Διαβάζω

01/07/2012 - 05:56
Στο τεύχος Απριλίου φιλοξενούνται δυο πολύ ενδιαφέρονται αφιερώματα. το πρώτο είναι για την κινεζική λογοτεχνία.
Διαβάζω
Τεύχος 506 / Απρίλιος 2010
Τεύχος 507 / Μάιος 2010


Στο τεύχος Απριλίου φιλοξενούνται δυο πολύ ενδιαφέρονται αφιερώματα. το πρώτο είναι για την κινεζική λογοτεχνία.
Στην Ελλάδα η Κίνα είναι μια άγνωστη και αρκούντως εξωτική χώρα. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε γι' αυτήν και ακόμα πιο λίγα για τη λογοτεχνία της. Η δημοσιότητα στέκεται πολλές φορές - και όχι άδικα - στους λογοτέχνες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα και αυτούς μόνο γνωρίζουμε. Αγνοούμε τη μεγάλη παράδοσή της, ειδικά στην ποίηση, όσο και τους κλασσικούς λογοτέχνες που εξακολουθούν να επηρεάζουν την κινεζική δημιουργία. Το μικρό αυτό αφιέρωμα ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη και αποτελεί απλώς ένα έναυσμα για να γνωρίσουμε καλύτερα την κινεζική παράδοση. Γράφουν και μιλούν οι: Rainier Lanselle, Noël Dutrait, Ελένη Καρρά, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Ζιανγκ Ρονγκ, Γιγέν Λι, Alex Basco.
Το δεύτερο έχει τίτλο «Η αρχαιότητα και εμείς».
Η αρχαιότητα επανέρχεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα, όχι πάντα με δημιουργικό τρόπο, όπως, για παράδειγμα με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Focus», που δίχασε τους Έλληνες διανοούμενους και το οποίο σχολιάζει ο κριτικός Αλέξης Ζήρας.
Ο αρθρογράφος Κώστας Μποτόπουλος επικεντρώνει την προσοχή του σε τέσσερα πεδία που συνδέουν την αρχαιότητα με το «σήμερα»: γλώσσα, παιδεία, πολιτισμός, πολιτική, επιχειρώντας να βρει δημιουργικές συνθέσεις.
Στο ίδιος τεύχος μιλούν ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Τάκης Θεοδωρόπουλος, και ο Μιχάλης Γκανάς, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ιστορίες Γυναικών».
Στο τεύχος Μαΐου βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στο ιστορικό περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος».
Στις αρχές του 21ου αιώνα το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» θεωρείται από τους Έλληνες φιλμολόγους και από τους κριτικούς ως ο πυρήνας του ελληνικού κινηματογράφου, αφού «συγκέντρωσε τους πιο δυναμικούς νέους διανοούμενους της Έβδομης Τέχνης και σκηνοθέτες και γονιμοποίησε το νεώτερο κινηματογράφο». Το αφιέρωμα αναζητά την ταυτότητα των συντακτών, των κριτικών προσώπων και των κειμένων με έναν προβιβασμό ιδιαίτερα στη χουντική περίοδο, καθώς τότε ανάγονται πολλές από τις αρκτικές αξίες.
Ο Κώστας Καλφόπουλος γράφει για τρεις Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό. Η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Πέτρος Μάρκαρης και η Σώτη Τριαντάφυλλου γράφουν για τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από το «λογοτεχνικό ταξίδι» του έργου τους στο εξωτερικό.
Τρεις μεμονωμένες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι η διαχείριση και προβολή του πολιτισμού και της λογοτεχνίας ειδικά, παραμένουν σε «συνθήκες υπανάπτυξης», αλλά και καθιστούν επιτακτικό ένα νέο σχέδιο και μία αλλαγή νοοτροπίας από όλους τους εμπλεκομένους.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey