Αναστολές σε συμβάσεις για επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί της Λέσβου, καθώς οι οφειλές αυξάνονται και τα φαρμακεία οδηγούνται σε απόγνωση. Σειρά έχει τώρα το Δημόσιο, για το οποίο εντός των ημερών ο Σύλλογος θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις του.
Αναστολές σε συμβάσεις για επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί της Λέσβου, καθώς οι οφειλές αυξάνονται και τα φαρμακεία οδηγούνται σε απόγνωση. Μετά την αναστολή της σύμβασης με τη ΔΕΗ από την 1η Νοεμβρίου, αλλά και με τα ταμεία της Εμπορικής Τράπεζας και των λιμενικών, σειρά έχει τώρα, και για άλλη μια φορά, το Δημόσιο, για το οποίο εντός των ημερών ο Σύλλογος θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις του. Κι αυτό γιατί από το Μάρτιο δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς.
«Όταν λόγω της οικονομικής κατάσταση που υπάρχει, έχει μειωθεί ο τζίρος των φαρμακείων σε ποσοστό που φθάνει και το 40% και την ίδια ώρα τα ταμεία δεν καλύπτουν τους οφειλές τους για μήνες, πολλά φαρμακεία έχουν φθάσει στο δανεισμό για να μπορέσουν να δουλέψουν και άλλα απειλούνται με κλείσιμο», τονίζει μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς.
Εν αναμονή ακόμη οι λιμενικοί
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια αναστολή σύμβασης είναι αυτή που έχουν εφαρμόσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τα φαρμακεία της Λέσβου στους εργαζομένους του Λιμενικού Σώματος. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εξοφλήθηκαν οι οφειλές που εκκρεμούσαν από το 2009, όμως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ακόμη άρει την απόφαση για αναστολή της σύμβασης, περιμένοντας έγγραφη δέσμευση ότι ο χρόνος πληρωμής δε θα ξεπερνά τους δυο μήνες. Την ίδια ώρα, οι λιμενικοί μετρούν 11 μήνες χωρίς επί πιστώσει φαρμακευτική κάλυψη. «Όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια προβληματική κατάσταση, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μας καλύπτουν έγκαιρα τις πληρωμές πριν ξεκινήσουμε συνεργασία μαζί τους ξανά. Στείλαμε μια επιστολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, την οποία κοινοποιήσαμε και στους συνδικαλιστικούς συλλόγους των λιμενικών, με την οποία τον καλούμε να δεσμευτεί γραπτώς ότι η πληρωμή μας δε θα καθυστερεί πάνω από δυο μήνες. Ένα μήνα λέει η σύμβασή μας, εμείς λέμε δύο. Αν δεν πάρουμε αυτή την απάντηση, δε θα ξεκινήσουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους λιμενικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.
Και άλλα ταμεία…
Οι φαρμακοποιοί έχουν ξεκινήσει αναστολή σύμβασης και με το ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς εκκρεμούν οφειλές από τις 16 Φεβρουαρίου, ενώ από 1ης Νοεμβρίου ξεκίνησε το ίδιο και με το ταμείο των ασφαλισμένων τής ΔΕΗ. Μέχρι τώρα, ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται, αφού με την απόδειξη που παίρνουν από το φαρμακείο τους επιστρέφεται η διαφορά των χρημάτων από το Γραφείο Υγείας τής ΔΕΗ στην οδό Καβέτσου. Αυτό, βέβαια, θα καλύπτει το πρόβλημα όσο το Γραφείο Υγείας διαθέτει χρήματα για να πληρώνει τα φάρμακα των ασφαλισμένων.
Σε νέα απόφαση αναστολής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προσανατολίζονται, όμως, οι φαρμακοποιοί και για το Δημόσιο. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουμε για να πάρουμε απόφαση, γιατί και πάλι εκκρεμούν οφειλές από τον περασμένο Μάρτιο. Ήδη σε γειτονικά νησιά όπως η Χίος έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στο Δημόσιο, καθώς και σε άλλα ταμεία, όπως τη ΔΕΗ, την Εμπορική Τράπεζα, τον ΟΤΕ. Το ίδιο γίνεται και σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Δεν μπορούν να επιβιώσουν τα φαρμακεία με αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική υγείας στις πλάτες των φαρμακοποιών. Πόσο μπορεί ν’ αντέξει ο φαρμακοποιός, όταν τα ταμεία έχουν σταματήσει ουσιαστικά να πληρώνουν τις οφειλές τους;», υποστηρίζει ο κ. Βαλτάς.
Μετ’ εμποδίων η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Σημαντική ήταν η ανταπόκριση γιατρών, αλλά και του συνόλου των φαρμακοποιών της Λέσβου, στην εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την 1η Νοεμβρίου στη Λέσβο, ενώ τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, καθώς εμφανίζεται να υπάρχει μείωση του αριθμού των συνταγών.
Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, όμως, τα στοιχεία του προγράμματος δεν αντικατοπτρίζουν την πλήρη εικόνα, αφού στο σύστημα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί αγροτικοί γιατροί, γιατροί των κέντρων υγείας και γιατροί ΕΣΥ, που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος υπηρεσιών υγείας στο νησί. Και αυτό γιατί είναι ακόμη δύσκολη η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς.
Πέρα απ’ αυτό, πάντως, το πρόγραμμα συναντά και άλλα «εμπόδια» στην εφαρμογή του. Λόγω της υπερφόρτωσης στοιχείων απ’ όλη την Ελλάδα, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα με το οποίο συνδέονται φαρμακοποιοί και γιατροί παρουσιάζει συχνά προβλήματα. Λόγω του μεγάλου όγκου συνταγών που δέχεται καθημερινά απ’ όλη την Ελλάδα, συχνά το πρόγραμμα μπλοκάρει, καθώς δείχνει να μην «αντέχει» την υπέρογκη καταχώρηση στοιχείων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, εκφράζει φόβους για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν όταν ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα άλλα ταμεία, όπως το ΙΚΑ.
«Αν αυτό συμβαίνει μόνο με τις συνταγές των ασφαλισμένων τού ΟΑΕΕ, τι θα γίνει όταν μπουν στο πρόγραμμα το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ;», λέει στο «Ε» ο κ. Βαλτάς. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι προκύπτει πλέον ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος μηχανοργάνωσης του προγράμματος, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό.