Μνημεία «πρώτης γραμμής» στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Σεμινάριο παρουσίασης μεθόδων αποκατάστασης πολλών σημαντικών οθωμανικών μνημείων, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και ιστορικά και θεσμικά ζητήματα διοργανώνει το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Σεμινάριο παρουσίασης μεθόδων αποκατάστασης πολλών σημαντικών οθωμανικών μνημείων, εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και ιστορικά και θεσμικά ζητήματα διοργανώνει από χθες Παρασκευή 26 και μέχρι αύριο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών της Πολυτεχνικής Σχολής του. Στο σεμινάριο, που έχει θέμα «Τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα και η αποκατάστασή τους», θα γίνει αναφορά εκτός άλλων και στην περιοχή της Λέσβου, ως μια από αυτές με τα πιο αξιόλογα οθωμανικά μνημεία, ως νησί που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια.

Περισσότερα από 400 οθωμανικά μνημεία, που ήταν δημόσια και κοινωφελή κτίσματα, καταγράφηκαν στην Ελλάδα και κηρύχθηκαν διατηρητέα ως το 2002, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά μικρότερα κτίσματα, όπως κρήνες, βρύσες, γέφυρες κ.ά.. Μετά το 2002 ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε, καθώς νέος νόμος προέβλεπε την ομογενοποίηση του τρόπου κήρυξης διατηρητέων μνημείων και την αυτόματη προστασία τους.
Πολλά από τα μνημεία αυτά έχουν υποστεί καταστροφές, με βασικότερες αιτίες, πέρα από σεισμούς ή εκσυγχρονισμό των πόλεων, την ανάγκη της κοινωνίας να απαλλαχθεί από τα σύμβολα του κατακτητή και της οθωμανικής ταυτότητας, μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, καθώς και τη λανθασμένη χρήση τζαμιών - που ήταν και τα πρώτα που δέχτηκαν καταστροφές - και άλλων μνημείων από ιδιώτες.

Αποκατάσταση σημαντικών μνημείων
Στις μεθόδους αποκατάστασης, αλλά και στην ενημέρωση σχετικά με ιστορικά και θεσμικά ζητήματα των οθωμανικών μνημείων, στοχεύει και το συγκεκριμένο σεμινάριο. Για τους σκοπούς του, μάλιστα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Αίγυπτο, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτισμικές συμπτώσεις στην αντιμετώπιση των μνημείων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του σεμιναρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αιμιλία Στεφανίδου, σημαντικά δείγματα οθωμανικών μνημείων βρίσκονται στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, όπως η Λέσβος, η Κως και η Ρόδος.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα πιο αξιόλογα οθωμανικά μνημεία βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές που εντάχθηκαν στο 1912 - 1913 στο ελληνικό κράτος, όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Ήπειρος. Ανάμεσα σε αυτά και ενδεικτικά της μορφολογίας τους, της αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής τους αξίας, αλλά και της σπανιότητάς τους, το μνημείο Ζιντζιρλί και το Μπεζεστένι στις Σέρρες, καθώς και το Μπεζεστένι, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και το Χαμσά Μπέη τζαμί (παλιό Αλκαζάρ), στη Θεσσαλονίκη, κάποια από τα οποία είναι μοναδικά σε όλη την επικράτεια. Ελάχιστα οθωμανικά μνημεία, όχι και τόσο σημαντικά, σώζονται επιπλέον στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey