Μία νέα, απόλυτα άμεση δυνατότητα παρακολούθησης των εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα έχουν οι αναγνώστες-χρήστες της ιστοσελίδας του «Ε».
Μία νέα, απόλυτα άμεση δυνατότητα παρακολούθησης των εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου θα έχουν οι αναγνώστες-χρήστες της ιστοσελίδας του «Ε». Πρόκειται για ένα «Διαδικτυακό Χάρτη Εκλογικών Αποτελεσμάτων», μιας εφαρμογής που για πρώτη φορά εμφανίζεται για την περίπτωση αυτή στον ελληνικό χώρο, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας είναι η εταιρεία Geoservices που εδρεύει στη Μυτιλήνη.
Είναι γεγονός ότι η παρακολούθηση της ροής των εκλογικών αποτελεσμάτων αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα - αν όχι το πιο ενδιαφέρον - στοιχείο κάθε εκλογικής αναμέτρησης, αφού τη νύχτα των εκλογών χιλιάδες πολίτες παρακολουθούν τη ροή των αποτελεσμάτων, κυρίως μέσω των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε.. Ωστόσο, παρά την αμεσότητα και την ακρίβεια της παροχής αποτελεσμάτων μέσω των τηλεοπτικών δεικτών, οι τηλεθεατές δεν μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα στους δήμους ή τα δημοτικά διαμερίσματα που τους ενδιαφέρουν ανά πάσα στιγμή.
Πρωτοτυπία…
Το κενό αυτό, για τη Λέσβο έρχεται να καλύψει ένας «διαδικτυακός χάρτης εκλογικών αποτελεσμάτων», μία δυνατότητα προβολής της ροής των αποτελεσμάτων των επικείμενων βουλευτικών εκλογών για το νομό Λέσβου, από το κλείσιμο της κάλπης έως και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, που ήδη είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του «Ε» (www.emprosnet.gr).
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στους αναγνώστες-χρήστες της ιστοσελίδας του «Ε» μέσω συνεργασίας του με την εταιρεία Geoservices. Πρόκειται για μια εταιρεία σχετικά καινούργια, που από το 2005 δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής γεωγραφικών υπηρεσιών κάθε είδους (διαδίκτυο, έντυποι χάρτες, δημόσια έργα κ.λπ.), με έδρα τη Μυτιλήνη και με στελέχη της τρεις αποφοίτους του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έναν από τους «εμπνευστές» του «Διαδικτυακού Χάρτη εκλογικών αποτελεσμάτων», κ. Βασίλη Ροζακή, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό έχουν γίνει κάποιες ανάλογες κινήσεις, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται κι από τη μεγαλύτερη αμεσότητα του τρόπου που δίνονται τα αποτελέσματα από τους αρμοδίους - αφού αυτά σε πολλές περιπτώσεις περνιούνται αυτόματα στο σύστημα αποτελεσμάτων.
«Μέχρι τώρα, ό,τι σχετικό υπήρχε ήταν σε μορφή εικόνας και δεν παρείχε τις δυνατότητες που οι πολίτες έχουν πλέον με αυτόν τον εκλογικό χάρτη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί με τα σύγχρονα εργαλεία της Γεωπληροφορικής», λέει ο ίδιος. Όπως υποστηρίζει, όλες οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές παρακολούθησης εκλογικών αποτελεσμάτων εμφανίζουν μεν αποτελέσματα στο χάρτη, αλλά όχι με τη διαδραστικότητα, την αμεσότητα και τις δυνατότητες που παρέχει η συγκεκριμένη εφαρμογή.
«Η ιδέα είχε προκύψει ήδη από τις ευρωεκλογές, ωστόσο λόγω έλλειψης χρόνου δεν είχαμε προλάβει να υλοποιήσουμε το χάρτη. Τώρα, πλέον, με τις βουλευτικές εκλογές αποφασίσαμε να τον ολοκληρώσουμε, παρ’ όλο που και πάλι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, λόγω της ξαφνικής αναγγελίας τους», αναφέρει ο κ. Ροζακής.
Η σημαντική διαφορά από όποια άλλη προηγούμενη σχετική εφαρμογή είναι, σύμφωνα με τον κ. Ροζακή, ότι αυτές που υπάρχουν μέχρι τώρα εμφανίζονται σε επίπεδο ΟΤΑ και νομαρχίας, ενώ η συγκεκριμένη φτάνει μέχρι και το επίπεδο των δημοτικών διαμερισμάτων. Έτσι, παρέχει περισσότερη πληροφορία στους πολίτες του νομού Λέσβου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που τους ενδιαφέρει, ανά πάσα στιγμή. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το χάρτη του νομού, το βράδυ των εκλογών θα μπορούν να καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα τι γίνεται σε κάθε επίπεδο.
Πώς θα αναρτώνται τα αποτελέσματα
Η ιστοσελίδα θα ενημερώνει τους επισκέπτες της τόσο για τον αριθμό των ψήφων, όσο και για το ποσοστό που συγκέντρωσε το κάθε κόμμα, αλλά και για τον αριθμό των σταυρών όλων των υποψήφιων βουλευτών, με πληροφορίες που θα παρέχονται αναλυτικά για όλους τους δήμους και τα δημοτικά διαμερίσματα του νομού Λέσβου.
Οι συνεργάτες της Geoservices έχουν έρθει σε συνεννόηση με τη νομαρχία Λέσβου, προκειμένου να βρίσκονται στο χώρο της από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσουν να φτάνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Ανά πάσα χρονική στιγμή που θα λαμβάνεται κάποιο αποτέλεσμα ενός δημοτικού διαμερίσματος, αυτό θα αναρτάται άμεσα στο ηλεκτρονικό σύστημα του διαδικτυακού χάρτη, ώστε να το βλέπουν άμεσα οι αναγνώστες-χρήστες του. Ανάλογα με το κόμμα που θα υπερισχύει κάθε χρονική στιγμή, θα δίνεται και διαφορετικός χρωματισμός στο δημοτικό διαμέρισμα ή το δήμο. Έτσι, η ανανέωση των πληροφοριών θα είναι συνεχής, ενώ θα προβάλλονται παράλληλα και οι αντίστοιχες πληροφορίες για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2007, ώστε οι αναγνώστες-χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις.
Λειτουργία του χάρτη…
Επιλέγοντας τη σύνδεση με το «Διαδικτυακό Χάρτη Εκλογικών Αποτελεσμάτων» μέσω της ιστοσελίδας του «Ε», οι αναγνώστες έχουν ήδη, από προχθές, τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χρήση και τη λειτουργία του χάρτη.
Σε αυτόν μπορούν αυτήν τη στιγμή να δουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2007, ανά δήμο και δημοτικό διαμέρισμα για τα τρία νησιά του νομού Λέσβου - Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Επιπλέον, κάθε δήμος ή δημοτικό διαμέρισμα είναι χρωματισμένα ανάλογα με το χρώμα της παράταξης που είχε επικρατήσει στις προηγούμενες εκλογές.
Η επιλογή ενός δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος για την προβολή των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με δύο τρόπους: αφενός με χρήση του χάρτη, όπου οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν το δήμο ή το δημοτικό διαμέρισμα που τους ενδιαφέρει, αφετέρου με την αναζήτηση των περιοχών, μέσα από μια λίστα που βρίσκεται πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα. Να σημειωθεί ότι η χρήση του χάρτη διευκολύνει τη διαδικασία επιλογής, ενώ η προβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων πάνω σε αυτόν, διευκολύνει την απορρόφηση της πληροφορίας από τους χρήστες της ιστοσελίδας.
Στις 4 Οκτωβρίου, τα αριθμητικά στοιχεία που υπάρχουν ανηρτημένα αυτήν τη στιγμή στο χάρτη θα μηδενιστούν και θα αρχίσει η ανάρτηση των νέων αποτελεσμάτων. Το βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας, έτσι, είναι το γεγονός ότι οι αναγνώστες θα μπορούν να ενημερωθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων για τα εκλογικά αποτελέσματα για κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα του νομού Λέσβου, με μόνη απαραίτητη προϋπόθεση τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.