Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στην απόδοση δικαιοσύνης ελλείψει των αναγκαίων δομών ή, όπως λένε οι δικηγόροι, επειδή δεν υπάρχει τακτική έδρα εφετείου. Την οποία και θα διεκδικήσει εκ νέου ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.
Η περίπτωση μάρτυρα απ’ την Πελοπόννησο, που για ένα τροχαίο, το οποίο συνέβη στη Λέσβο πέρυσι το καλοκαίρι, έχει έρθει τέσσερις φορές στη Μυτιλήνη, δίχως να επιτελέσει το σκοπό του - να καταθέσει δηλαδή - είναι χαρακτηριστική. Χαρακτηριστική της δυσκολίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην απόδοση της δικαιοσύνης ελλείψει των αναγκαίων δομών ή, όπως λένε οι δικηγόροι, επειδή δεν υπάρχει τακτική έδρα εφετείου. Την οποία και θα διεκδικήσει εκ νέου ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης με τη νέα χρονιά.
«Τρίτη και Τετάρτη», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Νίκος Βλουτέλλης, «συνεδρίασε στη Μυτιλήνη η μεταβατική έδρα του Εφετείου Αιγαίου. Απ’ τις 90 προγραμματισμένες υποθέσεις, 45 πλημμελήματα και 45 κακουργήματα, είναι ζήτημα αν εκδικάστηκαν οι 30, αναβάλλοντας για ακόμη μια φορά τις υπόλοιπες. Ο κόσμος, ειδικά αυτοί που έρχονται από άλλες περιοχές, εν προκειμένω ήταν απ’ τον Τύρναβο, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, άλλα νησιά, όλοι οι πολίτες έχουν αγανακτήσει. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν τα πράγματα για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα η απονομή δικαιοσύνης.»
Σύμφωνα με τον κ. Βλουτέλλη, όπως ήδη είχε επισημάνει απ’ το Σεπτέμβριο, λίγο πριν τις εκλογές, «δεν αυξήθηκε ο αριθμός των εφετών στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα σήμερα από επτά εφέτες που ήταν πέρυσι, να καλύπτουν όλο το αρχιπέλαγος μόνο τέσσερις».
Ούτε στον προϋπολογισμό…
Σε σχέση με το πάγιο πλέον αίτημα του νομικού κόσμου της Λέσβου, να ιδρυθεί τακτική έδρα εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, ο κ. Βλουτέλλης επεσήμανε: «Θα αφήσουμε να περάσουν οι πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης πριν προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, που άλλωστε δεν έχει νόημα να κάνουμε τώρα.»
Ανάλογη απόφαση έχει πάρει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, προσδιορίζοντας για τις 10 Ιανουαρίου την εξέταση του όλου θέματος, κοινού περιεχομένου με της Μυτιλήνης. «Μετά τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Βλουτέλλης, «έχουν αλλάξει τα δεδομένα, διότι τώρα η Λέσβος, το Ηράκλειο και το Λασίθι, που θέλουν να ιδρυθούν τα νέα Εφετεία, έχουν στελέχη τους στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, βρέθηκαν δίχως υπουργό τα Χανιά, που έως πρότινος πίεζαν ποικιλοτρόπως για να μην προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης των Εφετείων.»
Αυτό βέβαια που δεν προοιωνίζει θετική εξέλιξη στην ικανοποίηση του αιτήματος του νομού Λέσβου, είναι το γεγονός πως δεν έχει περιληφθεί ανάλογη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2010.
Τον Απρίλιο το ΣτΕ
Σε σχέση με το Δδικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, και σε συνέχεια των προσφυγών που είχαν ακολουθήσει τις εκλογές του 2008, χρειάζεται να σημειώσουμε πως στις 10 Δεκεμβρίου επρόκειτο να εκδικαστεί απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα αναίρεσης που έχει υποβάλει ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου, Λάζαρος Γεωργιάδης, με το οποίο και υποστηρίζει ότι κακώς διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, αφού ο ίδιος είχε επανεκλεγεί πρόεδρος στην πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Ο εισηγητής απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, ζήτησε να αναβληθεί και να εκδικαστεί στις 15 Απριλίου 2010. Με δεδομένο ότι η παρούσα θητεία του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 15 Μαρτίου 2011, ακόμη κι αν το ΣτΕ κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Γεωργιάδη είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβει να υπάρξει αλλαγή διοίκησης πριν τις επόμενες εκλογές - Φεβρουάριος του 2011 -, αφού η απόφαση του ΣτΕ θα διαβιβαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που θα κληθεί να αποφανθεί εκ νέου.