.λπ.», συμπληρώνει, λέγοντας ότι από τις θερμές πηγές που διαχειρίζεται, επωφελείται και η γύρω περιοχή, αφού οι επισκέπτες πηγαίνουν για φαγητό και καφέ στο Σκαμνιούδι ή στα Βατερά.
«Παίζουν ρόλο και οι εγκαταστάσεις», συνεχίζει, περιγράφοντας τις προθέσεις του δήμου. «Τώρα που ο δήμος πήρε μια καλή πρωτοβουλία και θα μπορέσουν, επιτέλους, χάρη στις υποδομές που θα γίνουν, να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πηγές, θα μπορέσει να ανέβει κατακόρυφα και ο τουρισμός της περιοχής. Θα αλλάξει η φυσιογνωμία, θα γίνουν πλήρως αξιοποιήσιμες οι πηγές και θα μπορεί ο καθένας που θα έρχεται, να φεύγει πιο ικανοποιημένος.»
Και ο «χαρακτήρας» των λουτρών; «Η πρόθεση του δήμου είναι να τηρηθεί, όσο γίνεται, το “παραδοσιακό” στοιχείο του χαμάμ. Όταν πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, αυτό δεν μπορεί πάντα να τηρηθεί», λέει ο ίδιος.

Ωφελείται και η γύρω περιοχή από τους επισκέπτες των ιαματικών πηγών Λισβορίου

Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου
«Η ζήτηση, εξαρτάται από το τι παρέχεις.» Αυτό υποστηρίζει, με βάση όσα έχει διαπιστώσει στα πέντε χρόνια που έχει αναλάβει τα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου, ο κ. Αντώνης Τσελεπιδάκης. Όπως λέει, με αρκετή προσπάθεια έγινε καλύτερη διαμόρφωση των χώρων των λουτρών και δημιουργήθηκε μια καφετέρια και μια προθήκη με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, κάτι που προσελκύει τον κόσμο.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση του κόσμου στα λουτρά αυξάνεται κάθε χρόνο, παρ’ όλο που τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει κάνει κάποια διαφήμιση. «Χρόνο με το χρόνο, οι επισκέπτες αυξάνονται περίπου κατά 10%. Ειδικά στην περιοχή μου, που όλοι διαμαρτύρονται ότι δεν πάνε καλά, εγώ δεν μπορώ να πω το ίδιο.»
Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη Λέσβο, παράλληλα με το θρησκευτικό και τον περιπατητικό τουρισμό, ενώ το ότι ο ιαματικός τουρισμός δεν έχει ακόμη αγγίξει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, το αποδίδει σε λάθος των ίδιων των κατοίκων της περιοχής, που δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα.
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη συνηθισμένη μορφή τουρισμού του νησιού», λέει ο κ. Τσελεπιδάκης. «Αυτό που βλέπω κι από λουτρά που επισκέπτομαι σε άλλα μέρη της Ελλάδας - όπως και αυτά του Αγκίστρου - είναι ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και το χωριό, αλλά και ολόκληρο το νησί», υποστηρίζει, μιλώντας για τη λουτρόπολη που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή και υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα των λουτρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - αυτήν τη στιγμή απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι -, ενώ πολλοί νέοι επιχειρηματίες της περιοχής περιμένουν να ξεκινήσει το έργο, για να προβούν και οι ίδιοι σε επενδύσεις τουρισμού.
Ωστόσο, ο κ. Τσελεπιδάκης τονίζει το μεγάλο πρόβλημα για τον τουρισμό της Λέσβου, που ισχύει και στην περίπτωση του ιαματικού τουρισμού και είναι αυτό της μεταφοράς των επισκεπτών. «Φέτος θα πάω στα λουτρά Πόζαρ, στην Αριδαία της Πέλλας, που είναι εκσυγχρονισμένα. Ωστόσο, δεν υπάρχει πλοίο, ενώ τα αεροπλάνα είναι πανάκριβα. Η ανάπτυξη του νησιού, εξαρτάται από τη μεταφορά και εκεί πρέπει να δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος.»

Η Λουτρόπολη Θερμής

Εξαίρεση στη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα υπόλοιπα ιαματικά λουτρά του νησιού, φαίνεται να αποτελεί η περίπτωση της Λουτρόπολης Θερμής, που είναι και τα μόνα λουτρά, πλέον, που λειτουργούν μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με το διαχειριστή τους, κ. Ελπιδοφόρο Ροδίτη, φέτος οι επισκέπτες ήταν τουλάχιστον 20% λιγότεροι από πέρυσι, κάτι που ο κ. Ροδίτης αποδίδει στην οικονομική κρίση. Ίσως γι’ αυτό να ευθύνεται και το γεγονός ότι τα λουτρά δουλεύουν κυρίως με ασφαλισμένους, που πηγαίνουν καθαρά για θεραπευτικούς λόγους - χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει ότι δεν καταφτάνουν επισκέπτες και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δεν είναι στο χέρι του να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση, αφού η επιχείρηση - που αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται η οικογένειά του - ανήκει στον Ιατρικό Σύλλογο.


Εξαίρεση στην ανοδική πορεία των ιαματικών λουτρών της Λέσβου, η Λουτρόπολη της Θερμής, αφού οι επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι μειώθηκαν κατά 20%

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey