Σε κόντρα μεταξύ του τέως υφυπουργού Υγείας, βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξελιχθεί το θέμα της απώλειας έξι εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.
Σε κόντρα μεταξύ του τέως υφυπουργού Υγείας, βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξελιχθεί το θέμα της απώλειας έξι εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Ποσό που είχε σχεδιασθεί ή θα μπορούσε να διατεθεί σε επείγουσες δράσεις στέγασης, σίτισης, νομικής συνδρομής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διερμηνείας για τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Μέσω των χρηματοδοτήσεων αυτών καλύπτονταν δράσεις και στη Μυτιλήνη, όπως και σε άλλα νησιά, οι οποίες τώρα, με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Σαλμάς, έχουν πλέον χαθεί.
Ο βουλευτής, εκπρόσωπος της Ν.Δ. σε θέματα Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ασκεί με ανακοίνωσή του κριτική στο υπουργείο για την απώλεια των πόρων αυτών και κάνει λόγο για «ομολογία της υφυπουργού Υγείας, κ. Φώφης Γεννηματά, σε σχετική απάντηση σε ερώτησή του για το θέμα».
Από την άλλη μεριά, όμως, το υπουργείο εξαπολύει δριμεία κριτική στον τέως υφυπουργό, τονίζοντας ότι είναι οξύμωρο να κατηγορεί για απώλεια κονδυλίων αυτός που σχεδίασε ένα ανεπαρκές και ανεφάρμοστο πρόγραμμα «επειγόντων μέτρων».
Έληξε η προθεσμία
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο βουλευτής κ. Σαλμάς, η προθεσμία υλοποίησης των δράσεων ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η 15η Απριλίου 2010.
«Η κ. Υφυπουργός ομολογεί στην απάντησή της ότι δεν μπόρεσε να εγγράψει έγκαιρα τις πιστώσεις στο 2009, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υλοποίηση των σχετικών δράσεων εντός διαστήματος έξι μηνών.
Υπενθυμίζουμε στην ηγεσία του υπουργείου ότι και τα Επείγοντα Μέτρα του 2008 καθυστέρησαν, αλλά τα υλοποιήσαμε εντός του 2009, ενώ ένα υπόλοιπο ποσό ύψους 300.000 ευρώ εξασφαλίστηκε να δοθεί στα Επείγοντα Μέτρα του 2009», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι εγκαταλείφθηκαν πλήρως τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομικής συνδρομής και διερμηνείας στα σημεία εισόδου των μεταναστών (Σάμος, Λέσβος, Λέρος, Θράκη), που χρηματοδοτήθηκαν από τα προηγούμενα Επείγοντα Μέτρα, και τώρα θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Καταλήγοντας σημειώνει ότι πέρα από τα παραπάνω δεν έχει ολοκληρωθεί, μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση των αιτήσεων για τη συμπληρωματική προκήρυξη του Ετήσιου Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2008. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έληξε στις 31/07/2010, γεγονός που σημαίνει απώλεια ενός εκατομμυρίου ευρώ επιπλέον.
«… επιδοτήσεις ξενοδοχείων»
Σκληρή, όμως, είναι η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Υγείας για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Ν.Δ., όπου τονίζει ότι ο κ. Σαλμάς μιλά ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. για θέματα Τγείας, «ξεχνά» όμως τι έκανε ως τέως υφυπουργός Υγείας. Και συνεχίζει: «Αναβαπτιζόμενος στην “κομματική κολυμπήθρα”, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το μερίδιο ευθύνης για την κατάντια που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφτασε τη χώρα, δεν ξεπλένεται τόσο εύκολα.»
Παραπέμπει δε σε δήλωση της υφυπουργού Υγείας, κ. Γεννηματά, τέλη Μαρτίου για το ίδιο θέμα, όταν και πάλι είχε κάνει παρόμοιες καταγγελίες ο κ. Σαλμάς, όπου θέτει μια σειρά ερωτημάτων και καλεί τον τέως υφυπουργό να δώσει απαντήσεις.
«Το κόμμα της Ν.Δ. είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση του συστήματος ασύλου στη χώρα μας. Οι ρυθμίσεις του Π.Δ. 81/2009 ανάγκασαν ακόμα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να αποχωρήσει από τις διαδικασίες καταγγέλλοντάς τες. […] Είναι οξύμωρο να κατηγορεί για απώλεια κονδυλίων αυτός που σχεδίασε ένα ανεπαρκές και ανεφάρμοστο πρόγραμμα “επειγόντων μέτρων”. Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Σαλμάς σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα του 2009 που ο ίδιος υπέβαλε;
- Γιατί η περίοδος του σχεδίου αφορά το διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Απριλίου, όταν είναι γνωστό ότι αυτό το διάστημα η ροή των αιτούντων άσυλο είναι μειωμένη;
- Γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τις σχετικές πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;
- Ποια η σκοπιμότητα της «επιδότησης» ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα με 800.000 ευρώ για έξι μήνες;
- Γιατί οι ιατρικές εξετάσεις για 1.000 άτομα (ακτινογραφία, mantoux) κοστολογήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος για τις ίδιες εξετάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ανέρχεται σε 10 ευρώ κατ’ άτομο;»
Και καταλήγει το υπουργείο: «Είναι σαφές, επομένως, ότι το πρόγραμμα που σχεδίασε ο κ. Σαλμάς - για το οποίο δεν εξασφάλισε τους πόρους - κατέστη εξ αρχής ανεφάρμοστο. Εκτός και αν κάποιοι ενδιαφέρονταν μόνο να προχωρήσουν τα δυο τελευταία ζητήματα που έθεσε η υφυπουργός. Η πολιτική για τη φιλοξενία των προσφύγων δεν μπορεί να εξαντλείται σε “επιδοτήσεις” ξενοδόχων.»