Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών της Αθήνας, Χρήστος Τραγέλλης, αποτελεί συστηματικό αρνητή της διεθνοποιημένης αντίληψης περί παγκοσμιοποίησης των πάντων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών της Αθήνας, Χρήστος Τραγέλλης, αποτελεί συστηματικό αρνητή της διεθνοποιημένης αντίληψης περί παγκοσμιοποίησης των πάντων. Δραστήριος, ακούραστος και ανιδιοτελής, έχει αφιερώσει μεγάλο τμήμα της ζωής του στην υπηρεσία των συμπατριωτών του, σε μία περίοδο που οι ταχύτητες των αεροσκαφών και της ηλεκτρονικής πληροφόρησης αμφισβητούν ευθέως τη σημασία ύπαρξης των εκτός Λέσβου εκπολιτιστικών συλλόγων και ενώσεων. Συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων του Συλλόγου του, μας πληροφόρησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του λευκώματος «Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες», που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή, ότι το περιοδικό «Καλλονιάτικα» αριθμεί ήδη 4.000 σελίδες. Η σεμνή εκδήλωση της ίδιας ημέρας στο Δημοτικό Θέατρο της γενέτειράς του αποτέλεσε έμμεσα την επιβράβευση της υπερτριακονταετούς αυτής προσπάθειας. Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. Δημήτρης Νιάνιας, ο οποίος επέλεξε να αναφερθεί στη σημασία του ρόλου της Παιδείας ως παράγοντα ανάπτυξης και μετεξέλιξης των κοινωνικών και πολιτιστικών δομών της Καλλονής και της Λέσβου. Ακολούθησε ο ιστορικός κ. Χρήστος Σταυράκογλου με εκτενείς αναφορές σε όλες τις επιμέρους ενότητες του λευκώματος, με ανάλυση γεγονότων, παρουσίαση ιστορικών στοιχείων, αλλά και περιγραφή προσώπων και επαγγελμάτων. Τρίτη κατά σειρά ομιλήτρια ήταν η αρχαιολόγος κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της φωτογραφίας, κυρίως για την ιστορική και αρχιτεκτονική έρευνα.
Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας του λευκώματος, κ. Τραγέλλης, εμφανώς επηρεασμένος ψυχολογικά, γεγονός που έγινε αντιληπτό απ’ τους θεατές του κατάμεστου θεάτρου. Και προς το τέλος της ομιλίας του, βούρκωσε, συνειδητοποιώντας ότι η προσπάθειά του έχει φθάσει στο νήμα του τερματισμού, έχοντας λάβει την καθολική αποδοχή των ανθρώπων που αγαπούν τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό.
Εάν η παρουσίαση του λευκώματος των Καλλονιατών υπήρξε σημαντική στιγμή για το λεσβιακό πολιτισμό, το ίδιο σημαντική υπήρξε και η έμμεση επιβράβευση της προσφοράς και του ήθους του Χρήστου Τραγέλλη.
Δημήτρης Μπούμπας
Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας