«Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησής μου με τη γλώσσα», λέει ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης για το νέο του βιβλίο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας».
Γεώργιος Μπαμπινιώτης
Απλά μαθήματα γλώσσας και γλωσσολογίας
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αθήνα 2009, σελ. 222
«Η γλώσσα ως καθολικό γνώρισμα του ανθρώπου», «Γλωσσολογία: Η αναζήτηση της ουσίας της γλώσσας, «Γλώσσα: ό,τι ενώνει και χωρίζει τους ανθρώπους», «Η ηθική της γλώσσας», «Η αισθητική της γλώσσας», «Η σημασία της γραφής», «Κείμενο ή κείμενα;», «Το λεξικό ως διανοητική απόλαυση», «Η γλώσσα του Ευαγγελίου», «Η διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο», «Να - θα - ας: τα κλειδιά της ελληνικής», «Βελούδινο Λέξεις». Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους των κειμένων του καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη, που περιλαμβάνονται στο νέο του βιβλίο «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας».
«Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι σκέψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις, αλήθειες, διδάγματα, κατασταλάγματα μιας πολύχρονης πείρας και εντατικής ενασχόλησής μου με τη γλώσσα.
Είναι “διαλογισμοί για τη γλώσσα”, που θέλω να μοιραστώ με ένα ευρύτερο κοινό ενδιαφερομένων, οι οποίοι με ρωτούν, κατά καιρούς, αν μερικά από αυτά που λέω σε ομιλίες μου ή σε μαθήματα για το ευρύτερο κοινό μπορεί να τα βρει κανείς σε κάποιο γραπτό κείμενό μου. Έτσι, με τρόπο απλό, όπως το επιδιώκω πάντοτε, μιλώ στο βιβλίο αυτό για πολύ σημαντικά θέματα της γλώσσας εν γένει και της ελληνικής γλώσσας ειδικότερα. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα που διακηρύσσω ακατάπαυστα: να μπορέσουμε να μιλήσουμε απλά για την ουσία και τη λειτουργία της γλώσσας, για τις αρετές και τις δυσκολίες, για τη μαγεία του κόσμου της γλώσσας, για τα κλειδιά που σου ανοίγουν τον κόσμο της έκφρασης, αλλά και για τον αγώνα, για “το έργο ζωής” (opus vitae) που είναι πράγματι η κατάκτηση της ίδιας της μητρικής μας γλώσσας.»