Διπλασιάστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Λέσβο μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας για τον Ιανουάριο του 2009 για το Βόρειο Αιγαίο, όπου από το 4,1% τον Ιανουάριο του 2008, η ανεργία έφθασε στο 8,2% τον Ιανουάριο του 2009.
Διπλασιάστηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Λέσβο μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας για τον Ιανουάριο του 2009 για το Βόρειο Αιγαίο, όπου από το 4,1% τον Ιανουάριο του 2008, η ανεργία έφθασε στο 8,2% τον Ιανουάριο του 2009. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για την καταγεγραμμένη ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, ίσως γιατί φοβάται το σοκ που θα προκληθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία της ΕΣΥΕ δεν καταγράφονται όσοι και όσες δουλεύουν με μειωμένο ωράριο (part time) και με συμβάσεις τύπου stage κ.λπ..
«Αυτοί οι ρυθμοί προκαλούν “σοκ”, καθώς περισσότεροι από 30.000 συμπολίτες μας βγαίνουν κάθε μήνα εκτός αγοράς εργασίας, σε όλη τη χώρα. Η αγωνία κορυφώνεται στους κλάδους του τουρισμού και της οικοδομής, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι απεύχονται τα χειρότερα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε γενικότερη οικονομική τραγωδία.
Η κυβέρνηση σε ρόλο παθητικού θεατή, αρκείται σε προεκλογικές φιέστες εντυπώσεων σε βάρος των ανέργων και έσπευσε να εξαγγείλει πρόγραμμα 2,5 δισ. Ευρώ, που θα αφορά 500.000 άτομα, χρησιμοποιώντας ψηφοθηρικά την ανακύκλωση των επιδομάτων ανεργίας και τα προγράμματα επισφαλούς απασχόλησης (stage)», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι τα ποσοστά που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ για την ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο, είναι πάντα χαμηλότερα από τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφει ο ΟΑΕΔ για τα νησιά μας.
Επίσης, το ποσοστό της ανεργίας που δίνει στα νησιά της Περιφέρειάς μας, η ΕΣΥΕ, είναι χαμηλότερο από το πανελλαδικό ποσοστό, κατά 1,2 μονάδες.
Ειδικότερα, το Βόρειο Αιγαίο φαίνεται για ακόμη μια φορά να έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Η μόνη Περιφέρεια με χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το Βόρειο Αιγαίο, εμφανίζεται να είναι η Αττική, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φαίνεται να έχει ανεργία, που ανέρχεται στο 16,3%, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από το Βόρειο Αιγαίο.