Μεγάλη καταστροφή στο εισόδημα των αλιέων της Λήμνου από την «εισβολή» φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες του βορείου Αιγαίου. Για πρώτη φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε από τα μέσα Ιανουαρίου στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο και μέχρι σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αλιεία.
Μεγάλη καταστροφή στο εισόδημα των αλιέων της Λήμνου από την «εισβολή» φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες του βορείου Αιγαίου. Για πρώτη φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε από τα μέσα Ιανουαρίου στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο και μέχρι σήμερα, αν και το φαινόμενο φαίνεται να έχει κάπως υποχωρήσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αλιεία.
Εκατοντάδες αλιείς είδαν φέτος το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς δεν μπορούσαν να βγουν για ψάρεμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Αλιέων της Βόρειας Λήμνου «Άγιος Στέφανος», Σταύρου Σταθάκη, ο οποίος μιλώντας στο «Ε» είπε: «Τέσσερις μήνες δεν μπορούμε να δουλέψουμε και ζητάμε να αποζημιωθούμε για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μας κάνει ζημιά και στα εργαλεία και στα δίχτυα. Μπορεί κάποιες μέρες να υποχωρεί, αλλά εμφανίζεται και πάλι ξανά. Φέτος το κακό έχει παραγίνει. Άλλες χρονιές ήταν μόνο ένας μήνας, αλλά φέτος δεν μπορούμε να δουλέψουμε καθόλου. 40 χρόνια κάνω αυτήν τη δουλειά, αλλά για πρώτη χρονιά φέτος έχει πάρει τέτοια έκταση και έγινε τόσο μεγάλη ζημιά.»
Από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας που μελετά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο, υποστηρίζεται πως «πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της δημιουργίας αιωρούμενων οργανικών συσσωματωμάτων, που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αλιείς των ακτών του βορείου Αιγαίου, γιατί προσκολλάται στα αλιευτικά εργαλεία δυσκολεύοντας τη χρήση τους».
Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο βόρειο Αιγαίο μίλησε στο «Ε» ο Λημνιός στην καταγωγή ερευνητής βιολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ Σωτήρης Ορφανίδης. «Το φαινόμενο», είπε, «φαίνεται να είναι σε υποχώρηση. Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές σε όλους τους κλάδους της αλιείας, από τη Λήμνο μέχρι τις Σποράδες και από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Στρυμόνα και το Θερμαϊκό Κόλπο. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του γιατί φέτος ήταν πολύ έντονο.»
Ερώτηση στη Βουλή
Για τα προβλήματα των αλιέων της Λήμνου από υπερβολική συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με την οποία ζητά να υπάρξει αποζημίωση των αλιέων για την απώλεια που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους. Ο κ. Γαληνός, μεταφέροντας αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μούδρου Λήμνου, αναφέρει ότι τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση πλαγκτόν, η οποία εμποδίζει σχεδόν όλες τις εργασίες ψαρέματος. Παράλληλα, ορισμένοι ψαράδες παραπονούνται για προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία τους εξ αιτίας του πλαγκτόν που συσσωρεύεται τα δίχτυα τους.
Ο κ. Γαληνός προτείνει να υπάρξει αποζημίωση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013 (ΕΠΑΛ), όπου συγκεκριμένα το μέτρο 1.2 «Προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων» προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης αντιστάθμισης-αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών σε περίπτωση προσωρινής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας από έκτακτα συμβάντα.