Κατά τη δεκαετία τού ’60 και του ’70, στην εποχή της ακμής του σινεμά (Χούλια κ.λπ.), στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια γυρίστηκαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δημοφιλείς σ’ όλη τη χώρα, ορισμένες απ’ τις οποίες παίζονται ακόμη.
Έντονος ανταγωνισμός στα υπεραστικά λεωφορεία στο Αϊβαλί
Επί 33 χρόνια τώρα, η εταιρεία υπεραστικών λεωφορείων SEBAT είχε το μονοπώλιο στο Αϊβαλί, διατηρώντας το πρακτορείο της στην πλατεία Κεμάλ. Βεβαίως κι άλλες εταιρείες υπεραστικών λεωφορείων, όπως π.χ. η KOTS, η TRUVA και άλλες, εξυπηρετούσαν το Αϊβαλί, αλλά τα οχήματά τους δεν έμπαιναν μέσα στην πόλη. Πρόσφατα, όμως, εγκαταστάθηκε η ANADOLU TURISM με τα τελειότερα λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Τουρκία και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός. Τα λεωφορεία αυτά διαθέτουν για κάθε επιβάτη ατομική οθόνη τηλεόρασης LCD (για παρακολούθηση TV ή φιλμ), mini laptop, πρίζα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 220V, σερβίρουν τούρκικο καφέ και άλλα. Παρ’ όλες τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρουν, κατέβασαν κατά μία λίρα την τιμή του εισιτήριου από το Αϊβαλί στη Σμύρνη κι από τις 18 (περίπου εννέα ευρώ), πήγε στις 17 (περίπου 8,5 ευρώ) λίρες. Μη αντέχοντας η SEBAT τον ανταγωνισμό, κατέβασε την τιμή του εισιτηρίου στις 10 λίρες και όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν σύντομα ακόμη πιο μειωμένες τιμές.
Ταινίες και σήριαλ στο Αϊβαλί
Κατά τη δεκαετία τού ’60 και του ’70, στην εποχή της ακμής του σινεμά (Χούλια κ.λπ.), στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια γυρίστηκαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δημοφιλείς σ’ όλη τη χώρα, ορισμένες απ’ τις οποίες παίζονται ακόμη. Ως τότε οι γειτονικές μας πόλεις ήταν απείραχτες οικιστικά και λειτουργούσαν ως ανοιχτά στούντιο για τους παραγωγούς. Αργότερα ήλθε η μονοκρατορία της τηλεόρασης και το Αϊβαλί ξεχάστηκε. Τα τελευταία χρόνια μόνο, ο Λιβανελί γύρισε μια ιστορική ταινία, το «Αντίο», όπου μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ένα παλιό ελληνικό σπίτι στα Μοσχονήσια σα να ήταν το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Ένα άλλο, επίσης δημοφιλές σήριαλ της τουρκικής τηλεόρασης, το «Κιρίκ κανατλάρ» (Σπασμένα Φτερά), που αφορούσε σε ιστορία αγάπης στις αρχές του 20ού αιώνα, γυρίστηκε εκεί.
Τούτες τις μέρες γυρίζεται στο Αϊβαλί ένα τηλεοπτικό σήριαλ με τίτλο «Προσφυγικό παραμύθι» και οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι, γιατί εκτός απ’ την προβολή του τόπου τους και τη σχετική οικονομική κίνηση που φέρνουν τα συνεργεία, έχουν και το διάφορό τους, αφού οι ανάγκες σε κομπάρσους είναι πολλές και σε καθημερινή ζήτηση.
Για τους Αλλιανούς
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας, κ. Βεϊσέλ Έρογλου, φέρεται να δήλωσε προχθές στην Πέργαμο, σε διαμαρτυρόμενους ακτιβιστές για το φράγμα στους Αλλιανούς, που θα καλύψει τις ελληνιστικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, τα εξής: «Ε… και τι πειράζει αν οι αρχαιότητες που έμειναν θαμμένες 2.500 χρόνια, μείνουν κι άλλα 50 χρόνια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες της περιοχής!» Ας το έχει υπόψη του ο Πλάτσιντο Ντομίγκο (της EUROPA NOSTRA), που μάταια νομίζω περιμένει την απάντηση του Ερντογάν.
«Simit Sarayι», δηλαδή τούρκικα σιμίτια… στην Ομόνοια
Μετά τη δραστηριοποίηση της Ziraat Bank με το άνοιγμα υποκαταστήματός της σε Ρόδο και Κομοτηνή, μια επίσης τουρκική εταιρεία, η Simit Sarayι (το παλάτι του κουλουριού θα μεταφραζόταν στα ελληνικά) ανοίγει δουλειές στηn Ελλάδα. Έτσι, σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει στην Ομόνοια το πρώτο κατάστημά της. Ο Χαλούκ Οκουτούρ, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας «Simit Sarayι», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των «McDonald’s», εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι μια καλή αρχή για το άνοιγμα 100 καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη, τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζάκι κοντά στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης και σήμερα καταγράφει πωλήσεις 100.000 προϊόντων. Μέσα σε λίγο χρόνο εξαγόρασε τις αλυσίδες «Pizza Max» και «Miss Crispy», αύξησε από 44 σε 100 τα υποκαταστήματά της στη Τουρκία και απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους.