Στα σκαριά… νέος θεσμός

01/07/2012 - 05:56
Μετά από δύο αναβολές, βραβεύτηκαν οι διακριθέντες μαθητές του 1ου Παλλημνιακού Διαγωνισμού Φυσικών Επιστημών
Ένας μαθητής από κάθε γυμνάσιο της Λήμνου διακρίθηκε στον 1ο Παλλημνιακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο με τη συμμετοχή 23 μαθητών της Γ΄ τάξης και από τα τρία Γυμνάσια της Λήμνου. Η τελετή βράβευσης των διακριθέντων που τώρα φοιτούν στην Α΄ τάξη του λυκείου έγινε την Τετάρτη, μετά από δύο αναβολές, στο κινηματοθέατρο Μαρούλα, ενώ οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου θα προσπαθήσουν ο Διαγωνισμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Η βράβευση των μαθητών είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 9 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, αλλά εξ αιτίας της γρίπης κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί, μια και εκφράστηκε φόβος ότι μπορεί να νοσήσουν όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης των τριών Γυμνασίων του νησιού, που είχε αποφασιστεί να την παρακολουθήσουν. Για δεύτερη φορά, η εκδήλωση προγραμματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, όμως και πάλι εξ αιτίας των κακών καιρικών συνθηκών κρίθηκε σκόπιμο να μην πραγματοποιηθεί. Τελικά, η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη το πρωί, και μετά τις βραβεύσεις - όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου Μανώλης Ρόκος - οι μαθητές και οι καθηγητές των Γυμνασίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκυμαντέρ «HOME» του Yann Arthus-Bertrand.
Το έπαθλο που συνόδευσε τη διάκριση των τριών πρώτων μαθητών, ήταν ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου και επισκέφτηκαν το πλανητάριο αλλά και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ χθες μετά τη βράβευση οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό πήραν δώρα που είχαν αγοράσει οι τρεις Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων Μύρινας, Μούδρου και Λιβαδοχωρίου.

Για θετικές επιστήμες
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Κώστας Σκούρας, διευθυντής του Γυμνασίου Μούδρου, σε σχέση με το Διαγωνισμό, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1993 - 1994 και μέχρι το 2007 αφορούσε αποκλειστικά στο μάθημα της Χημείας. Το 2007 προστέθηκε στο Διαγωνισμό και η Βιολογία, ενώ από τη σχολική χρονιά 2008 - 2009 με την εισαγωγή του μαθήματος της Φυσικής ο Διαγωνισμός εξελίχθηκε σε διαγωνισμό για όλες τις φυσικές επιστήμες. Στόχος του Διαγωνισμού, που θα γίνει προσπάθεια να διεξάγεται κάθε χρόνο και να καθιερωθεί ως θεσμός για τους μαθητές της Λήμνου, είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για τις φυσικές επιστήμες και ταυτόχρονα να τους δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να διακριθούν. «Με το Διαγωνισμό», τόνισε ο κ. Σκούρας, «προσπαθούμε παράλληλα να αναπτύξουμε τη συλλογική δράση και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα μαθήματα των φυσικών επιστημών στα σχολεία της Λήμνου.»

Ίδια θέματα…
Οι καθηγητές που διδάσκουν στα Γυμνάσια Μύρινας, Μούδρου και Λιβαδοχωρίου τα τρία μαθήματα (Χημεία, Φυσική, Βιολογία) στην Γ΄ τάξη γυμνασίου, συμφωνούν σε κοινή εξεταστέα ύλη για τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου. Συνήθως ορίζουν και την ίδια μέρα εξέτασης των μαθημάτων και στα τρία Γυμνάσια, ενώ το απόγευμα κάποιας εξεταστικής οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό συγκεντρώνονται σε κάποιο σχολείο όπου διαγωνίζονται στα ίδια θέματα. Στον 1ο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών θυμίζουμε ότι τα θέματα έθεσαν οι Ελένη Νικολάου - Κουρτζή, φυσικός του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, και Γαβριήλ Νίκος, βιολόγος του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο Φυσικών Επιστημών του νομού Λέσβου κ. Κρέτζα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού, την καλύτερη επίδοση (81/90) είχε ο Θεοχάρης Ζολώτας απ’ το Γυμνάσιο Μούδρου, δεύτερος ήρθε ο Φοίβος Καλογιάννης (72/90) απ’ το Γυμνάσιο Μύρινας και τρίτος ο Χρήστος Λουλάκης (71/90) απ’ το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου. Σημειωτέον ότι τα κορίτσια που συμμετείχαν ήταν πολύ περισσότερα απ’ τα αγόρια που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό. Συμπαραστάτες στη διοργάνωση των εκπαιδευτικών της Λήμνου, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά, ήταν η Ένωση Ελλήνων Χημικών Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των τριών Γυμνασίων της Λήμνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey