Επικοινωνιακό εμπάργκο σε τηλέφωνα, διαδίκτυο και δίκτυο υπολογιστών υφίσταται από χθες τμήμα 20 υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, και πιο συγκεκριμένα οι 13 υπάλληλοι της τέως Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Λέσβου και οι επτά μηχανικοί τέως δήμων.
Χωρίς επικοινωνίες και διαδίκτυο από χθες το πρωί οι 20 δημοτικοί υπάλληλοι που… «φιλοξενούνται» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Επικοινωνιακό εμπάργκο σε τηλέφωνα, διαδίκτυο και δίκτυο υπολογιστών υφίσταται από χθες τμήμα 20 υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, και πιο συγκεκριμένα οι 13 υπάλληλοι της τέως Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Λέσβου και οι επτά μηχανικοί τέως δήμων, που όλοι μαζί στεγάζονται στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτηρίου της τέως Περιφέρειας και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ). Ελλείψει χώρου, οι υπάλληλοι αυτοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, απ’ την αρχή του «Καλλικράτη» δεν πήγαν στο Δημαρχείο. Κι όσο δε λαμβάνεται απόφαση απ’ το Δήμο Λέσβου για το πού θα στεγαστούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τόσο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που δυσχεραίνουν έως και εμποδίζουν τη δουλειά τους.
Ήδη απ’ τις αρχές του καλοκαιριού το «Ε» είχε αναφερθεί στην «οδύσσεια» του Τμήματος που η ΑΔΑ πίεζε να αδειάσει τα 120 τετραγωνικά. Ο Δήμος Λέσβου δε βρήκε χώρο να το στεγάσει, αφού δεν τελεσφόρησε ο διαγωνισμός που έκανε για την ενοικίαση κατάλληλου σε μέγεθος ακινήτου για όλη την Τεχνική Υπηρεσία. Μάλιστα, κάποια στιγμή υπήρξε και τελεσίγραφο της ΑΔΑ προς το Δήμο Λέσβου προκειμένου άμεσα να απομακρύνει τους υπαλλήλους του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε η έξωση της υπηρεσίας. Στόχος τής ΑΔΑ είναι με την απελευθέρωση του τρίτου ορόφου, να ξενοικιάσει άλλους χώρους κι έτσι να περιορίσει το λειτουργικό της κόστος. Στον ίδιο όροφο, η ΑΔΑ θα στεγάσει και μέρος του αρχείου της (Κληροδοτήματα, Υγειονομικές Επιτροπές, «Θησέας» κ.λπ.), που θέλει οπωσδήποτε να συγκεντρώσει σε ασφαλές χώρο.
Σα νομάδες…
Χθες το πρωί, η πρώτη μηχανικός που κάθισε στο γραφείο της για να δουλέψει, διαπίστωσε ότι δεν είχε internet, τηλέφωνο, ούτε καν εκτυπωτή, διότι ο υπολογιστής της βρισκόταν εκτός τοπικού δικτύου. Ανάλογες διαπιστώσεις έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί της, μέχρι που κατάλαβαν - επειδή στους υπόλοιπους ορόφους τα πάντα λειτουργούσαν «ρολόι» - πως εσκεμμένα οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν τεθεί σε επικοινωνιακό αποκλεισμό.
«Η ενημέρωση που είχαμε απ’ το δήμαρχο, ήταν πως σε συνεννόηση που είχε με το γενικό γραμματέα τής ΑΔΑ υπήρξε μια πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους για να απομακρυνθεί η υπηρεσία. Θα περιμέναμε δε, με τους μέχρι πρότινος συναδέλφους να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και να μη μας φερθούν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο», μας είπε μηχανικός, η οποία προσέθεσε: «Πραγματικά είμαστε σε τραγική κατάσταση. Εμείς, νέοι επιστήμονες που περάσαμε με ΑΣΕΠ στο Δημόσιο και στους δήμους, μέσα σε λίγους μήνες βιώσαμε την υποχρεωτική μετάταξη, είμαστε σα νομάδες, μας προειδοποίησαν ότι θα κόψουν το ρεύμα και το νερό σε δεύτερη φάση, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να κληθούμε να εργαστούμε σε πολύ μεγάλη απόσταση μακριά απ’ τα σπίτια μας αν προχωρήσουν τα σχέδια για στέγασή μας σε κάποιο απ’ τα παλιά δημαρχεία του νησιού.»
Χωρίς επαφή
Έξι επιστολές απ’ την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν γίνει απ’ την ΑΔΑ προς το Δήμο Λέσβου, όπως μας είπε ο διευθυντής Διοικητικού Οικονομικού Βορείου Αιγαίου τής ΑΔΑ, Βαγγέλης Καλαϊτζής - που ανέλαβε προσωπικά και την ευθύνη για τον αποκλεισμό -, δίχως όπως είπε να υπάρξει απάντηση. Ενώ όμως, όπως είπε ο κ. Καλαϊτζής, «υπήρξε απ’ την πλευρά μας αμέριστη κατανόηση, ενώ έγινε πρόσφατα και συνάντηση για το θέμα με τους Δημήτρη Βουνάτσο, Γιάννη Βατό και Γιάννη Τσακίρη, οι παλιοί συνάδελφοι, θεωρώ και με την υποστήριξη του νέου προϊσταμένου τους, του κ. Βασιλέλλη, δε θέλησαν να συνεργαστούν».
Ο ίδιος αναφέρει ότι ζήτησε, μετά τη συνταξιοδότηση ενός υπαλλήλου, να απελευθερώσουν χώρο περίπου 40 τετραγωνικών, εκεί που ήταν το γραφείο του. Κι ενώ εύκολα, με τη μετακίνηση μόνο ενός διπλανού γραφείου στο οποίο δεν υπάρχει υπολογιστής, θα άδειαζε ο χώρος, ο κ. Καλαϊτζής λέει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση. Συμπλήρωσε πως μόλις του ζητηθεί να υπάρξει συμφωνία, θα αποκαταστήσει σε λίγα δευτερόλεπτα τα δίκτυα, ενώ εξέφρασε το παράπονό του γιατί «δεν πήγε ούτε ένας να του μιλήσει να προσπαθήσει να βρούνε».
Οι «διωγμένοι» μηχανικοί χθες βρήκαν «καταφύγιο» στο Δήμο, όπου και ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια, σε συνεργασία Τεχνικής Υπηρεσίας και δημοτικής αρχής, να βρεθεί λύση όσο το δυνατόν συντομότερα.