Το παρόν βιβλίο του Αριστείδη Τσοτρούδη, αναφέρεται σ’ ένα τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλόνισε την κοινωνία της Λήμνου το Σεπτέμβριο του 1939.
Αριστείδης Τσοτρούδης
Ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων της πυρκαγιάς
Λήμνος 2008, σελ. 135
Ο Αριστείδης Τσοτρούδης γεννήθηκε στη Λήμνο το 1940. Σπούδασε στο Οδοντιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1965 άσκησε το λειτούργημα του οδοντιάτρου στη Μύρινα. Το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και το έτος 1975 εγκαταστάθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα μέχρι σήμερα, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Έχει συγγραφικό έργο σε δημοσιεύσεις κειμένων, άρθρων και συλλογικών επιστημονικών μελετημάτων σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι εραστής της ιστορικής μνήμης και της λαϊκής παράδοσης του τόπου του.
Το παρόν βιβλίο του αναφέρεται σ’ ένα τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλόνισε την κοινωνία της Λήμνου το Σεπτέμβριο του 1939.
Διαβάζουμε στην εισαγωγή: «Συμπληρώνονται σε λίγο 70 χρόνια από την ασύλληπτη Λημνιακή Τραγωδία, τη φρικαλέα νύχτα της 9ης Σεπτεμβρίου 1939 με την πυρκαγιά του κινηματογράφου. Αποτελεί για το νησί μας το τραγικότερο γεγονός του 20ού αιώνα, που συνετάραξε την κοινωνία του Κάστρου (Μύρινα), σε μια εποχή, όπου τα μαύρα σύννεφα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πλησίαζαν και στη χώρα μας. Ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με το θλιβερό συμβάν είναι: α) Τα κείμενά μου ν’ αποτελέσουν μνημόσυνο υπέρ των αδικοχαμένων θυμάτων για την αιωνία μνήμη των, β) Να επισημάνω την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα των αρμοδίων που οδήγησαν στην τραγωδία και γ) Να σταθώ στο γεγονός, να τ’ αναλύσω, να γίνει κατανοητό και να διαλύσω το μυστήριο και τα ταμπού που το περιβάλλουν.»
Ο συγγραφέας έκανε μεγάλη έρευνα στον Τύπο της εποχής και πήρε συνεντεύξεις από άτομα - νέοι τότε - που έζησαν εκ των έσω την τραγωδία και διασώθηκαν υπό δραματικές συνθήκες. Να σημειώσουμε ότι από την πυρκαγιά αυτή έχασαν τη ζωή τους 58 άτομα. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο εκτίθενται τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τον Τύπο της εποχής, και στο δεύτερο ο Αριστείδης Τσοτρούδης μεταφέρει τον ψυχικό φόρτο και τον πόνο των επιζησάντων.
Προλογίζουν οι Σταύρος Τραγάρας και Λεωνίδας Βεζιαρούτης. Και οι δύο τονίζουν τη σπουδαία ερευνητική δουλειά του συγγραφέα και τη σπουδαιότητα του βιβλίου.