Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία είναι κομβικής σημασίας για το ευρύτερο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Η εμπλοκή μεγάλου αριθμού διεθνών δρώντων, με αντικρουόμενα συμφέροντα και άδηλες επιδιώξεις, καθιστούν την εξίσωση του συριακού ζητήματος δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Η άμεση επίπτωση της συριακής σύγκρουσης σε σχέση με τις προσφυγικές ροές δοκιμάζει τη συνοχή της Ε.Ε., πυροδοτεί την κατακόρυφη πολιτική άνοδο λαϊκίστικων κινημάτων στο ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα και δημιουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο έντονο προβληματισμό και προσκόμματα για την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σε αυτό το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο πρέπει να αναλυθεί και η πρόσφατη τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, συμπεριφορά ιταμών προκλήσεων και προσβολών των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ο αυξημένος αριθμός υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά και οι συστηματικές παραβιάσεις τόσο του εθνικού εναερίου χώρου όσο και των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελούν τον πλέον αψευδή μάρτυρα της τουρκικής νευρικότητας που υπαγορεύεται από την αρνητική εξέλιξη στο κουρδικό αλλά και από την πάγια επιδίωξη επαναπροσδιορισμού της αναθεωρητικής στάσης τους στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική συμπεριφορά πρέπει να αναλυθεί και υπό το πρίσμα της σχετικής οικονομικής εξέλιξης των δύο χωρών, εξέλιξη η οποία οριοθετεί και το επίπεδο της στρατιωτικής κατάστασής τους.
Η λογική, δε, της τήρησης των «ίσων αποστάσεων» από το ΝΑΤΟ στη συμμαχική επιχείρηση ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, αναφορικά με τις παράλογες αξιώσεις της γείτονος περί αποστρατικοποιημένων νησιών και του status του εναέριου χώρου και των επιχειρήσεων έρευνας-διάσωσης, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ουδείς θα προστρέξει να μας βοηθήσει σε ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων μας με την Τουρκία.
Μόνο η άμεση ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί αποτρεπτικά προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Οι αιτιάσεις για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας παραβλέπουν το αξίωμα ότι η ασφάλεια αποτελεί την προϋπόθεση και της οικονομικής ευημερίας και προκοπής.