«Αυτή την πρόταση φοβάται το ΠΑΣΟΚ»

01/07/2012 - 05:56
Το κόμμα από κλειστό κλαμπ, να γίνει ανοιχτό, ελεύθερο, σύγχρονο, υποστηρίζει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» με την ευκαιρία της επίσκεψής του σήμερα στη Μυτιλήνη.
Το κόμμα από κλειστό κλαμπ, να γίνει ανοιχτό, ελεύθερο, σύγχρονο, υποστηρίζει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» με την ευκαιρία της επίσκεψής του σήμερα στη Μυτιλήνη. Ο τέως υπουργός Παιδείας που εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα επικρατήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγεί γιατί συστρατεύθηκε μαζί της, δίνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της πρότασης, τονίζει ότι ζητούμενο για την όλη διαδικασία εκλογής προέδρου θα αποτελέσει η συμμετοχή και υπογραμμίζει ότι ένας απ’ τους λόγους για τους οποίους θα κυριαρχήσει στον εσωκομματικό στίβο η πρόταση για μεγάλη κι ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι και το γεγονός ότι αυτή την πολιτική πρόταση φοβάται το ΠΑΣΟΚ.


Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στη Ν.Δ., είναι κατά την άποψή σας επόμενο να αυξάνεται και η πόλωση μεταξύ των «στρατοπέδων», όπως βλέπουμε να συμβαίνει; Πώς μετά από αυτό θα μπορέσει να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος, βασική προτεραιότητα του κομματικού «αύριο», πώς θα διεξαχθεί πολιτική συζήτηση, όπως πολλές φορές προτρέψατε το κομματικό σας ακροατήριο να κάνει;
«Με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο και ως προς τις παρατηρήσεις σας για τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής αντιπαράθεσης και ως προς τον προβληματισμό σας για την επόμενη ημέρα της εκλογής. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως έκανα από την πρώτη ημέρα, συνεχίζω - ίσως μονότονα, ίσως και κουραστικά - να επιμένω στην ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου με πολιτικά χαρακτηριστικά. Αντί να έχουμε συστρατεύσεις πίσω από πολιτικές ιδέες και προτάσεις, έχουμε συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις γύρω από πρόσωπα, με επιστροφές στο παρελθόν και διαχωρισμούς σε -ικούς.
Επιμένουμε σε μια σύγκρουση με προσωπικό περιεχόμενο, η οποία, όπως είναι λογικό, προκαλεί ρήγματα και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συγκατοίκηση κάτω από την ίδια κομματική στέγη, την επόμενη ημέρα της εκλογής, όταν θα κληθούμε όλοι, με μέτωπο ενωμένο και αρραγές, να ασκήσουμε σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και θέτοντας τη Ν.Δ. ξανά σε τροχιά διακυβέρνησης. Δεν υιοθετώ ασφαλώς τα σενάρια περί διάσπασης, θεωρώ ότι την επόμενη ημέρα η Ν.Δ. θα είναι ενωμένη, ωστόσο εκτιμώ ότι όσο η αντιπαράθεση, φτάνοντας προς την κάλπη, διατηρεί χαρακτηριστικά προσωπικής σύγκρουσης, η Ν.Δ. απειλείται να καθίσει για πολύ καιρό στην αντιπολίτευση. Πρέπει να βάλουμε μυαλό και γρήγορα.»

Έχετε πολλές φορές εξηγήσει γιατί, παρά και τις πιέσεις που δεχθήκατε, δε συμμετέχετε ως υποψήφιος. Εξ αρχής βέβαια επιχειρήσατε, ομολογουμένως αρκετά έγκαιρα, να συμβάλετε στη διαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο διεξαγωγής του. Εν τέλει, εκτιμάτε ότι η παρέμβασή σας, η δημοσιοποίηση της στήριξής σας στην υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, θα είναι ειδικού βάρους για την έκβαση της αναμέτρησης;
«Από την αρχή έκρινα ότι μία ακόμη υποψηφιότητα θα είχε αξία από τη στιγμή που θα ανέπτυσσε μία σαφή δυναμική, εκπροσωπώντας κοινωνικές τάσεις οι οποίες δεν εκφράζονταν με κάποια από τις υφιστάμενες υποψηφιότητες. Από τη στιγμή που δεν αισθάνθηκα ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε, έκρινα ότι όφειλα να επιλέξω και επέλεξα με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι τα κριτήρια της επιλογής μου ουδέποτε υπήρξαν προσωπικά. Κατά την εκτίμησή μου, η πολιτική πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη ενισχύθηκε από μία γέφυρα και με τη νέα γενιά, η οποία, εμφανώς, δεν υπήρχε. Νομίζω ότι αυτό επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, ώστε αυτήν τη στιγμή να θεωρείται ότι η αναμέτρηση κρίνεται πολιτικά με δυο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι, στο τέλος, η πρόταση της Μεγάλης Νέας Δημοκρατίας, που είναι η Ισχυρή Νέα Δημοκρατία και η οποία εκφράζεται από την κυρία Μπακογιάννη, θα επικρατήσει. Και θα επικρατήσει για έναν ακόμη λόγο: γιατί είναι η πολιτική πρόταση που φοβάται το ΠΑΣΟΚ.»

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας; Τι θεωρείτε ικανό να πείσει τα μέλη της Ν.Δ. για να εμπιστευτούν και να ψηφίσουν, σήμερα για πρόεδρο, επιλέγοντας ουσιαστικά και για αυριανό πρωθυπουργό της χώρας;
«Κατά τη γνώμη μου, σήμερα υπάρχουν στη Ν.Δ. δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία, όπως εκφράστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο, είναι να ασχοληθούμε με τα του οίκου μας. Η άλλη, όπως εκφράζεται από την Ντόρα Μπακογιάννη, είναι, πέραν της ενασχόλησής μας με τα οίκου μας, να απευθυνθούμε και στην ευρύτερη κοινωνική μάζα, αγκαλιάζοντας πάλι και γρήγορα όλους εκείνους οι οποίοι μας είχαν προτιμήσει ήδη από το 2000, αλλά και συντριπτικά το 2004 και το 2007.
Πρέπει να συναντήσουμε ξανά περιβαλλοντικά κινήματα, εθελοντικά κινήματα, νέα ιδεολογικά ρεύματα, να δούμε τι κόμμα θέλουμε, να γίνει το κόμμα από κλειστό “κλαμπ”, ανοιχτό, ελεύθερο, σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης με άλλα δικαιώματα στα μέλη, άλλες υποχρεώσεις, να έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, να γίνουν οι τοπικές επιτροπές κυψέλες πολιτικής παραγωγής, να προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων πολιτικών προτάσεων που να ανταποκρίνονται στο “σήμερα” και, με αυτόν τον τρόπο, να εμπνεύσουμε τους πολίτες να επιστρέψουν και, κυρίως, τους νέους ανθρώπους. Γιατί χωρίς τους νέους ανθρώπους, η Νέα Δημοκρατία θα είναι ένα γερασμένο κόμμα. Εκεί βρίσκεται, στη δική μου σκέψη, η κυρίαρχη διαφορά.
Από εκεί και πέρα, ως προς τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και εν δυνάμει πρωθυπουργός, η ηθική είναι για μένα το αυτονόητο για κάθε πολιτικό. Τη διαφορά κάνει η αποτελεσματικότητα. Το ζητούμενο στους πολιτικούς είναι να λύνουν προβλήματα. Αυτό ζητώ από έναν πολιτικό.»

Τι προβλέπετε σε σχέση με τη συμμετοχή στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου;
«Αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για την 29η Νοεμβρίου. Και αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη θα στερείτο σοβαρότητος. Θέλω να ελπίζω, ευχή μου είναι, να προσέλθουν στην κάλπη όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι. Θεωρώ ότι η εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι διαδικασία που ξεφεύγει από το πλαίσιο του στενού εσωκομματικού ενδιαφέροντος και αφορά σε όλη την κοινωνία. Νομίζω ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετάσχει σε μια τέτοια ανοιχτή διαδικασία, κρίνοντας ιδέες, προτάσεις, πολιτικές και τελικά προκρίνοντας εκείνον ο οποίος στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα διεκδικήσει την προτίμησή του για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και κατά συνέπεια το μέλλον της κοινωνίας, το “αύριο” του τόπου. Από την αρχή, άλλωστε, επέμενα σε διαδικασίες απολύτως ανοιχτές, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
Προσβλέπω σε ευρεία συμμετοχή· ακόμη περισσότερο, προσβλέπω στην παρουσία νέων ανθρώπων, ούτως ώστε αυτή η διαδικασία να προσλάβει τα ευρύτερα δυνατά δημοκρατικά χαρακτηριστικά.»

Η περίοδος έως και την εκλογή νέου προέδρου θα συνεχίσει να αποτελεί περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις που λαμβάνει; Αρκούν οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. και οι σποραδικές καταγγελίες των υποψηφίων για την προεδρία για να ασκηθεί ουσιαστική αντιπολίτευση; Αλήθεια, πώς σχολιάζετε τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στη στελέχωση, και των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων, επιτελικών για την παραγωγή έργου και την ανάπτυξη, φορέων;
«Δε σας κρύβω ότι, από την πρώτη στιγμή, όταν μου ζητήθηκε η γνώμη για τη σύνθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σημείωσα ότι επικοινωνιακά είχε καταγραφεί ως επιτυχία. Είχα εκφράσει όμως ρητές επιφυλάξεις για την πολιτική αποτελεσματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι, ενάμιση μήνα από τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κάνει πολλά και σημαντικά λάθη ως κυβέρνηση, ως προς την άσκηση πολιτικής. Αυτό που επισημαίνετε είναι χαρακτηριστικό, διότι τα στελέχη στα οποία αναφέρεστε είναι ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά του κρατικού μηχανισμού, της χώρας. Είναι το διαχειριστικό σκέλος του συστήματος, που είναι εξίσου απαραίτητο με το πολιτικό. Πέραν όμως αυτού, δείτε και την εξέλιξη με το θέμα των λιμανιών.
Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει σήμερα κοινωνικά - και μάλιστα, νωρίς-νωρίς - τις προεκλογικές του εξαγγελίες, την ανεύθυνη πολιτική επιλογή που έκανε να χαϊδέψει τα αυτιά της κοινωνίας. Και μιλούμε για μία πολυτασική κοινωνία, που αναπτύσσει πολυποίκιλα ρεύματα και εκφράζει πολυεπίπεδες αντιλήψεις. Στο σύνολο αυτής ακριβώς της κοινωνίας οφείλουμε να απευθυνθούμε, διευρύνοντας την ιδεολογικοπολιτική μας στόχευση. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαίο για τη Νέα Δημοκρατία να βασίσει την εσωκομματική της συζήτηση πάνω σε αμιγώς πολιτική πλατφόρμα, ώστε να βρει άμεσα το βηματισμό, την περπατησιά της και να αποτελέσει εναλλακτική πολιτική δύναμη και επιλογή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.»

Ιδιαίτερα για την εκπαίδευση, πώς κρίνετε τις πρώτες αποφάσεις της διαδόχου σας στο υπουργείο Παιδείας;

«Ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι η πρώτη πολιτική πράξη της κ. Διαμαντοπούλου θα ήταν να ακυρώσει την πρόσθετη διδακτική στήριξη και μάλιστα με προφανή κομματικά κριτήρια. Μια πράξη την οποία πήρε αμέσως πίσω μετά τις αντιδράσεις των γονέων των μαθητών. Θυμίζω, επίσης, ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε επισήμως από τον κ. Μπαμπινιώτη το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, μια πρωτοβουλία που ανελήφθη επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τη δυνατότητα ανοιχτής συμμετοχής όλου του πολιτικού κόσμου και των φορέων και η οποία αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ελληνικής εκπαίδευσης. Επειδή, μαζί με σειρά άλλων εξαγγελιών που αφορούν στην Παιδεία, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και διά στόματος Γιώργου Παπανδρέου, αναμένω την υλοποίηση των δεσμεύσεων και την επιβεβαίωση, από πλευράς κυβέρνησης, ότι η Παιδεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και αγκυλώσεις.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey