Ό,τι δηλωθεί, θα διορθωθεί

01/07/2012 - 05:56
Με την παραίνεση να υπάρξει η το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των θιγόμενων πολιτών ώστε να καταγραφούν τα λάθη που υπάρχουν στην κτηματογράφηση, τα στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» ανακοίνωσαν πως από σήμερα ξεκινά η διαδικασία της δωρεάν διόρθωσης.
Η συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων, προϋπόθεση για την καταγραφή και αποκατάσταση των λαθών του Κτηματολογίου

Με την παραίνεση να υπάρξει η το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των θιγόμενων πολιτών ώστε να καταγραφούν τα λάθη που υπάρχουν στην κτηματογράφηση, τα στελέχη της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανακοίνωσαν πως από σήμερα ξεκινά η διαδικασία της δωρεάν διόρθωσης· της διόρθωσης των αστοχιών στην απεικόνιση των ακινήτων στο χάρτη, που έγιναν κατά την κτηματογράφηση των τέως Δήμων Μυτιλήνης και Γέρας. Όμως, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός προβλημάτων που να συνηγορούν στην ανάγκη χρηματοδότησης για την εκπόνηση νέας μελέτης κτηματογράφησης, στην οποία και θα περιληφθούν οι διορθώσεις.

Θα πρέπει, δηλαδή, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Λέσβος να αποδείξει πως πράγματι τα προβλήματα στο κτηματολόγιο είναι τόσο σημαντικά, όσο τα τελευταία χρόνια υποστήριζαν οι τοπικοί φορείς της. Διαφορετικά, η εξωδικαστική διαδικασία που αρχίζει από σήμερα, θα σταματήσει και οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες αναγκαστικά θα πρέπει να στραφούν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητήσουν το δίκιο τους, όχι φυσικά δωρεάν.

Αρχή απ’ τη Λέσβο
Τα στελέχη τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» είχαν χθες σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όπου και εξήγησαν το πώς θα γίνει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα, διαδικασία που κρίθηκε αναγκαία σε πέντε συνολικά περιοχές της χώρας, απ’ τις 330 που έγινε κτηματογράφηση, εξ αιτίας των πολλών λαθών που εντοπίστηκαν. Η πρώτη απ’ τις πέντε αυτές περιοχές πανελλαδικά που ξεκινά η διόρθωση, είναι η Λέσβος και πιο συγκεκριμένα ό,τι είχε ήδη κτηματογραφηθεί, δηλαδή η Μυτιλήνη και όλα τα χωριά του τέως Δήμου Μυτιλήνης εκτός των Παμφίλων, ο τέως Δήμος Γέρας εκτός Σκοπέλου και το Κάτω Τρίτος.
Οι πολίτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές και έχουν διαπιστώσει πως οι ιδιοκτησίες τους δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά στο Κτηματολόγιο, οφείλουν να το δηλώσουν στα δύο γραφεία, στη Μυτιλήνη (Βουρνάζων 10, στη Διεύθυνση Εμπορίου) και στον Παππάδο (το κτήριο που στέγαζε το ΚΕΠ), προσκομίζοντας όποια σχετικά έγγραφα διαθέτουν. Τα δύο αυτά γραφεία στελεχώνονται με μηχανικούς του Δήμου Λέσβου και η λειτουργία τους υποστηρίζεται απ’ την αυτοδιοίκηση.
Η διαδικασία καταγραφής των λαθών θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες και στη συνέχεια, όπου κριθεί πως χρειάζεται, θα χρηματοδοτηθεί απ’ την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» νέα μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας και σε διαρκή συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες (αναρτήσεις, ενστάσεις, διαβουλεύσεις) θα επιδιωχθούν οι διορθώσεις και μάλιστα όλα αυτά δωρεάν για τους πολίτες.

Πόσες είναι οι αστοχίες;
Το κρίσιμο σημείο της όλης προσπάθειας βρίσκεται στην ποσότητα και την ένταση των προβλημάτων που θα καταγραφούν. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου και εξηγήθηκαν μετά τους φορείς και στα μέσα ενημέρωσης όλα τα παραπάνω, στον ενάμιση χρόνο που η τεχνική υπηρεσία τής «Κτηματολόγιο Α.Ε.» συγκέντρωνε τυχόν αστοχίες απ’ τους πολίτες της Λέσβου, σωρεύτηκαν μόλις 800 αιτήσεις για διόρθωση λαθών, αριθμός συγκριτικά αμελητέος για τον τεράστιο όγκο των ακινήτων που έχουν περιληφθεί στο Κτηματολόγιο. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στελέχη του Κτηματολογίου, δεν υπήρξε γεωγραφική ενότητα που να αγγίζουν τα λάθη και οι αστοχίες έστω το 1% των ακινήτων.
Ενδεχομένως οι πολίτες να μην προσήλθαν το προηγούμενο διάστημα να δηλώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει, υπολογίζοντας πως η όποια διόρθωση θα κόστιζε σημαντικά. Ίσως τώρα που η διαδικασία είναι δωρεάν, να μην υπάρχει το εμπόδιο του κόστους και να αυξηθεί η συμμετοχή, ώστε να καταγραφούν στην πραγματική τους έκταση οι αστοχίες.


Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Ανάγκη συμμετοχής

Ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, που άνοιξε τη συνέντευξη εντοπίζοντας πόσο καθοριστικό θα είναι για τον τόπο να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες του εργαλείου «Κτηματολόγιο», αλλά και οι αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, και Γέρας, Θέμης Αθανάσης, τόνισαν τη σημασία που θα έχει η συμμετοχή των δημοτών. Ό,τι δηλωθεί, θα μπορέσει να διορθωθεί, επεσήμαναν και τα στελέχη της «Κτηματολόγιο», ενώ υπογράμμισαν πως αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες δηλώσεις - ήταν πρόωρο, όπως είπαν, να προσδιορίσουν ποσοστά -, δε θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός.
Το κλιμάκιο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αποτελούνταν απ’ το Γιάννη Μπέκο, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τη διευθύντρια του Λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου, Μαρία Κασάπη, και τη διευθύντρια της Νομικής Διεύθυνσης του Λειτουργούντος Γραφείου, Ρένα Κουκούτση. Όπως εξήγησαν, μηχανικοί της εταιρείας θα υποστηρίξουν τα γραφεία, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται κανονικά συναλλαγές για τα ακίνητα που αφορούν.
Δικαίωμα υποβολής δήλωσης σημειώνεται πως έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες (κυριότητας, επικαρπίας, πραγματικής δουλείας κ.λπ.) ακινήτων της κτηματογραφημένης περιοχής, όπως και εκείνοι που δεν είχαν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας κατά την περίοδο της κτηματογράφησης (και το ακίνητό τους εμφανίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»), οι οποίοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία προκειμένου να εντοπιστεί το ακίνητο.
Όπως κατ’ επανάληψη διευκρινίστηκε, η δήλωση και η διόρθωση που θα ακολουθήσει, θα αφορά στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (θέση ή όρια) και όχι στο δικαίωμα, γιατί η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δε θα επέμβει σε περιουσιακές αμφισβητήσεις, που θα λυθούν δικαστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey