Με το «καλό χαρτί» του Εφετείου άνοιξε την ομιλία του στη Μυτιλήνη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, δίχως όμως να παρουσιάσει απολύτως κανένα άλλο, δίχως να αναλάβει καμμία άλλη δέσμευση για τοπικό ζήτημα.
Με το «καλό χαρτί» του Εφετείου άνοιξε την ομιλία του στη Μυτιλήνη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, δίχως όμως να παρουσιάσει απολύτως κανένα άλλο, δίχως να αναλάβει καμμία άλλη δέσμευση για τοπικό ζήτημα. Σε μια εντός γραμμής κομματική ομιλία, ο ομιλητής δεν παρέλειψε να ασκήσει κατ’ επανάληψη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε δε να υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές και προέβλεψε νίκη του κυβερνώντος κόμματος και στις ευρωεκλογές, για να πάει - όπως είπε - μπροστά ο τόπος.
Πριν τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο γεμάτο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μίλησαν οι βουλευτές Λέσβου Γιάννης Γιαννέλλης και Χανίων Στέλιος Νικηφοράκης, επικεντρώνοντας και οι δύο στο θέμα του Εφετείου. Ο κ. Γιαννέλλης, αναφέροντας ότι απ’ τη Δευτέρα σταματά η αποχή των Δικηγόρων, τόνισε πως επί της ουσίας το αίτημα της Λέσβου έχει ικανοποιηθεί κι απομένει η τυπική ίδρυση του Εφετείου για να κλείσει ένα θέμα που δεκαετίες τώρα ήταν κυρίαρχο.
«Στα μπαγκάζια μου σας φέρνω την απόφαση για το Εφετείο», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο κ. Δένδιας, που στη συνέχεια μετέφερε στους συγκεντρωμένους το χαιρετισμό του πρωθυπουργού.
Δεν κρύψαμε τίποτε…
Ο κ. Δένδιας, περνώντας στο επόμενο μέρος της ομιλίας του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό σημείο, αναγνωρίζει όμως τα λάθη και τις παραλείψεις που ενδεχομένως κάνει, ενώ αναλαμβάνει ξεκάθαρα το κόστος για ό,τι της αναλογεί. «Δεν κρύψαμε ποτέ την πραγματικότητα, δεν κρύψαμε τίποτε», ανέφερε ο ομιλητής για να συμπληρώσει πως η Ν.Δ. δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Η επιλογή της, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν, είναι και παραμένει η ίδια. Να συνεχιστούν και να γίνουν δηλαδή όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν προχωρήσει στην παιδεία, στην ενέργεια, στην ανάπτυξη, μίλησε για τις ΣΔΙΤ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέρθηκε στη λύση του προβλήματος «Ολυμπιακή», ενώ παρέθεσε μια σειρά από παρεμβάσεις, κοινωνικού όπως είπε χαρακτήρα, που στόχευσαν στη βελτίωση του εισοδήματος των χαμηλότερων οικονομικά πολιτών.
«Κάναμε πράγματα που άμα καθίσω και τα απαριθμήσω θα τελειώσει η νύχτα», είπε ο κ. Δένδιας, που στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε μιλώντας για πρωτοβουλίες του υπουργείου του σε ό,τι αφορά τη δικαστική στέγη, αλλά και για έργα που υλοποιούνται στο νομό Λέσβου.
Σα γρασίδι…
Ακολούθησε για αρκετή ώρα σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ο κ. Δένδιας με πολλαπλές αναφορές επεχείρησε να αναδείξει ότι παραμένει το ίδιο και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στη νοοτροπία των στελεχών του. Μίλησε για το σκάνδαλο της Siemens και το ποιου συνεργάτης ήταν ο Θ. Τσουκάτος, ενώ υπογράμμισε πως το όλο σκάνδαλο «είναι πράσινο, είναι καταπράσινο, είναι πιο πράσινο και από το γρασίδι».
Στο ίδιο πνεύμα, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που «ασύστολα μοιράζει το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα που δηλώνει ότι η χώρα βουλιάζει» και παρακάλεσε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στην κάλπη, ώστε και ο νομός Λέσβου να στείλει το μήνυμα της νίκης της Ν.Δ..
Υπό τους ήχους του συνθήματος «όλη η Μυτιλήνη είναι μπλε, είναι μπλε, είναι μπλε, όλη η Λέσβος είναι μπλε, όλη η Ελλάδα είναι μπλε», ο κ. Δένδιας ολοκλήρωσε με δυναμικό τρόπο την ομιλία του, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως και τη Δευτέρα «θα είμαστε μπροστά για να πάμε τον τόπο μπροστά».
Συνάντηση υπουργού με Δικαστικούς Υπαλλήλους Μυτιλήνης
«Χρειάζονται γραμματείς…»
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφτηκε το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννη Λέκκα, και στη συνέχεια το νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή.
Στο κτήριο της νομαρχίας, είχε συνάντηση και με τη διοίκηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου, κατά την οποία του τέθηκε το αίτημα να αυξηθούν οι γραμματείς του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, εν όψει της λειτουργίας και της γραμματείας του Εφετείου.
Όπως είπε στο «Ε» η κ. Μαίρη Βόμβα λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, «η πρότασή μας, κι αυτό θα εξηγήσουμε στον υπουργό, δε θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου, αφού είναι σε εκκρεμότητα τέσσερις μετατάξεις και δύο μεταθέσεις συναδέλφων που θέλουν να έρθουν απ’ την Αθήνα στη Λέσβο».
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας λίγο μετά στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ενημερώθηκε απ’ τους Δικαστικούς Υπαλλήλους για θέματα τα οποία θα εξετάσει και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει.
Παραλειπόμενα μιας συγκέντρωσης…
Τελικά, αποδείχτηκε… μετεωρολογικά ευφυής η «πρόβλεψη» του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατή Κυρατζή, να κλείσει έγκαιρα με την οριστικοποίηση της εκδήλωσης το Δημοτικό Θέατρο, αφού ο καιρός μπορούσε να χαλάσει ανά πάσα στιγμή την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ..
Δεν ήταν όμως μόνο ο χώρος εκείνος που βοήθησε ώστε η πρώτη μεγάλη «κομματική δοκιμασία» του κ. Κυρατζή, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος, να στεφθεί με επιτυχία. Η συμμετοχή της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και της ΟΝΝΕΔ - με την ενεργή ακόμη συμβολή του Δημήτρη Παραδέλλη που μοίρασε μαζί με τους υπόλοιπους νεολαίους αμέτρητες πάνινες ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες - έδωσε παλμό, συνθήματα και ζωντάνια στη συγκέντρωση. Στοιχεία που μάλλον δε θα προκαλούσε αυτόματα η ομιλία του Νίκου Δένδια, ειδικά όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέθετε μονότονα τα κονδύλια και ονομάτιζε άχρωμα κάποια προγράμματα που αφορούν τη Λέσβο.
Θα μπορούσε η ομιλία του υπουργού να έχει σαφώς περισσότερο τοπικό χρώμα, με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις, απ’ ό,τι η αρχική και μοναδική του αναφορά στο θέμα του Εφετείου.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι θα μπορούσε η συγκέντρωση, αν δε φοβούνταν τη σύγκριση με τη συγκέντρωση του Χρήστου Παπουτσή, κάλλιστα να γίνει έξω απ’ το Δημοτικό Θέατρο, μια κι ο καιρός είχε βελτιωθεί από νωρίς το μεσημέρι. Απ’ την πλευρά της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι η δική τους συγκέντρωση είχε περισσότερο κόσμο απ’ του ΠΑΣΟΚ.
«Έχασε» ο Αντώνης Σαμαράς που αντί για τη Λέσβο επέλεξε, ή στάλθηκε απ’ το Οργανωτικό, να μιλήσει στην Ανατολική Αττική. Το κοινό, όπως το έδειξε η τηλεόραση, ήταν το μισό απ’ τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, κι όπως φάνηκε στα πλάνα, με τη διπλάσια ηλικία.
Τόσο ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Δένδια, στέκονταν όρθιοι στα δεξιά της σκηνής, δίπλα ακριβώς απ’ τη μεγαφωνική εγκατάσταση. Με ό,τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην… ακοή τους.
Όρθιοι όμως κάθισαν και αρκετοί «επίσημοι», όπως ο πολιτευτής Σπύρος Γαληνός ή ο παλιός πολιτευτής Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, ενώ ένας ακόμη πολιτευτής της Ν.Δ., ο Μάκης Βενέτας βρέθηκε στην πρώτη σειρά.
Το παρών έδωσαν όλοι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ. (Γέρας, Ευεργέτουλα, Καλλονής, Μανταμάδου, Πέτρας και Πλωμαρίου) μαζί με αυτοδιοικητικά στελέχη απ’ όλους τους δήμους, προϊσταμένους δημόσιων υπηρεσιών και φυσικά κομματικά στελέχη απ’ το χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και τα μέλη της ΝΟΔΕ.
Ο Σταύρος Ψαρρόπουλος δεν ήταν στη συνάντηση στη νομαρχία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από νωρίς βρέθηκε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, αναλαμβάνοντας όπως χρόνια και χρόνια τώρα, σε ανάλογες περιπτώσεις, τον κομματικό του ρόλο.
Η ομιλία του κ. Δένδια, όπως και των κυρίων Παπουτσή, Παφίλη, Τσίπρα και Γεωργίου, μεταδόθηκαν ζωντανά απ’ την ΕΡΑ Αιγαίου, θυμίζοντας ότι τουλάχιστον για το δημόσιο ραδιόφωνο η Μυτιλήνη παραμένει η πρωτεύουσα ολόκληρου του Βόρειου Αιγαίου.
Ξεχείλιζε αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο υπεύθυνος Τύπου της ΝΟΔΕ, Κώστας Φραγκόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος, η συγκέντρωση με το Νίκο Δένδια ήταν απ’ τις μαζικότερες που έχει κάνει η Ν.Δ. χωρίς να είναι ομιλητής ο Κώστας Καραμανλής.
Μέρες το συζητούσαμε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και με την έλευση του κ. Δένδια το επαληθεύσαμε. Η ομοιότητα του υπουργού με το Νίκο Πέτρα ξεπερνά κάθε φαντασία.
Με τόσα σχόλια που είχαν προηγηθεί, έσπευσε ο δεύτερος να συναντήσει τον υπουργό στις «Καλαμιές», στο δείπνο που παρατέθηκε. Κι όσοι τους είδαν δίπλα-δίπλα έτριβαν τα μάτιά τους. Διότι, εκτός της ομοιότητας στα χαρακτηριστικά, εκτός του ίδιου κουρέματος, έμοιαζε καταπληκτικά και η χροιά της φωνής τους, ενώ η μεταξύ τους διαφορά στο ύψος, ήταν μόλις ένα εκατοστό, 1,90 ο ένας, 1,91 ο άλλος.