Πιο κοντά το όνειρο!

01/07/2012 - 05:56
Μια νέα σελίδα με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές άνοιξε για τον Άι-Στράτη, το πρώτο ελληνικό νησί που θα λειτουργήσει πιλοτικά ως «πράσινο». Θα στηρίζει δηλαδή την ενεργειακή του κάλυψη και θα είναι αυτάρκες σε ποσοστό 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, το νερό. Η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου υιοθετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, που χθες εξήγγειλε τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Πράσινο νησί Άι-Στράτης» με 10 εκατομμύρια ευρώ.
Μια νέα σελίδα με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές άνοιξε από χθες το μεσημέρι για τον Άι-Στράτη, το πρώτο ελληνικό νησί που θα λειτουργήσει πιλοτικά ως «πράσινο». Θα στηρίζει δηλαδή την ενεργειακή του κάλυψη και θα είναι αυτάρκες σε ποσοστό 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ο άνεμος, ο ήλιος, το νερό. Η πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου υιοθετήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, που χθες εξήγγειλε τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας «Πράσινο νησί Άι-Στράτης» με 10 εκατομμύρια ευρώ. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή θα προβάλει τουριστικά το νησί σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μοντέλο για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ.

«Εάν χρειαστεί θα γίνει και ειδική νομοθετική ρύθμιση, ο Άι-Στράτης το 2010 θα είναι το πρώτο “πράσινο νησί” της χώρας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «πράσινο νησί», ανακοινώνοντας παρουσία του νομάρχη Παύλου Βογιατζή και του προέδρου της Κοινότητας Άι-Στράτη, Χαράλαμπου Μακρή, ότι το μικρονήσι του νομού Λέσβου είναι αυτό που επιλέγηκε για το πρόγραμμα. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσουν και άλλες προκηρύξεις, ενδεχομένως και για άλλα μεγαλύτερα νησιά που θα έχουν εμπορικό χαρακτήρα και στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ.
Η προώθηση της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι έως σήμερα έχουν δρομολογηθεί προγράμματα και επιμέρους δράσεις που ενισχύουν αυτή την πολιτική (νέος νόμος για φωτοβολταϊκά πάρκα, σχέδιο νόμου για αιολικά πάρκα, πρόγραμμα «Εξοικονομώ», πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, πρόγραμμα αντικατάστασης ή απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, κ.ά.). Ακόμη επεσήμανε πως το έργο θα στηριχθεί κυρίως σε φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια, παραγωγή βιοενέργειας μέσω της αξιοποίησης βιομάζας κι όλες οι ΑΠΕ θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», η ΔΕΗ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ συντονιστής των φορέων θα είναι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Γιατί ο Αϊ-Στράτης
Συνεχίζοντας την παρουσίαση, ο υπουργός ανέφερε ότι επιλέγηκε ο Άι-Στράτης γιατί είναι μικρό νησί (κάτω από 250 κατοίκους) και αυτό βοηθάει στην εφαρμογή, σε μεγάλο βαθμό, υφιστάμενων τεχνολογιών, οι οποίες θα προσαρμοσθούν στις τοπικές ανάγκες και απαιτήσεις. Ταυτόχρονα τόνισε πως το νησί έχει ελεγχόμενες ενεργειακές ανάγκες (ετήσια ζήτηση 1.500 μεγαβατώρες, μέγιστη ζήτηση ισχύος 280 κιλοβάτ).
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως ο Άι-Στράτης είναι τόπος με μνήμες και συμβολισμούς, συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας κι - όπως είπε - «θέλουμε να συμβολίζει πλέον και το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή. Μια εποχή προόδου, καινοτομίας, σεβασμού στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στο περιβάλλον.».

Καινοτομία
Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως το σχέδιο για το «πράσινο νησί» είναι ένα καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, αφού ανάλογα παραδείγματα 100% «πράσινων νησιών» υπάρχουν μόλις τρία σε ολόκληρο τον κόσμο: Το King Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία. Βάσει της ανακοίνωσης του κ. Χατζηδάκη, η Τεχνοοικονομική Μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου 2009 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το κόστος του έργου θα οριστικοποιηθεί με ακρίβεια μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, στα τέλη Μαΐου, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.
«Εκτός - είπε ο κ. Χατζηδάκης - από το συμβολισμό και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης που στέλνονται από μια τέτοια πρωτοβουλία, θα υπάρχουν και σημαντικά οφέλη. Το “πράσινο νησί” θα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας πάνω στη χρήση των ΑΕΠ και θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και ανάπτυξης των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες, σημαντικό εργαλείο για την πολιτική της Πράσινης Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, αλλά και ένα εθνικό κεφάλαιο για περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαγωγή.»
Εντός του επόμενου τριμήνου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνει προκήρυξη και άλλων «πράσινων νησιών», με ερευνητικό κυρίως χαρακτήρα, αλλά και εμπορικό, αφού θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ.



Θα αλλάξει το νησί
Από τόπος εξορίας, γη της επαγγελίας…


Αμέσως μετά τον υπουργό, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Φίλιππος Τσαλίδης, εξήγησε το πώς η κάθε ΑΠΕ θα συμβάλει στην απεξάρτηση του νησιού απ’ το πετρέλαιο και τις άλλες συμβατές καύσιμες ύλες, ενώ όταν ο λόγος δόθηκε στο νομάρχη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου, δεν παρέλειψαν να αποδώσουν την «έμπνευση» του όλου εγχειρήματος στον πρωθυπουργό.
«Σήμερα - είπε μεταξύ άλλων ο Παύλος Βογιατζής - είναι μια σπουδαία μέρα για τους κατοίκους του νομού Λέσβου. Πραγματικά ο Άγιος Ευστράτιος είναι γνωστός από την ιστορία αυτού του τόπου, τη σύγχρονη ιστορία αλλά και την αρχαία ιστορία και σήμερα μας δίνετε τη δυνατότητα να γίνει γνωστός για μια καινοτομία, που δεν υπάρχει πιο σύγχρονη στη χώρα μας. Γι’ αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.»
Ευχαριστώντας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το οποίο ήταν η αρχική συνεργασία, ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η ιδέα, λέγοντας ότι άρχισε από μια επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στον Άι-Στράτη. «Κουβεντιάζοντας μαζί και με τον πρόεδρο για τα προβλήματα του νησιού, και συγκεκριμένα το ότι είναι ένα μικρό νησί με λίγους κατοίκους, όπου πάρα πολλοί έχουν φύγει και ιδιαίτερα νέος κόσμος, ο πρωθυπουργός είπε: “Σκεφτείτε μια άλλη ανάπτυξη αυτού του τόπου.” Και έτσι, αυτή ήταν η αρχική ιδέα και οφείλω να το πω για την ιστορία, ότι ανήκει στον πρωθυπουργό. Εγώ να ευχαριστήσω το γενικό γραμματέα και εσάς από την καρδιά μου και εκ μέρους όλου του λεσβιακού λαού και όλου του νησιωτικού χώρου, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχει συνέχεια και εφαρμογή σε πάρα πολλά νησιά της χώρας μας.»
Δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Μακρής, είπε ότι «είναι μια ιστορική μέρα για τον Άι-Στράτη, τον Αϊ Στράτη που τον ξέραμε ή που έγινε γνωστός ως τόπος εξορίας και από σήμερα μπορούμε να τον κάνουμε μια Γη Επαγγελίας».
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το νομάρχη Λέσβου και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπως και την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον κ. Νικητάκο και τους υπόλοιπους, για τη βοήθεια που προσέφεραν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που την αγκάλιασε, τη στήριξε και την υιοθέτησε για να εφαρμοστεί ως «πράσινο νησί» ο Άι-Στράτης.
Τέλος, ο κ. Μακρής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της χώρας, για τον οποίο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προτείνοντάς μας και προτρέποντάς μας να αναζητήσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης για τον Άι-Στράτη, όταν εγώ του παραπονέθηκα ότι μετακίνησε μία στρατιωτική μονάδα που ήταν μια οικονομική ανάπτυξη για τον Άι-Στράτη στη Λήμνο, μου είπε “αναζητήστε μια πραγματική ανάπτυξη για το νησί, έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος θα προσφέρει στο μέλλον και δε θα εξαρτάται από καμμιά μετακίνηση καμμιάς μονάδας και εμείς θα στηρίξουμε αυτή την πρόταση”.»


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey