Αν και το Νομαρχιακό Συμβούλιο μόνο γνωμοδοτεί επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εργοστασίου της ΔΕΗ, χρειάστηκε η συζήτηση για να πάρει απόφαση την Τρίτη το βράδυ.
Αν και το Νομαρχιακό Συμβούλιο μόνο γνωμοδοτεί επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εργοστασίου της ΔΕΗ, χρειάστηκε η συζήτηση για να πάρει απόφαση την Τρίτη το βράδυ. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ήσσονος σημασίας, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, έχει όμως μεγάλο συμβολικό βάρος, διότι η εγκατάσταση των νέων μηχανών σχετίζεται άμεσα με την επί 20ετία αναμενόμενη (αλλά ποτέ πραγματοποιούμενη) μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ. Έτσι, η συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κράτησε 2,5 ώρες και επεκτάθηκε σε όλες τις πτυχές του θέματος.
Ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής από την αρχή τάχθηκε υπέρ της έγκρισης της μελέτης και κατά της εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχίας, δηλώνοντας ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα από τη ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή φρόντισε να απεγκλωβίσει την παράταξή του από το πολιτικό δίλημμα της έγκρισης ή μη της μελέτης. Συγκεκριμένα είπε ότι σε αυτό το θέμα μπορεί ο καθένας να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Διαφωνία δημάρχου
Αμέσως μετά το νομάρχη, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, οποίος στην τοποθέτησή του έκανε σαφές ότι δεν είναι σίγουρος πως υπάρχει πολιτική βούληση να μετεγκατασταθεί το εργοστάσιο. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, συνεχώς παρουσιάζονται εμπλοκές στη διαδικασία αγοράς του οικοπέδου που έχει επιλεγεί στη θέση Σαρακήνα του δήμου Μανταμάδου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, παρουσίασε την αξιολόγηση του ΤΕΕ για τη μελέτη της ΔΕΗ, καταγράφοντας σειρά από ελλείψεις και προτάσεις για τροποποίησή της.
Αντίθετος της μελέτης δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Επάνω Σκάλας, Μάκης Βενέτας.
Τις θέσεις της ΔΕΗ υποστήριξε ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μυτιλήνη, Αντώνης Κατσάνης, λέγοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να γίνουν οι παρεμβάσεις στο εργοστάσιο για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια του νησιού και ζητώντας να εγκριθεί η μελέτη. Σε ό,τι αφορά στην θρυλούμενη μετεγκατάσταση του εργοστασίου, είπε ότι υπό κανονικές συνθήκες έως το τέλος του 2009 θα έχει αγοραστεί το οικόπεδο από την ΔΕΗ, έως το τέλος του 2010 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και έως το τέλος του 2013 θα έχει τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν σαφές ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν τη μελέτη, διότι φοβούνται ότι με τις νέες μηχανές που μπαίνουν στο εργοστάσιο της Μυτιλήνης η ΔΕΗ επιτυγχάνει το στόχο της να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη μονάδα κι έτσι θα ματαιώσει οποιονδήποτε σχεδιασμό για μετεγκατάσταση.
Ακόμη τόνισαν ότι με την έγκριση της μελέτης, η ΔΕΗ επιτυγχάνει να νομιμοποιήσει μια παράνομη αύξηση της ισχύος του εργοστασίου, η οποία έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με τη χρησιμοποίηση των φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.
Σε αυτό το επιχείρημα ο κ. Κατσάνης απάντησε ότι τα φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που είναι εγκαταστημένα στο εργοστάσιο δημιουργούν μεγαλύτερη ρύπανση από τις νέες μηχανές, οι οποίες ήδη εγκαθίστανται.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Βαγγέλης Παλαιολόγος, είπε ότι δεν είναι θέμα δασαρχείου η καθυστέρηση στην αγορά του οικοπέδου για το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, αφού η ΔΕΗ ως επιχείρηση που λειτουργεί με τους όρους του χρηματιστηρίου δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε μια επένδυση που δε θα της αποφέρει κέρδη. Στη συνέχεια είπε ότι υπεύθυνος για την μη μετεγκατάσταση είναι η κυβέρνηση.
Ο Σταύρος Πολίτης προσπάθησε να ταυτίσει τη νομαρχιακή αρχή με την κυβέρνηση, καθώς πιστεύει ότι η θέση του κ. Βογιατζή εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή τη μη μετεγκατάσταση του εργοστασίου.
Ο Μιχάλης Μαμάκος εξέφρασε την άποψη ότι με την έγκριση της μελέτης δίνεται η δυνατότητα για άλλοθι στη ΔΕΗ, ενώ ο Ηρακλής Βερβέρης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της μετεγκατάστασης του εργοστασίου και στη χαμένη ευκαιρία μεταφοράς του στην Καράβα.
Σε παρέμβασή του ο Βασίλης Τεντόμας επεσήμανε ότι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Μυτιλήνης δεν επιτρέπει την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου της ΔΕΗ.
Γαληνός και όχι μόνο…
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, κατά της έγκρισης της μελέτης τάχθηκε ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος σε σύντομη τοποθέτησή του ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τη μελέτη. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ της μελέτης ψήφισαν εννέα μέλη της πλειοψηφίας και κατά της μελέτης επτά μέλη, εκ των οποίων οι πέντε της μειοψηφίας και οι κ.κ. Σπύρος Γαληνός και Παρασκευάς Φραντζέσκος. Μάλιστα η πρόεδρος του σώματος, Πόπη Γόμου, ρώτησε ονομαστικά τον κ. Φραντζέσκο αν ψηφίζει υπέρ ή κατά μελέτης και εκείνος φωναχτά δήλωσε ότι την καταψηφίζει. Λίγη ώρα νωρίτερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Φραντζέσκος έλεγε στον κ. Ψαρρόπουλο: «Εγώ είμαι από την Επάνω Σκάλα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορώ να ψηφίσω την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου. Εμείς παλεύουμε για να φύγει μέσα από τα σπίτια μας.»
Ανακοίνωση Τεντόμα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του κ. Τεντόμα για το θέμα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η “κουτσή” πλέον πλειοψηφία του Νομ. Συμβουλίου, κάνοντας δήθεν ότι θεωρεί ικανοποιητικά τα ασήμαντα βήματα της ΔΕΗ για μετεγκατάσταση, γνωμοδότησε θετικά για αύξηση της δυναμικότητας του σημερινού εργοστασίου σε 127 MW, δηλαδή δυναμικότητα μεγαλύτερη κατά 7MW από αυτή που προβλέπεται να εγκατασταθεί στο νέο εργοστάσιο!!!
Με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται πανηγυρικά η διαχρονική τακτική των διοικήσεων της ΔΕΗ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που 20 και πάνω χρόνια τώρα, κοροϊδεύουν, παραπληροφορούν, παρανομούν και αυθαιρετούν.
Με την απόφαση αυτή αρχίζει να αποδομείται το Γ.Π.Σ. του δήμου Μυτιλήνης, αφού η προς έγκριση ΜΠΕ της ΔΕΗ το καταστρατηγεί ασύστολα και το μετατρέπει σε ένα κουρελόχαρτο και σε ένα ευαγγέλιο που πρέπει να το τηρεί μεν και ο τελευταίος πολίτης, όχι όμως το κράτος.» Ακολούθως, ως συνυπεύθυνη για το όλο πρόβλημα χαρακτηρίζεται και η νομαρχιακή οργάνωση του Κ.Κ.Ε. στη Λέσβο, μαζί με τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και τους τοπικούς παράγοντες των δύο κομμάτων.