Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Μυτιληνιά λαογράφο και συγγραφέα Μαρία Αναγνωστοπούλου διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος».
Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Μυτιληνιά λαογράφο και συγγραφέα Μαρία Αναγνωστοπούλου διοργάνωσε την Κυριακή 20 Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος».
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πετρούπολης από κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, που είχαν επιμεληθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αχιλλέας Χιωτέλλης, και η Ελένη Γραβουνιώτη.
«Με την παρούσα εκδήλωση, στοχεύουμε από τη μια να γνωρίσουμε το σπουδαίο έργο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου και από την άλλη να συναντηθούμε με τις ηθικές αισθητικές και βιωματικές αρχές και αξίες του τόπου μας», ανέφερε εκτός άλλων στην προσφώνησή του ο κ. Χιωτέλλης. «Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας της ιστορίας και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας, μια συνάντηση με τα ουσιώδη και τα ανθεκτικά στοιχεία της λεσβιακής - ελληνικής μας ταυτότητας.»
Αναφορά στο έργο της
Για το ερευνητικό, λαογραφικό, ιστορικό και λογοτεχνικό έργο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου μίλησε ο διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς. Αφού παρουσίασε τις μελέτες της που έχουν δημοσιευτεί, στάθηκε στα τέσσερα λαογραφικά-ιστορικά βιβλία της («Τα υφαντά της Λέσβου», «Η Λεσβιακή Γυναικεία Φορεσιά. 18ος - 19ος αιώνας», «Η Γυναίκα της Λέσβου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας», «Η κεντητική στη Λέσβο. 18ος - 19ος αιώνας») και στα δύο λογοτεχνικά της βιβλία («Απάνω Σκάλα η Μυτιληνιά. Η γειτονιά του ονείρου» και «Μπορώ ακόμη και ονειρεύομαι»).
Ο κ. Σκορδάς τόνισε ιδιαίτερα την πρωτοτυπία, την πληρότητα και τη λεπτομερή τεκμηρίωση που διακρίνουν τα παραπάνω έργα, καθώς και την αγάπη της συγγραφέως για τη Λέσβο, την απλή γυναίκα και τον άνθρωπο γενικότερα, που αποπνέουν. «Για πάνω από 50 χρόνια δε σταματά να ερευνά, να γράφει, να δημοσιεύει άγνωστες πτυχές του λεσβιακού πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η «Νοστωδία» και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αχιλλέας Χιωτέλλης, σε μυτιληνιά και μικρασιάτικα τραγούδια (πάνω). Ο Παναγιώτης Σκορδάς μιλά για το έργο της Μαρίας Αναγνωστοπούλου
Δώρα και μουσικές
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η ίδια η Μαρία Αναγνωστοπούλου, που αναφέρθηκε στη θέση που είχε η γυναίκα της Λέσβου στην κοινωνία από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι το 19ο - 20ο αιώνα.
Αμέσως μετά, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου τής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο της και της προσέφερε ένα γλυπτό (ελιά), έργο του γλύπτη Γιώργου Ξενούλη.
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με εμφάνιση της παρέας τραγουδιού του Συλλόγου, «Νοστωδία», που τραγούδησε μια σειρά από γνωστά τραγούδια που συνδέονται με τα βιβλία της Αναγνωστοπούλου. Έπαιξαν οι μουσικοί Λευτέρης Φραγκιουδάκης (λαούτο), Άρης Αντάνης (κιθάρα), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), ενώ στο τέλος της βραδιάς ο κ. Χιωτέλλης και η κ. Γραβουνιώτη διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία «Μπορώ ακόμη να ονειρεύομαι» και «Απάνω Σκάλα η Μυτιληνιά».
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και αρκετοί επίσημοι, αλλά και πολλοί Λέσβιοι, όχι μόνο της περιοχής, αλλά από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός και η δημοτική σύμβουλος Σοφία Δόλκα, ενώ μηνύματα έστειλαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Παρόντες ήταν, εκτός άλλων, εκπρόσωποι του Δήμου Πετρούπολης, η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη, μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής ΟΛΣΑ, οι φιλόλογοι Γιάννης Χατζηβασιλείου, Γιάννης Μανούκας και Αθανάσιος Φραγκούλης, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων της Λέσβου και η κ. Νάνσυ Χόρτον, κόρη τού Τζωρτζ Χόρτον, γνωστού από τη συνεισφορά του στη διάσωση πολλών Ελλήνων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.