Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών μπαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδεύει στα τέλη Ιουνίου προς το 8ο Τακτικό Συνέδριό του. Σε μια οργάνωση όπως της Λέσβου, που όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ τις εκλογές του 2007 έως και τις εθνικές εκλογές του 2009, είχε έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, φαίνεται πως τα πράγματα δε θα κυλήσουν καθόλου εύκολα.
Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών μπαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οδεύει στα τέλη Ιουνίου προς το 8ο Τακτικό Συνέδριό του. Σε μια οργάνωση όπως της Λέσβου, που όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ τις εκλογές του 2007 έως και τις εθνικές εκλογές του 2009, είχε έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, φαίνεται πως τα πράγματα δε θα κυλήσουν καθόλου εύκολα. Παλιά στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί θέλουν να αποκτήσουν εκ νέου ενεργό ρόλο, ενώ ρόλο στην καινούργια ΝΟΔΕ αναμένεται να διεκδικήσουν και παλιά στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης, που προέρχονταν απ’ τη Ν.Δ. και τώρα με την επιστροφή και την εκλογή Σαμαρά στην προεδρία επανέκαμψαν στο χώρο.
«Κλειδί» στις εξελίξεις θα αποτελέσει και το σχέδιο «Καλλικράτης», αφού είναι πολύ πιθανόν η κομματική διάρθρωση των περιφερειακών οργανώσεων να ακολουθήσει την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, ώστε τα κομματικά όργανα να έχουν χωρικά ταύτιση με τα αυτοδιοικητικά.
Το κυριότερο, όμως, θέμα σε σχέση με τον «Καλλικράτη» και τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, είναι πως τα καινούργια όργανα που θα αναδειχθούν σε τοπικό επίπεδο, θα δώσουν και το επίσημο χρίσμα για τους υποψηφίους στις εκλογές της αυτοδιοίκησης το Νοέμβριο. Οπότε, όποιος έχει τους συσχετισμούς στο κόμμα, θα… προηγείται και για το χρίσμα. Όλα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Μάρτιο, όταν θα εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος για τις διαδικασίες.
Αρχή με προσυνεδριακές
Υπό την προεδρία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, συνεδρίασαν στην Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ όλης της χώρας με αντικείμενο: «Προγραμματισμός Δράσης και Οργανωτικά θέματα». Μια μέρα μετά, οι πρόεδροι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που είχε ως αποκλειστικό θέμα τη σύγκληση του 8ου Τακτικού Συνεδρίου.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, που δεν αποκλείονται έως τότε, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου, ενώ τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχουν γίνει και οι εσωκομματικές εκλογές.
Όπως είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Στρατής Κυρατζής, το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσυνεδριακές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ το Μάρτιο θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, προκειμένου να οριστικοποιηθούν ζητήματα σε σχέση με το Συνέδριο.
Και οι Λέσβιοι της Αθήνας;
Το πρώτο θέμα που χρήζει διευκρινίσεων είναι το ποιοι θα αποτελέσουν το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τη ΝΟΔΕ Λέσβου και τον πρόεδρό της. Το Μάιο συμπληρώνονται έξι μήνες απ’ την εγγραφή όσων νέων μελών ψήφισαν για την εκλογή προέδρου στο κόμμα, οπότε σε επίπεδο νήσου Λέσβου αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες περίπου 6.000 μέλη.
Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτών που θα μπορούν να ψηφίσουν κατ’ αρχήν για την ανάδειξη των μελών της νομαρχιακής συνέλευσης (περίπου 400 μέλη το 2007, εκ των οποίων ψήφισαν για τα μέλη και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου οι 315) να είναι πολύ μεγαλύτερος. Υπάρχει μία σκέψη στο οργανωτικό της Ν.Δ., με την οριστικοποίηση των καταγεγραμμένων μελών - όταν έπεσε το σύστημα στις εκλογές υπήρξαν κενά στην ηλεκτρονική αποθήκευση των στοιχείων, που τώρα αντιμετωπίζονται - να συμμετέχουν στις τοπικές οργανώσεις και αυτοί που ως ετεροδημότες ψήφισαν για πρόεδρο στον τόπο κατοικίας τους, παρ’ ότι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στη Λέσβο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι προφανές πως το εκλεκτορικό σώμα για τη ΝΟΔΕ Λέσβου διευρύνεται απ’ τους ετεροδημότες όλης της υπόλοιπης χώρας.
Οι της… ΠΟΛ.ΑΝ.
Μια ακόμη διαφορά που αναμένεται να υπάρξει σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2007, στις εκλογές του 2010, αν - επαναλαμβάνουμε - δεν υπάρξουν προβλήματα που ενδεχομένως να τις μεταθέσουν για μετά το Συνέδριο, μια και τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό, είναι η συμμετοχή και νέων προσώπων που θα διεκδικήσουν την εκλογή σε όργανα. Νέα πρόσωπα ηλικιακά, αλλά και νέα πρόσωπα πολιτικά, μεταξύ των οποίων κι όσοι είχαν ταχθεί με τις επιλογές του νυν προέδρου του κόμματος όταν είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη.
Στη Λέσβο υπάρχουν στελέχη απ’ το χώρο της Ν.Δ. που ακολούθησαν τη διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά και πλέον βρίσκονται ξανά στο χώρο της Ν.Δ., όπως οι Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, Βασιλική Αψώκαρδου, Δημήτρης Καλλίας, Βασίλης Μουζάλας κ.ά., κάποιοι εκ των οποίων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μετάσχουν ενεργά στις εσωκομματικές εκλογές προσβλέποντας να συμμετάσχουν στη ΝΟΔΕ, γιατί όχι και να αναλάβουν ρόλους ευθύνης στην Οργάνωση. «Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν ήμασταν στη διαχειριστική ομάδα της Ν.Δ., στα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με ό,τι έγινε το προηγούμενο διάστημα οδηγώντας στην ήττα των εκλογών», μας είπε πρόσωπο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να εκλεγεί στη ΝΟΔΕ Λέσβου, αλλά και να αναδειχθεί σύνεδρος στο 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος.
Διαγκωνισμός…
Όμως, πέραν των «λεπτομερειών» και των διαδικαστικών ζητημάτων, οι εσωκομματικές εκλογές αποτελούν, μαζί με τις υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση, τα κυρίαρχα θέματα στα στελέχη του κόμματος. Ήδη λέγεται πως κάποιες «φατρίες» οργανώνονται για το πώς θα πορευθούν το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη αναφέρονται και οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας: ο Στρατής Γόμος, που σκέφτεται σοβαρά να επανέλθει στα κομματικά πράγματα, αλλά και ο πρόεδρος της Τοπικής Μυτιλήνης, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, που φέρεται να έχει την αμέριστη υποστήριξη του βουλευτή Σπύρου Γαληνού.
Κομβικό σημείο για τις εκλογές είναι το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των δήμων της Λέσβου, καθώς και το ποιοι θα στελεχώσουν τις Οργανώσεις, οι οποίες και - όπως είπε ο κ. Σαμαράς στην κεντρική επιτροπή - θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειάρχη. Με το διαγκωνισμό, δε, που υπάρχει για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, ιδίως για το δήμο Μυτιλήνης, είναι επόμενο να σημειωθεί αναλόγως υψηλό ενδιαφέρον και για τις κομματικές θέσεις.