Βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2010, ο Νομός Λέσβου εισφέρει 805 εκατομμύρια άμεσης φορολογίας και βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κατάταξης του μέσου όρου των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2010, ο Νομός Λέσβου εισφέρει 805 εκατομμύρια άμεσης φορολογίας και βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κατάταξης του μέσου όρου των δηλωθέντων εισοδημάτων
Αποκαλυπτικά των φόρων που ως άμεση φορολόγηση πληρώνει ο ελληνικός πληθυσμός είναι τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών για τις δηλώσεις τού 2010. Βάσει αυτών των δηλώσεων, ο Νομός Λέσβου κατατάσσεται μεταξύ 53 περιοχών (οι 52 νομοί και η περιοχή της Αθήνας) ακριβώς στη μέση, με μέσο όρο δηλωθέντος εισοδήματος ανά φορολογούμενο τα 15.210 ευρώ. Συνολικά απ’ την άμεση φορολογία - δεν υπάρχουν στοιχεία για ό,τι ως έμμεσο φόρο πληρώνουν οι καταναλωτές - ο Νομός Λέσβου απέδωσε για το οικονομικό έτος 2010 805 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2010 που αφορούν στα εισοδήματα του 2009, οι Αθηναίοι, οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Νομού Κοζάνης, είναι οι πλουσιότεροι - τουλάχιστον βάσει των δηλώσεών τους - Έλληνες. Κι αυτό γιατί δηλώνουν κατά μέσο όρο τα υψηλότερα εισοδήματα σε όλη την επικράτεια, σε αντίθεση με τους φορολογουμένους στους Νομούς Λακωνίας, Καστοριάς, Πέλλας, Ζακύνθου και Σερρών, που εμφανίζουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι (αναλυτικά στον πίνακα) βάσει του μέσου δηλωθέντος εισοδήματος κατοικούν στην Αθήνα, αφού 1.580.767 οικογένειες δήλωσαν το περασμένο έτος στην Εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα 22.008 ευρώ, 4.396 ευρώ περισσότερα από το μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων της επικράτειας (17.612 ευρώ). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της ανατολικής Αττικής, με μέσο εισόδημα 20.628 ευρώ και ακολουθούν οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης με μέσο όρο εισοδήματος τα 18.138 ευρώ. Ο φτωχότερος Νομός της χώρας, ο Νομός Λακωνίας, έχει μέσο εισόδημα 12.572 ευρώ και ακολουθεί ο Νομός Καστοριάς με μέσο εισόδημα 12.664 ευρώ και ο Νομός Πέλλας με 12.705 ευρώ.
Μεσαία εισοδήματα
Σε ό,τι αφορά στο Νομό Λέσβου, για το οικονομικό έτος 2010 υπεβλήθησαν 52.935 δηλώσεις με συνολικό εισόδημα λίγο μεγαλύτερο από τα 805 εκατ. ευρώ, οπότε ο μέσος όρος του δηλωθέντος εισοδήματος ανέρχεται στις 15.210 ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 2.402 ευρώ χαμηλότερος απ’ το γενικό μέσο όρο.
Όμως, στην περίπτωση του Νομού Λέσβου, στα 805 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν τα υψηλά ποσά των καταθέσεων, αλλά και οι άμεσες αγροτικές επιδοτήσεις, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που τουλάχιστον όπως ίσχυε έως πέρυσι δε δηλώνονταν στα έσοδα.
Τέλος, όπως και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα είναι αυτό που δηλώνεται ως τεκμαρτό, το οποίο και είναι μειωμένο απ’ το πραγματικό. Οπότε, και χωρίς να υπολογιστεί η φοροδιαφυγή, τα πραγματικά έσοδα του Νομού είναι πολύ περισσότερα των δηλωθέντων, όπως άλλωστε ισχύει και σε άλλους νομούς με έσοδα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν πάνω απ’ το μισό φόρο που κατέβαλαν όλοι μαζί οι φορολογούμενοι Άμεσο «στράγγισμα» 30 εκατ. ευρώ
Όμως, απ’ τα ίδια στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, και ειδικά μετά από σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα του προηγούμενου οικονομικού έτους, εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για τη φοροδοτική συμμετοχή των πολιτών του Νομού Λέσβου, ανάλογα με το επάγγελμά τους.
Όπως προκύπτει λοιπόν απ’ την επεξεργασία των στοιχείων αυτών, που αφορούν στην άμεση φορολογία για τις δηλώσεις τού 2009 και του 2010 - στον πίνακα παρουσιάζουμε αναλυτικά ανά επάγγελμα το δηλωθέν εισόδημα και το φόρο -, τα μεγαλύτερα ποσά φόρου καταβάλλουν και στο Νομό Λέσβου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που απέδωσαν πάνω από 30 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους την προηγούμενη χρονιά. Αυτές οι δύο κατηγορίες μαζί με τους εισοδηματίες και τους αγρότες είναι εκείνες που εμφανίζονται συνολικά να απέδωσαν και περισσότερο φόρο το 2010 απ’ ό,τι το 2009. Είναι ενδεικτικό ότι έμποροι και επαγγελματίες, παρ’ ότι είχαν ελάχιστη μείωση στα δηλωθέντα εισοδήματά τους, απέδωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο φόρο. Το ίδιο ίσχυσε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που με μείωση δηλωθέντος εισοδήματος 2,5 εκατ. ευρώ, επίσης απέδωσαν ένα εκατομμύριο λιγότερο φόρο.
519 στη σύνταξη
Απ’ τα στοιχεία, όμως, που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις, εξάγονται πληροφορίες και για την κοινωνική εξέλιξη του Νομού. Για παράδειγμα, εμφανίζονται αυξημένες αριθμητικά οι δηλώσεις των εισοδηματιών, των γεωργών, των μισθωτών, αλλά και των συνταξιούχων. Οι τελευταίοι μεταξύ 2008 και 2009 αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 519 (σημ.: αναφέρουμε τουλάχιστον, διότι δεν είναι γνωστό πόσοι απ’ τους συνταξιούχους τού 2008 απεβίωσαν το 2009). Οι συνταξιούχοι είναι και η κατηγορία των φορολογουμένων που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αριθμητικά αύξηση, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.).