Χωρίς… δώρο τα παιδιά της «Ηλιαχτίδας»

01/07/2012 - 05:56
Με άδειο ταμείο, βρίσκει το 2010 την «Ηλιαχτίδα», καθώς το Υπουργείο Εργασίας δεν πλήρωσε το ποσό που αυτή δικαιούται μέσω προγράμματος.
Με άδειο ταμείο, βρίσκει το 2010 την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ηλιαχτίδα». Το χριστουγεννιάτικο παζάρι που είχε διοργανώσει από τις 14 έως της 18 Δεκεμβρίου, δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, ενώ το σημαντικότερο πλήγμα δέχτηκε το ίδρυμα από το Υπουργείο Εργασίας, που δεν στάθηκε συνεπές στην αποπληρωμή του ποσού που η «Ηλιαχτίδα» δικαιούται μέσω προγράμματος στο οποίο είχε ενταχθεί το 2009.

Δύσκολες, από οικονομική άποψη, φαίνεται πως είναι οι μέρες που έρχονται για την «Ηλιαχτίδα», αφού στο χριστουγεννιάτικο παζάρι που είχε διοργανώσει λίγο πριν τις γιορτές, δεν πουλήθηκαν όλες οι κάρτες και τα δώρα που είχαν κατασκευαστεί από τα μέλη της -όλα άτομα από ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι αθίγγανοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ανύπαντρες μητέρες- παρά το ότι αποτελούσαν πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά.
«Το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας, δούλεψε μέτρια φέτος», εξηγεί η υπεύθυνη της «Ηλιαχτίδας», Άννα Τσίκνα. «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος ήθελε να ανταποκριθεί αλλά ο καιρός δεν ήταν συνεργάσιμος, αφού εκείνες τις μέρες είχε καταρρακτώδεις βροχές τα απογεύματα ενώ κατά τη γνώμη μου, τον κόσμο επηρέασε πολύ και η οικονομική κρίση, που τους έκανε να μην κάνουν τόσα δώρα. Εξάλλου, η κρίση πλήττει περισσότερο δομές, όπως η δική μας, έτσι έπληξε κι εμάς».

Δεν πλήρωσε το Υπουργείο
Ωστόσο, το σημαντικότερο πλήγμα όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση, η «Ηλιαχτίδα» το δέχτηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η κ. Τσίκνα ως εκπρόσωπός της, πήγε στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ, που η εταιρία ήταν να πληρωθεί μέσω προγράμματος στο οποίο είχε ενταχθεί.
«Ταξίδεψα στην Αθήνα μετά από πρόσκληση και υπόσχεση του Υπουργείου Εργασίας ότι θα μας εξοφλούσε το ποσό. Παρόλο που πλήρωσα τα εισιτήρια μου, τελικά μείναμε απλήρωτοι τόσο εμείς, όσο και οι άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις από την επαρχία, που παραβρέθηκαν εκεί για τον ίδιο λόγο. Τη στιγμή που ήμουν στο ταμείο, η Τράπεζα της Ελλάδας αρνήθηκε να μου δώσει τα χρήματα, γιατί αυτά δεν είχαν πιστωθεί από το Υπουργείο. Έτσι, μένουμε αυτή τη στιγμή με άδειο ταμείο».
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το ποσό που η «Ηλιαχτίδα» δικαιούται και δεν έχει πάρει ακόμη, αλλά και 25.000 ευρώ επιπλέον, χρήματα που σχετίζονται με άλλο πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί για το προηγούμενο έτος, που έχει επίσης λήξει και είναι στη φάση της αποπληρωμής.
Η υπεύθυνη του ιδρύματος, μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία της για το εάν θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα ποσά και μέσα στο επόμενο έτος. «Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να ελπίζουμε στον καινούριο χρόνο, φοβόμαστε ότι το ποσό αυτό θα χαθεί».
«Αισθάνομαι πολύ απογοητευμένη. Απασχολήσαμε επτά άτομα ευάλωτου πληθυσμού -άτομα με ειδικές ανάγκες, άνεργες γυναίκες, κλπ.- και δεν πήραμε χρήματα όχι λόγω δικής μας κωλυσιεργίας, αλλά του κράτους. Μόνο για ΙΚΑ και μισθούς, έχουμε πληρώσει συνολικά 52.000 ευρώ τη χρονιά που μας πέρασε. Μπορεί να είναι ποσό μεγαλύτερο από αυτό που περιμένουμε από τα προγράμματα, ωστόσο τα χρήματα εκείνα θα ήταν ένα βοήθημα, αφού αυτή τη στιγμή όλες οι δαπάνες -μέσα στις οποίες είναι και το δεκατιανό που προσφέρουμε, η αγορά υλικών, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί, κλπ.- γίνονται με δικά μας έξοδα. Μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, προσπαθούμε να καλύψουμε τα έξοδα, πόσο μάλλον όσο δεν ανοίγουν καινούρια προγράμματα, κάτι που ισχύει αυτή τη στιγμή».



«Βασιζόμαστε στους συμπολίτες μας»
Το παζάρι της «Ηλιαχτίδας» θα παραμείνει ανοιχτό κατά τις εργάσιμες μέρες και μετά τις γιορτές, αφού πέρα από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες, από αυτό μπορεί κανείς να προμηθευτεί και προσκλητήρια για γάμους και βαφτίσια, όλα πρωτότυπα και μοναδικά, φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και επιθυμίες του κάθε πελάτη.
«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θέλει να βοηθήσει και απ’ ότι βλέπουμε, θα βοηθήσει από το υστέρημά του», συμπληρώνει η κ. Τσίκνα. «Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ας περνάει ο κόσμος από εδώ, να δει τι φτιάχνουμε και να παίρνει δώρα για όλο το χρόνο. Εξάλλου, την “Ηλιαχτίδα” πρέπει να τη θυμόμαστε όλο το χρόνο και όχι μόνο ως φιλανθρωπία των γιορτών, αφού οι άνθρωποι αυτοί ζουν μεταξύ μας».

Δημιουργώντας από ανακυκλωμένο χαρτί
Η σημαντικότερη ιδιαιτερότητα της «Ηλιαχτίδας», είναι ότι έχει «παντρέψει» το περιβάλλον με την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να απασχοληθούν τα άτομα που αποτελούν τα μέλη της, μέσω του εργαστηρίου ανακύκλωσης που λειτουργεί στο χώρο της από το 1999 που ιδρύθηκε.
Στο εργαστήριο αυτό, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 15 άτομα. Τα ιδρυτικά μέλη της «Ηλιαχτίδας», μετά από δική τους επιμόρφωση, τους έχουν υποδείξει τη διαδικασία ανακύκλωσης χαρτιού, η οποία είναι πολύ απλή:
Το χαρτί συγκεντρώνεται στη δομή της «Ηλιαχτίδας» τόσο από ευαισθητοποιημένους πολίτες, όσο και μέσω του «Υδάλιου Δάμου», που η «Ηλιαχτίδα» έχει δημιουργήσει με το Δήμο Μυτιλήνης και το φυσιολατρικό όμιλο «Υδάτινο». Στη συνέχεια περνάει από τον καταστροφέα και βγαίνει σε λωρίδες, οι οποίες αφήνονται στο νερό αποβραδίς, για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν. Την επόμενη μέρα, οι λωρίδες μπαίνουν στο μπλέντερ μαζί με κόλλα και φυσικό άσπρο χρώμα και γίνονται πολτός. Με μια σίτα σε σχήμα Α4, ο πολτός στραγγίζεται σε ένα κομμάτι αντίστοιχου μεγέθους πανιού, ενώ πιέζεται όλη τη νύχτα για να στραγγίξει από το νερό.
Στη συνέχεια ο πολτός απλώνεται για να στεγνώσει και αφού αποκολληθεί από το πανί και πλυθεί το δεύτερο για να φύγουν τα υπολείμματα, το χαρτί σιδερώνεται.
Ακολουθεί η τελική διαδικασία, που αφορά δύο σκέλη: το ένα είναι η κατασκευή καρτών, προσκλητηρίων, ημερολογίων, κλπ., ενώ το δεύτερο η κατασκευή μορφών παπιέ μασιέ με τον πολτό, που μέσα από φόρμες ή με το χέρι, παίρνει το ανάλογο σχήμα. Στο τέλος, γίνεται η εικαστική παρέμβαση, όπου οι κατασκευές ζωγραφίζονται.
«Τα παιδιά κάνουν κάτι πολύ πρωτοποριακό, κάνουν ανακύκλωση με τον τρόπο και τις δυνάμεις που μπορούν. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα υλικό που θα ρύπαινε την πόλη. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε και ανάλογη ανταπόκριση από το Δήμο, τη Νομαρχία και τους πολίτες, συμπληρώνει η υπεύθυνη της «Ηλιαχτίδας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey