Λιγότερη ενέργεια θα δαπανούν σχολικά συγκροτήματα, αλλά και πλατείες, μετά την ολοκλήρωση των έργων που θα υλοποιηθούν απ’ το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η πρόταση που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε υποβληθεί απ’ τον πρώην Δήμο Μυτιλήνης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε σ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο μόνο την πρόταση του πρώην Δήμου Μυτιλήνης
Λιγότερη ενέργεια θα δαπανούν σχολικά συγκροτήματα, αλλά και πλατείες, μετά την ολοκλήρωση των έργων που θα υλοποιηθούν απ’ το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Η πρόταση που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες απ’ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε υποβληθεί απ’ τον πρώην Δήμο Μυτιλήνης και είναι η μοναδική που πήρε το «πράσινο φως» να χρηματοδοτηθεί σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. Με την ολοκλήρωση των έργων, θα μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας, αλλά και θα δοθεί το καλύτερο μάθημα στους μαθητές για το πώς θα προστατεύσουν το περιβάλλον απ’ την κατασπατάληση των ενεργειακών πόρων.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους ΟΤΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ», εκδόθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος η Υπουργική Απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης. Μία απ’ τις 106 προτάσεις που εντάσσονται σε όλη τη χώρα είναι αυτή του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 697.000 ευρώ.
Μυτιλήνη και Πάμφιλα
Σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβληθεί, η δράση θα αφορά σε δημοτικούς χώρους και κτήρια, στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις που θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης και στην Πλατεία Σαπφούς θα γίνουν παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων, που θα περιορίσουν τη δαπάνη για τον ηλεκτροφωτισμό τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορά στα σχολικά συγκροτήματα των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης και τα τρία Σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) των Παμφίλων, όπως και τον 1ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης, κτήρια στα οποία θα γίνουν εσωτερικές μονώσεις σε οροφές και τοίχους, αντικατάσταση καυστήρων και λεβητοστασίων και σειρά άλλων εργασιών που θα τα «θωρακίσουν» ενεργειακά.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απ’ το Δήμο Λέσβου, που προς το παρόν - όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης - εξετάζει τον τρόπο εξεύρεσης της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, που ανέρχεται στο 25% και θα γίνει είτε μέσω ΣΑΤΑ είτε με δανεισμό 210.000 ευρώ απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια.